szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Sem a nyomozó hatóság, sem a bíróság nem tud igazságot tenni egy szolnoki kisfiú veszélyeztetése miatt indult eljárásban. A vádhatóság szerint az anya bántalmazta és rettegésben tartotta a gyereket, az apa pedig eszközként használta a szülők közötti párharcban. A pszichológus szerint mindez pszichés traumát okozhat a gyereknek, a családjogi ügyvéd pedig nem tartja hatékonynak a gyermekek védelmét a váló- és a gyermekelhelyezési pereknél.

Nem tartja hatékonynak a gyermekek védelmét a váló- és a gyermekelhelyezési pereknél a magyar joggyakorlatban Illés Blanka családjogi ügyvéd. Mint a hvg.hu-nak elmondta, „mivel sokan visszaélnek vele, először minden fórum – rendőrség, gyermekvédelmi hatóság, bíróság – kétkedve fogadja, ha jelezzük, a gyermek veszélyeztetve van. Hosszú hónapok  telhetnek el, mire egyáltalán meghallgatja egy pszichológus a gyermeket, és döntés születik.”

Szerinte a családon belül történt eseményeknek többnyire nincs elfogulatlan tanúja, így ha a pszichológiai szakvélemény nem tár fel semmit – ami egész kis gyermeknél, illetve a tíz év feletti, a hazugságra tökéletesen betanítható gyermeknél igen gyakori – akkor nem tudja az eljáró hatóság megvédeni a gyermeket. „Ilyenkor sajnos a tehetetlen várakozás az egyetlen megoldás. Ha a gyermek veszélyeztetése tovább folyik, előbb-utóbb olyan pszichés állapotba kerül, ami az óvodában, iskolában is feltűnik, és az ottani gyermekvédelmi előadó által elindított eljárás eredményes szokott lenni.”

„Van, hogy a szülő ezt nem akarja elfogadni – főleg ha szexuális zaklatás a vád a másik szülővel szemben –, és megtagadja a gyerek kapcsolattartási lehetőségét a másik szülővel, aminek sajnos valóban az az eredménye, hogy a gyermeket a másik szülőnél helyezik el, őt pedig büntetőeljárásban kiskorú veszélyeztetése miatt felelősségre vonják” – tette hozzá Illés Blanka. „Az ő bűncselekménye könnyen bizonyítható, míg a másik, bántalmazó szülőé többnyire nem.” Az ügyvéd hangsúlyozta, hasonló helyzetben a megbízóit türelemre inti, mert csak úgy nyerhetik meg a háborút, ha betartják a rossz játékszabályokat, és elfogadják, ha egy-egy csatát elveszítenek.

Ezt gondolná jónak abban az ügyben is, amelyben furcsa döntést hozott tavaly november 12-én az Egri Nyomozó Ügyészség. Egy kiskorú veszélyeztetéséről szóló esetben azt mondta ki a vádhatóság, hogy az anya „több alkalommal bántalmazta kiskorú Rab Mártont, a gyermeket lelkileg rettegésben tartotta, nevelésében nem vett részt, későn járt haza, így ezen magatartásával súlyosan veszélyeztette gyermeke fejlődését.” Ugyanakkor a nyomozó ügyészség súlyos veszélyeztetésnek találta és ezért büntetendőnek mondta az apának azt a szándékát is, hogy a gyereknek „az édesanyjával való kapcsolattartását megakadályozta, s a gyermek és szülő közti párharcban őt eszközként használta fel”.

A pszichológus véleménye

Szamosi Éva ez eset kapcsán elmondta: nagyon fontos, hogy egy ilyen történetben – a gyerek érdekében – a hatóságok összefogjanak. „Elfogulatlan pszichológiai-pszichiátriai szakértői vizsgálat alá kell vetni a szülőket, és nem a gyereket, illetve a családsegítő szolgálatnak alapos tanulmánnyal kell közreműködnie az eljárásban.” A szakember hangsúlyozta, ha a gyermeknél nincs meg a szeretet, a biztonság és a stabilitás, akkor sérülhet, torzulhat a személyisége, főleg, ha egy eldurvult válást kell megélnie, ami pszichés traumát okozhat nála. Mindez később, a serdülőkorban fog előjönni, s oka lehet a serdülőkori válságnak, illetve párválasztási problémáknak is – közölte a pszichológus.

