szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jóri András adatvédelmi ombudsman szerint jogszerűen hozhatók nyilvánosságra a köztisztviselők feladataikkal összefüggő személyes adatai.

Jogszerűen hozhatja nyilvánosságra a közszféra munkaadója a köztisztviselők, önkormányzati tulajdonban álló cégek vezető tisztségviselőinek feladattal összefüggő személyes adatait - közölte Jóri András adatvédelmi ombudsman csütörtökön.

A biztos állásfoglalásában leszögezte: közérdekből nyilvános adat az állami vagy helyi önkormányzati, valamint egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy feladatkörével összefüggő személyes adata. A köztisztviselők személyes adatainak kezelésének rendjét a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény szabályozza, 2010. január 1-jétől hatályos módosítása pedig meghatározza azokat az alapnyilvántartásban szereplő személyes adatokat, amelyek az adatvédelmi törvény alapján nem nyilvánosak. A kormánytisztviselők személyes adatainak nyilvántartásáról a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény rendelkezik.

A közlemény szerint e rendelkezések alapján közérdekből nyilvános személyes adatok: a köztisztviselő neve, iskolai végzettsége, szakképzettsége, tudományos fokozata, idegennyelv-ismerete, képzésre, átképzésre vonatkozó adatai, a közszolgálati jogviszony kezdete, állampolgársága, a bűnügyi nyilvántartó szerv által kiállított hatósági bizonyítvány száma, kelte, a közigazgatási alap- és szakvizsga adatai, a jubileumi jutalom és a végkielégítés kiszámításának alapjául szolgáló időtartamok, az esküokmány száma, kelte, a közigazgatási versenyvizsga adatai.

Nyilvános az alkalmazó közigazgatási szerv neve, székhelye, a köztisztviselő besorolása, annak időpontja, a munkakörök megnevezése és időtartama, a vezetői kinevezésének, megbízásának, valamint annak meghosszabbításának és megszűnésének adatai, a címadományozás, jutalmazás, kitüntetés adatai, a minősítések időpontja, a hatályos fegyelmi büntetés. Próbaidejének adatai, a személyi juttatások nyilvántartása a központi létszám- és bérgazdálkodási statisztikai információs rendszer figyelembevételével, a kormányzati kirendelésének adatai, a közszolgálati jogviszony megszűnésének, valamint az áthelyezés időpontja, módja, a végkielégítés adatai, a felmentési időtartam adatai.

©

A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény nem határozza meg önállóan a személyügyi nyilvántartásban szereplő adatokat, az e törvényben nem szabályozott kérdésekben a kormánytisztviselő jogviszonyára a köztisztviselőkről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. A közérdekű adat megismerése iránt bárki igényt nyújthat be. Az adatot kezelő szerv az igény tudomására jutását követő legrövidebb idő alatt, de legfeljebb 15 napon belül tesz eleget a kérésnek. A közfeladatot ellátó szerv vagy személy feladatkörébe tartozó üggyel kapcsolatosan a közvélemény tájékoztatása céljából jogszerűen adhatók át a személyes adatok, és jogszerűen hozható nyilvánosságra az alapnyilvántartásban kezelt, közérdekből nyilvános személyes adatok köre - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszatér a Renault 5-ös

Visszatér a Renault 5-ös

Tűz volt egy miskolci panelben, 80 embert kellett kimenekíteni

Tűz volt egy miskolci panelben, 80 embert kellett kimenekíteni

Több mint 100 ezer tyúkot ölnek le Bács-Kiskun megyében madárinfluenza miatt

Több mint 100 ezer tyúkot ölnek le Bács-Kiskun megyében madárinfluenza miatt