szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Végig kéne gondolni posztolás előtt, hogy egy tweetnek, képnek, videónak következményei lehetnek - írja blogján Hernádi Levente fotós a Budapesten történt diszkótragédia kapcsán.

Blogbejegyzésében a szerző felidézi annak a helyszínen tartózkodó lánynak a Facebookra kitett üzenetét, aki szerint késelés vezetett a szórakozóhelyen kitört pánikhoz. "Az ő tweetjét kezdték először átvenni más twitterezők, majd hírportálok, tőle terjedt futótűzként a kamu. Persze a lány szempontjából a történet igaz. Valóban azt láthatta, hogy valaki mellette a földre esik - egy zsúfolt, füstös helyen, mint a West-Balkán, nem nehéz rosszul lenni. Azt is hallhatta, hogy mindenki késelésről sikítozik. Elég, ha egy ember elkezdi kiabálni, a többi nem azt fogja kérdezni, hogy valójában mi is történt" - írja.

Hozzáteszi: a pletyka terjedését lehetővé tette az is, hogy hivatalos rendőrségi információkat csak későn kapott a nyilvánosság. "Így fordulhatott elő, hogy az egyik pillanatban öt halott, a másikban három, a harmadikban hatan csak késeltek és 17 halott van, de lehet, hogy csak sebesültek vannak, akik az erkélyről estek le. A kényszer, hogy valamit írni kell, mert embertelen sokan kattintják a hírt ilyen helyzetben. Amióta divat lett a közösségi információszerzés, ez a kényszer már a hitelesség rovására is megy." A teljes bejegyzést elolvashatja itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Napi merítés

Sesum apja, a 300 Arkan-zsoldos és a veszprémi késelés

A megvert szerb kézilabdás apja bosszúra készül, és már el is kezdett toborozni 300 kipróbált verőlegényt - adta hírül a vasárnapi késelést követően a közép-kelet-európai régió sajtója egy román lapértesülésre hivatkozva. Az Urbanlegends.hu blog utánajárt, hogyan és milyen formában terjedt a hír, amit az érintettek azóta több fórumon is cáfoltak.