Rab Szabolcs és neje között a viszony 2007-től romlott meg, s 2009 májusára odáig fajult a helyzet, hogy a nő bejelentette, válni akar. A férj súlyos vádakat fogalmazott meg feleségével szemben, többek között azt – mint a Szolnok Városi Rendőrkapitányságra megtett feljelentése is tartalmazza –, hogy neje gyakran kimaradt otthonról és gyermeküket, Marcit rendszeresen verte. A férj szerint párja kézzel ütötte a gyerek fejét, orrát, száját, illetve a fülét. „A lábánál fogva rántotta le a gyereket az ágyról” – mint írta az egyik esetről a feljelentésében. Rab Szabolcs a nyomozók elé tárta azt is, hogy a felesége azzal is megfenyegette, a dolog az állásába fog kerülni, és, hogy bejelentette neki, a gyerek szexuális zaklatásával is megvádolja.

A helyzet rendezéséért Rab Szabolcs a gyámhivatalt is felkereste. A hivatal révén a szülők két alkalommal vettek részt mediáción, ám ezek eredménytelenek maradtak. A férfi pszichológushoz is elvitte a fiát, a gyermek és az anya közötti kapcsolattartást pedig – a bántalmazás megelőzése érdekében – úgy próbálta rendezni, hogy a találkozásoknál ő is jelen legyen. Amit a felesége viszont úgy vett, hogy férje gátolja a kapcsolattartást, és ellene neveli gyereküket. A férj a bíróságnak beadott indítványában arról számolt be, hogy a gyermek nyugtalanná és feszültté vált, amikor az anyja érte ment, illetve éjszakánként gyakran sírva riadt fel.

A férj feljelentése alapján megindult nyomozást végül az Egri Nyomozó Ügyészség folytatta le. A hatóság nem tudott dönteni a szülőknek a gyerekkel kapcsolatos viszonyáról és november 12-én mind a kettejüket megvádolta kiskorú veszélyeztetésének bűntettével. A Heves Megyei Főügyészség szóvivője, Konkoly-Thege László a hvg.hu-nak elmondta, hogy a vádiratot a szakértők megállapításai alapján készítették el. Megjegyezte, nemcsak a nyomozó ügyészség számára nem volt egyértelmű, hogy ki veszélyezteti a gyermeket és milyen mértékben, hanem a szakértőknek és a Szolnoki Városi Bíróságnak sem, amely először az apánál, majd később az anyánál helyezte el a gyermeket.

Az igazságügyi szakértői vélemények kapcsán Rab Szabolcs tavaly nyáron a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamarához fordult. A férfi vizsgálatot kért az egyik szakértővel kapcsolatban, mert az szerinte szabálytalanul hajtotta végre a gyermek kihallgatását. Amit ráadásul egy éven belül nem lehet kétszer elvégezni, mégis megtette. Mindazonáltal ez a szakértő volt az, aki az anyáról azt állapította meg – s akinek véleményére a vádirat részben alapozódott –, hogy az anya személyiségében kóros elváltozás nem észlelhető, illetve, hogy „igen valószínű az apai befolyásolás és manipuláció a gyermek viselkedésében”.

Az apa kifogásolja a szakértő által megfogalmazott valószínűsítést, szerinte ezt a szakembernek konkrétumokkal kellene alátámasztania. A férfi a kifogásokra hivatkozta kérte a bíróságtól, hogy az általa felkeresett szakértő véleményét vegye figyelembe. Aki megállapításai között leírta azt, hogy a gyerek „súlyos veszélyérzettel küzd, mert elhelyezését egy bírósági végzéssel megváltoztatták, aminek következtében éppen annál a szülőnél kellene nevelkednie, aki bántalmazta őt, és akitől kifejezetten fél”.

A válóper még tart, s Rab Szabolcs közlése szerint az újabb bírósági végzés szerint a 2009 óta nála lévő gyereket át kellene adnia az anyjának, amit ő el szeretne kerülni, s mindent megtesz, hogy ne vegyék el tőle Mártont.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!