MSZP: Derce mondjon le a havi életjáradékról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP újpesti és káposztásmegyeri szervezete kedden ismételten felkérte Derce Tamás korábbi polgármestert, hogy mondjon le az életjáradékról, s ne közpénzből jótékonykodjon.

A szocialisták IV. kerületi szervezete az MTI-hez eljuttatott közleményében utalt arra: a keddi rendkívüli képviselő-testületi ülésen Wintermantel Zsolt (Fidesz) jelenlegi polgármester javaslatára Derce Tamásnak szavazták meg a fideszes képviselők az életműdíjat és az azzal járó havi 350 ezer forintos életjáradékot. "Mindezt egy olyan rendelet alapján, melynek csak Derce felelt meg" - írták, hozzátéve: a szavazáson egységesen nem vett részt az ellenzék, így az MSZP-, az LMP- és a Jobbik-frakció sem, ráadásul az előterjesztést a KDNP budapesti elnöke sem szavazta meg.  

Az MSZP kitért arra: korábban azt kérték Wintermantel Zsolttól, hogy a rendeletből vegyék ki a pénzre, az életjáradékra vonatkozó rendelkezést. Derce Tamástól pedig azt kérték, jelentse ki, hogy az életműdíjjal járó járadékra közpénzből nem tart igényt. Mint hozzátette, azóta annyi történt: az országos és újpesti közfelháborodást, a KDNP, az LMP és az MSZP fővárosi tiltakozását követően Derce kijelentette, hogy jótékony célra fordítja az életjáradékot. 

Az önkormányzati testület kedden döntött arról, hogy életműdíjat kap Derce Tamás. A korábbi polgármester a Semsey Aladár egykori városvezető nevét viselő elismerést az elmúlt két évtizedben kifejtett tevékenységéért veheti át, várhatóan áprilisban. Derce Tamás a döntést követően bejelentette: alapítványt hoz létre a szegény gyerekek támogatására, és a díjjal járó havi járadékot ide fizeti majd be. 

Wintermantel Zsolt polgármester január 6-án jelentette be, hogy életműdíj megalapítását javasolja, és az elismerésre elődjét, az Újpestet 1990-től húsz éven át vezető Derce Tamást javasolja. Közölte, Derce Tamás elismerését a kerület köztiszteletben álló személyiségei, közösségei kezdeményezték.

A kezdeményezés politikai vitát indított el a pártok között. Trippon Norbert, az MSZP frakcióvezetője, (Derce egyik korábbi alpolgármestere) ellenezte a javaslatot, mondván, a Fidesz így hálálja meg Derce Tamásnak, hogy Wintermantel Zsoltot támogatta a választási kampányban. A helyi LMP is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy - szerintük - a jelenlegi városvezetés közpénzből jutalmazza meg azokat, akik hatalomra kerülését elősegítették.