szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sólyom László már a múlt év végén kifejtette álláspontját a készülő új alkotmánnyal kapcsolatban; a volt köztársasági elnök októberben egy magyarországi hetilapban közölte álláspontját, majd több előadást is tartott a témában Budapesten - közölte a volt államfő titkársága hétfőn az MTI-vel.

A titkárság ezt annak kapcsán tudatta közleményben, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Sólyom László alkotmányozással kapcsolatos kritikájára úgy reagált: a nemzet egységének korábbi megtestesítőjétől elvárható lett volna, hogy először Magyarországon ismertesse az álláspontját. Egészen megdöbbentő és sajátos, hogy külföldi sajtóorgánumból kellett megismerni a volt államfő kritikáját - tette hozzá, megjegyezve, hogy a bírálatot nagy tisztelettel fogadták, megfontolták, de véleménye szerint nem interjúrészletekben kell a volt köztársasági elnöknek, a nemzeti egység korábbi szimbólumának közölnie az álláspontját.

"Sokat vesz a kritika erejéből, a kritika hitelességéből, hogy ha valaki külföldön szidja a hazáját vagy a hazájának egy részét, mert hát azért néhányan ránk is szavaztak" - mondta Lázár János. (A Frankfurter Allgemeine Zeitung múlt pénteki számában közölt interjút Sólyom Lászlóval az alkotmányról.)

Sólyom László titkárságága az MTI-hez eljuttatott közleményében az írta: a volt köztársasági elnök az új alkotmánnyal kapcsolatban először tavaly októberben közölte álláspontját a HVG oldalain, majd novemberben előadást tartott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szervezett konferenciákon. Az MTA Politikatudományi Intézet konferenciáján tavaly decemberben, a Közép-Európai Egyetemen idén januárban, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa konferenciáján pedig februárban tartott előadást a témában - írják.

Közölték: Sólyom László interjút adott a Heti Válasznak, és közleményt adtak ki a kormány meghívására Magyarországra látogató külföldi szakértői delegációkkal folytatott megbeszéléseket követően idén áprilisában. "A fentiek alapján különös és megdöbbentő, hogy Lázár János (...) mindezekről nem értesült, és Sólyom elnök úrnak rója föl, hogy álláspontját ő csak 2011. áprilisában ismerte meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung részére adott interjúból" - zárul a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vélemény

Ungváry Krisztián a preambulum hazugságáról ír

Az új alkotmány preambulumának államunk 1944-es önrendelkezésére vonatkozó meghatározása hazug, elfogadhatatlan, szakmailag indokolhatatlan, és megmutatkozik benne az egész munka alkalmatlansága - írja Ungváry Krisztián történész az Indexnek írt cikkében. A büntetőjogi felelősséget történelmi tetteikért az érintetteknek kell vállalniuk - szögezi le.

hvg.hu Itthon

Letiltotta a rendőrség a Schmitt Pálhoz tervezett tüntetést

A rendőrség a csütörtökre szervezett tüntetés előtt reggel bejelentette, hogy mégsem lehet megtartani az alkotmányozás ellen tiltakozó „Szellemjárás Schmitt Pálnál” demonstrációt - tudatta közleményében a szervező 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom. A szervezők ezért a pénteki sajtószabadság-tüntetést ajánlják a szimpatizánsok figyelmébe.

FH/Hírszerző Itthon

Sólyom: az új alkotmánnyal valódi bajok is vannak

Demokratikus állam marad Magyarország az új alkotmány hatálya alatt is, azonban valódi bajok is vannak vele, amelyek az alaptörvény mérlegét "menthetetlenül negatívra fordítják" - nyilatkozta Sólyom László abban az interjúban, amelyet a csütörtökön megjelenő Heti Válasz készített. A volt államfő szerint ilyen hiba az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozása és az az utolsó pillanatban benyújtott módosítás, amellyel a bírák szolgálati idejét kurtították meg.

MTI Itthon

Vitába keveredhet szomszédaival Magyarország

Vitába kerülhet szomszédjaival Magyarország a jövő héten elfogadandó alkotmány azon pontja miatt, amely utalást tartalmaz az egységes magyar nemzet eszméjére - írta csütörtökön megjelent legfrissebb számában a European Voice című brüsszeli hetilap.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: kétharmad nélkül is változtatható lenne az alkotmány?

Török Gábor friss bejegyzését egy tévéműsor ihlette, amelyben arról volt szó, hogy meg lehet-e majd változtatni a Fidesz-KDNP által most elfogadni készülő új alkotmányt egy esetleges kormányváltás után. A műsorban Lengyel László sejtelmesen azt jelezte, hogy kétharmad nélkül is megváltoztatható lesz az alkotmány.

Orbán ott áll a világ zöldségespultjánál, de kérdés, lesz-e vevő az árujára

Orbán ott áll a világ zöldségespultjánál, de kérdés, lesz-e vevő az árujára

Luxuslakásokat és új boltot épített az OTP és a Lidl, 13 évvel a hely megvásárlása után jöhet a nyitás

Luxuslakásokat és új boltot épített az OTP és a Lidl, 13 évvel a hely megvásárlása után jöhet a nyitás

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat