szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítése ügyében több szabálysértést is elkövettek.

Hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítése ügyében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnöke szerdán. Gaál Szabolcs Barna budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: már 2005-ben is felmerült az ingatlan eladása, és több szabálysértést is elkövettek az eljárásban.

Az ügyet a Kehi soron kívüli ellenőrzés keretében vizsgálta, a feljelentés pedig azért lényeges, mert az egykori állami vezetők felelősségét is ki kell deríteni az ügyben - emelte ki. Hozzátette: a Kehi munkatársai jártak Moszkvában, és felkeresték a szóban forgó épületet.

Mint kifejtette, az ingatlanértékesítés miatt "komoly vagyoni hátrány" történt, amely a legvisszafogottabb szakértői becslések szerint is mintegy 5 milliárd forintot jelent, de az átváltási árfolyamok miatt ez változhat. Az eseményen több dokumentumot is bemutattak, amelyek - mint Gaál Szabolcs Barna hangsúlyozta - bűncselekmény gyanúját támasztják alá: egyebek mellett Székely Árpád egykori moszkvai nagykövet 2005. novemberi levelét, amelyben tájékoztatja a Külügyminisztérium akkori közigazgatási államtitkárát, Horváthné Fekszi Mártát arról, hogy az ingatlan értékesítésről tárgyal egy "természetes személy nevéhez köthető" befektetői csoporttal. 

A Kehi elnöke beszámolt továbbá egy 2005-ben készült adásvételi szerződés tervezetéről, amely a levél melléklete volt, és amelyben már a 2008-as pályázat nyertesének neve olvasható, vételárként pedig 23,6 millió dollárt tüntettek fel. Megjegyezte: eddig azt gondolták, hogy 2008 márciusában jött létre az első szerződés az eladásról.

Bemutatták továbbá Horváthné Fekszi Márta tavaly év végéig titkos rejtjeltáviratát, amelyben a volt közigazgatási államtitkár módosításokat kért az ingatlan eladásának szerződéstervezetével kapcsolatban, és felhívta a figyelmet arra, hogy a nagykövet senkivel ne "kommunikálja" ezt az ügyet.

Gaál Szabolcs Barna emlékeztetett: csak 2006 áprilisában született kormányhatározat a moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítésről, 2008 márciusában pedig 23,6 millió dollárra adásvételi szerződést kötöttek a Diamond Airrel, ebből az összegből 21,3 millió dollárt a vevő cég még márciusban át is utalt.

A Kehi vezetője bemutatott egy levelet is, amelynek 2008. május 15-i rájegyzése szerint Faller Jenő korábbi államtitkár és Horváthné Fekszi Márta engedélyt adott az eljárásra, egy nappal későbbi rájegyzése pedig arról tanúskodik, hogy Veres János akkori pénzügyminiszter beszélt Tátrai Miklóssal, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatójával.

A 2008. júniusi dobogókői kihelyezett kormányülés emlékeztetője szerint a kormány tárgyalt az ingatlan sorsáról, és tudomásul vette, hogy az "kikerült" az állami vagyonból - közölte Gaál Szabolcs Barna. Mint mondta, a külügy- és a pénzügyminisztert utasították, hogy utólag "papírozza le" az ügyet. Kérdésre válaszolva úgy vélte, az eljáró hatóságnak meg kell vizsgálnia, mi hangzott el a kormányülésen, és miért fogadták el az értékesítést. Hozzátette: az ülésről jelenleg nincs hangfelvétel.

Az ingatlan értékesítéséről tartott pályázaton több szabálysértés is történt - hangsúlyozta a Kehi elnöke. Kifejtette: ugyan feltétel volt, hogy a pályázatokat orosz nyelven kell benyújtani, a nyertes pályázó angolul tette ezt meg. Ugyancsak feltételként szabták meg, hogy 30 napnál nem régebbi cégkivonatot kell csatolni a pályázatokhoz, és bár ennek hiánya miatt az egyik pályázót eltanácsolták, a nyertes pályázót nem, holott ő sem adta be a kért dokumentumot - fűzte hozzá. Kérdésre válaszolva Gaál Szabolcs Barna úgy nyilatkozott, a Diamond Air tulajdonosait kutatva "megrekedtek", csak egy orosz üzletemberről, Viktor Vekszelbergről tudnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!