szerző:
MTI

Tisztességes, objektív, kiegyensúlyozott és tényeken alapuló értékelést sürgetett Magyarországgal - így a médiatörvénnyel - kapcsolatban az Amerikai Magyar Szövetség a Koszorús Ferenc elnök és Lipták Béla, a Yale Egyetem volt professzora által jegyzett közleményében.

A dokumentum példátlannak nevezte azt a sietséget, amellyel az új magyar médiatörvényt megítélték és maró sajtóvisszhangban részesítették. A közlemény szerint a törvénnyel kapcsolatos vélemények a legjobb esetben is a törvény részleges ismeretén alapulnak, s néhány esetben úgy tűnik, hogy elfogultság vagy politikai megfontolás motiválta őket. A közlemény szerint a negatív sajtójelentések elhamarkodottak, és hamis képet festenek Magyarországról, amely a szovjetek által rákényszerített több mint 40 évi kommunista uralom után csatlakozott a nemzetek demokrata közösségéhez.  

"A magyar kormány támogatja, hogy az Európai Unió teljes egészében felülvizsgálja a médiatörvényt és kifejezte, hogy változtat rajta, ha szükséges" - hangoztatta a dokumentum, rámutatva, hogy az illetékes minisztérium január 3-án közzétette a törvény angol fordítását. A szerzők szerint a véleménynyilvánítással várni kellene a törvény teljes felülvizsgálásáig. A közlemény emlékeztetett rá: a magyar kormány kitart amellett, hogy az új médiatörvény olyan médiatörvények elemein alapul, amelyek már érvényben  vannak Európában.

"Miután elhangzott az a vád, hogy a médiatörvény megsérti az Európai Unió normáit, az alapvető tisztesség azt követeli, hogy a törvényt összevessék azokkal a törvényekkel, amelyek más nyugat-európai országokban szabályozzák a médiát" - hangzik a közlemény. A szerzők hangsúlyozták: egyetlen európai médiatörvény sem váltott ki olyan ellenséges reakciókat, mint a magyar, s hogy Tony Blairt a 2006-os brit, a faj- és vallási gyűlölet elleni törvény elfogadtatása után nem hasonlították diktátorokhoz, mint Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnökét.

A dokumentum emlékeztet, hogy a Freedom House 2010-es sajtószabadság-rangsorolása szerint Magyarország egyike annak a 8, korábban a szovjet blokkhoz tartozó országnak, amelynek sajtója a "szabad" minősítést kapta. A közlemény rámutatott, hogy sok hagyományos nyugati demokrácia, köztük Nagy-Britannia nem fért be az első 25 ország közé. Magyarországot Franciaországgal együtt a 40. helyre sorolták. Olaszország, amelyet a 72. helyre rangsoroltak, a "részben szabad" minősítést kapta.

Az Amerikai Magyar Szövetség - amely az Egyesült Államokban élő magyarok egyik legfontosabb szervezete - ezért úgy hiszi, hogy az összetett kérdés inkább mélyreható és objektív elemzést érdemelne, mintsem túlzó véleménynyilvánításokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem félünk a trolloktól – jön az őszi Margó fesztivál

Nem félünk a trolloktól – jön az őszi Margó fesztivál

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Befenyítette az EU a Google-t, nem kis változások jönnek az Androidban

Befenyítette az EU a Google-t, nem kis változások jönnek az Androidban

Újabb költséget varrhatnak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok nyakába

Újabb költséget varrhatnak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok nyakába

Így készül Amerika a Brexitre

Így készül Amerika a Brexitre

Egy részeg állt be forgalmat terelni, miután a pizzásautó belerohant a gyrososba

Egy részeg állt be forgalmat terelni, miután a pizzásautó belerohant a gyrososba