szerző:
hvg.hu

Kis János filozófus úgy látja, hogy Orbán átlépte a Rubicont, számára már nincs visszaút. Ugyanakkor szemben sokakkal, a jövőt tekintve Kis nem pesszimista a Népszabadságnak adott nyilatkozata szerint.

Kis kifejtette a nol.hu-n olvasható interjúban: "Demokráciában a legitim törvényhozó és kormányzati hatalom forrása a többségtől kapott felhatalmazás. Ez azonban csak szükséges, de nem elégséges a hatalmi döntések legitimitásához." Szerinte a "kisebbségnek rendelkeznie kell a lehetőséggel, hogy szabadon bírálja a többségi felhatalmazással hozott döntéseket. Rendelkeznie kell a lehetőséggel, hogy idővel többségi támogatást szerez, és szabad, tisztességes választásokon leváltja a kormányt".

Kis szerint tartósan csak akkor rendezkedhetne be Magyarországon valamiféle tekintélyuralmi rendszer, ha tekintélyuralmi politikával meg lehetne oldani az ország előtt tornyosuló feladatokat. Szerinte azonban így nem lehet megoldást találni. Ugyanis "vezető közgazdászok, köztük kormányközeliek is, arra figyelmeztetnek, hogy a jogbiztonság megrendülése elbizonytalanítja a külföldi befektetőket és hitelezőket csakúgy, mint a hazai vállalkozókat. Az ebből származó veszteség többe kerülhet a kormánynak, mint amit a válságadók kivetésével vagy a nyugdíjpénztárak einstandolásával besöpör".

"Az is jól érzékelhető, hogy véget ért a Fidesz-kormányzás első szakasza, amikor a demokrácia hívei dermedten figyelték a jogállami intézmények elleni, szédületes tempójú rohamot. A demokratikus közvélemény kezd magához térni a Fidesz kétharmados győzelme és a baloldal csődje okozta bénultságból. Kiment az utcára egy új nemzedék, akik a transzparensükre azt írták: mi vagyunk az első generáció, mely szabadságban született, nem akarunk az utolsó lenni" - mondta Kis.

Kis János
©

A filozófus elismerte, hogy a Fidesz népszerűsége nem csökken, de szerinte "tágul a rés a párt támogatottsága és a kormány lépéseinek fogadtatása között". "A bankokra, külföldi tulajdonú távközlési és energiaszolgáltató cégekre, üzletláncokra kivetett különadó még népszerű volt, miként a magas közalkalmazotti jövedelmeket sújtó büntető adó is. A többség kezdetben az alkotmányozás tervével is egyetértett. Az AB megbüntetése, a magánnyugdíjkasszák kifosztása, a médiatörvény mögött azonban már nincs többségi támogatás. A kettős állampolgárságról szóló törvényt a többség még elfogadta, a választójog kiterjesztésétől azonban már idegenkedik. Időközben elolvadt az alkotmányozás mögötti többség is" - mondta az SZDSZ-t a rendszerváltás idején irányító filozófus.

Kis kifejtette: Orbán a választás utáni "kegyelmi állapotot" kihasználva, hihetetlen gyorsasággal lerohanta a jogállam intézményeit. Már átlépte a Rubicont, számára nincs visszaút. "Láttuk, hogyan viselkedett Strasbourgban: nem a háborgó európai közvéleményt igyekezett lecsillapítani, kizárólag saját hazai híveihez beszélt. Még csak nem is a magyar társadalom egészéhez: csakis azokhoz, akiket nemzeti önérzetükben sért, hogy az unió a magyar kormányt bírálja. Az ő köreikben kétségkívül megszilárdította a pozícióját, ahogy a Valutaalap elleni kardcsörtetése is népszerű volt. Az unión belül azonban csak még elszigeteltebbé vált. Ez visszahat a magyar gazdaság kilátásaira, tovább gyengíti a kormányba vetett befektetői bizalmat. És visszahat a magyar belpolitikára is, mert a magyar állampolgárok többsége nem szeretne páriává válni Európában. A csak most formálódó demokratikus ellenzéknek van miben bíznia, és lesz mire építenie a stratégiáját".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Kis János szerint normális demokráciává is válhatunk

Biztosra vehetjük, hogy a következő egy-másfél évben sok rossz dolog történik majd a kormányzati tevékenység nyomán, ám ha a csapdákat elkerüli a kormány, akkor kezdetét veheti a magyar politika hosszú távú átstrukturálódása, s végbemehet a jobboldal és a szélsőjobb közti szakítás - írja Kis János filozófus az Élet és Irodalom legfrissebb számában megjelent esszéjében.

Szegő Iván Miklós Tech

Mementó 1990: a taxisblokád története és következményei

Két nappal az október 23-ai ünnepségek után, két nappal Antall József kórházba vonulását követően az MDF vezette kormány hirtelen bejelentette: drasztikusan, 65 százalékkal megemelik a benzin és a gázolaj árát. A döntést hihetetlen erejű felháborodás követte. A taxisblokád következményei azonban még ma sem teljesen világosak – erről is szól cikkünk, amelynek végén az akció rövid kronológiáját közöljük.

HVG Itthon

A köztársaság válsága

Bár némelyek már a harmadik köztársaság nekrológját írják, nincs még elveszve a modern, demokratikus és toleráns Magyarország ügye – állítja cikkünk filozófus szerzője, aki a rendszerváltás idején, 1990–1991-ben az SZDSZ elnöke volt.

Itthon

Bárándy Gergely nekiment Kis Jánosnak

A korlátlan szólásszabadság szorgalmazását illetően Bárándy Gergely szocialista politikus egy kalap alá vette az „ultraliberális” Kis Jánost és a jobboldali szélsőségeseket; mindkét oldalt elítélte. Egyébként a parlament hétfői vitája során nyilvánvalóvá vált: a véleménynyilvánítás szabadságáról vallott a szabaddemokrata álláspont változott. Az Alkotmány módosítását, s ezzel a gyűlöletbeszéd büntethetőségét ugyan a liberálisok továbbra sem támogatják, de a Büntető Törvénykönyvbe – terveik szerint négypárti egyeztetés után – bevennék a Holokauszt tagadásának tilalmát.

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt