szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szabadságért folytatott küzdelem, a demokrácia és az emberi jogok védelmének fontosságát hangoztatták a budapesti Tom Lantos Intézet csütörtöki avatásán magas rangú amerikai politikusok és magyar vendéglátóik; rámutattak arra is, hogy az országok felelősséget viselnek ezen értékek terjesztéséért, érvényesítéséért. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, és elutazása előtt találkozott ellenzéki politikusokkal és civil szervezetek képviselőivel is.

A kormányok és a civil szervezetek feladata a demokrácia terjesztése - jelentette ki Hillary Clinton a Tom Lantos Intézet ünnepélyes megnyitóján. Minden demokratikus országnak, így az Egyesült Államoknak és Magyarországnak is fontos saját intézményeik továbbépítése, de emellett az új demokráciáknak is segíteniük kell, és azt sem hagyhatják, hogy a már működő demokráciák visszalépjenek a fejlődés útján - tette hozzá az amerikai diplomácia irányítója, aki a néhai magyar származású amerikai képviselőnek, a képviselőház külügyi bizottsága vezetőjének emléket állító intézmény megnyitójára érkezett a magyar fővárosba.

Az Egyesült Államokban is vannak ugyan nézetkülönbségek az egyes politikusok és pártok között, de Tom Lantos hitt abban, hogy alapvetően mindannyian egy oldalon állnak: a szabadság és a demokrácia oldalán - mutatott rá, felidézve, hogy Tom Lantos kiállt a kisebbségek védelmében is. Ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy Magyarország az EU-elnöksége idején a romák helyzetének javításért is dolgozott. Kitért arra is, hogy az EU és a NATO közötti együttműködés célja a demokrácia és az emberi jogok védelme.

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében azt hangoztatta, hogy az amerikai és a magyar emberek szövetsége erős alapokon áll. "A mi szövetségünk erejét (...)  egyetlen szó adja", ez pedig a szabadság - mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy "a szabadság iránt érzett szenvedélyes vonzalmunk" közösséget alkot, és nincs a világon még egy olyan erős, magabiztos és elkötelezett közösség, mint a szabadságszerető emberek, népek közössége. Felidézve találkozásait Tom Lantossal, a miniszterelnök azt mondta, előfordult, hogy vitáztak, sőt szinte minden magyar belpolitikai kérdésben eltért az álláspontjuk, a közös elkötelezettségük a szabadság és a magyarok szolgálatában azonban áthidalt mindenfajta politikai különállást.

Hiába teljes az egyén szabadsága akkor, ha közösségként szabadságjogai gyakorlásában korlátozott. Közép-Európában javult ugyan a helyzet a kisebbségi jogok tekintetében, "de még messze van, amikor nyugodtan hátradőlhetünk" - jegyezte meg. A Tom Lantos Intézet éppen ezt vállalta: azt, hogy képviseli a szabadságot, a kisebbségi jogok ügyét. "Kívánom, hogy az intézet hűségesen ápolja Tom Lantos emlékét, és hirdesse az amerikai magyar emigráció cselekvő tagjainak áldozatos munkáját és sikerét", és erősítse tovább a szövetséget az Egyesült Államok és Magyarország között - mondta Orbán Viktor.

A Tom Lantos Intézet segíteni fog abban, hogy helyes irányban maradjunk az emberi szabadság biztosításában - mondta Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter az egykori washingtoni kongresszusi képviselő nevét viselő kutatóintézet megnyitóján. Condoleezza    Rice - aki elvállalta az intézmény társelnökségét - arról beszélt, hogy Tom Lantos különleges ember, erőteljes erkölcsi hatalom volt, mélyen hitt a szabadság iránti vágyban és ezen törekvés egyetemességében. Meggyőződése volt, hogy az emberi szabadság elterjed.

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Tom Lantos szerette Amerikát és Magyarországot is, arra törekedett, hogy összekapcsolja a két országot a szabadság szeretete alapján, abban a törekvésben, hogy egyetlen férfi, nő és gyerek se éljen zsarnokságban. "Ez az intézet egyesít bennünket az Atlanti-óceán két oldalán ezen cél, ezen álom megvalósításában" - tette hozzá a volt amerikai külügyminiszter. Martonyi János külügyminiszter arra hívta fel a figyelmet: az Egyesült Államoknak és Magyarországnak egyaránt felelőssége, hogy elérje, a világon mindenütt garantált legyen az emberi jogok érvényesülése. Magyarország elkötelezett a transzatlanti kapcsolatok mellett, és szem előtt tartja Tom Lantos örökségét, a szabadság és a demokrácia fontosságát - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a magyar soros EU-elnökség nyílt, befogadó, aktív és konstruktív politikát folytatott, céljai igazodtak a Tom Lantos által vallott értékekhez. A külügyminiszter ezzel kapcsolatban külön kitért a romák helyzetének javításában elért eredményekre. Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke azt emelte ki, hogy ő is hasonló értékekért küzd, mint amilyenekért Tom Lantos is kiállt, így például a toleranciáért. A rendezvényen részt vett a kabinet több tagja, a magyar parlamenti pártok vezetői, képviselői, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, valamint a diplomáciai testület több tagja.

A Tom Lantos Intézet felavatása alkalmából határozati javaslatot terjesztett elő csütörtökön az amerikai szenátusban John Kerry demokrata párti és Richard Lugar republikánus szenátor. A dokumentum megállapítja, hogy Tom Lantos képviselő világszerte védelmezte az emberi és kisebbségi jogokat. Az amerikai kongresszus egyetlen olyan tagjaként, aki átélte a holokausztot, az emberi jogok szószólója lett a washingtoni törvényhozásban. Tom Lantos mindig megmaradt büszke magyar amerikainak, és segítette szülőhazája és az Egyesült Államok együttműködését. Ezért a szenátus üdvözli a Tom Lantos Intézet megnyitását, s elismerését fejezi ki a magyar kormánynak azért, hogy tiszteli Lantos képviselő örökségét.

[[ Oldaltörés (A Jobbik nem ért egyet ) ]]

A Jobbik a Tom Lantos Intézet megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte, továbbra sem ért egyet az intézmény létrehozásával. Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt képviselője elmondta, elsősorban a névadó személye miatt utasítják el az intézet létrejöttét. Miközben az intézet célja az emberi és polgári jogok, a kisebbségek helyzetének, a közép-európai történelmi megbékélésnek, valamint a transzatlanti kapcsolatoknak a vizsgálata - mondta -, "Tom Lantos asszisztált ahhoz, hogy hamis érvek, hazugságok alapján az Egyesült Államok elindítsa a háborút Irak ellen", és "Ceausescu román diktátor barátjaként" közbenjárt a román rendszer kedvezőbb amerikai vámbesorolásáért.

Hillary Clinton és Orbán Viktor csaknem egyórás megbeszéléseit követően a kormányfő a közös sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarország és az Egyesült Államok a kommunizmus összeomlása óta szoros és egyre mélyülő szövetséget épített fel; ennek az elmúlt húsz évben újból és újból megerősített szövetségnek értékalapjai vannak.

A kormányfő a megbeszélésen hangsúlyozta: Magyarország az eddig sikeresnek bizonyuló együttműködést szeretné fenntartani. Példaként említette az afganisztáni katonai szerepvállalást, ahol az "együtt be, együtt ki" elvét követi Magyarország, és igyekszik teljesíteni majdnem 500 tagú állományával a vállalt feladatait. Beszámolt az amerikai külügyminiszternek arról is, hogy az elmúlt húsz évben a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok jól alakultak, magas szintet értek el a beruházások, a kereskedelem, és "szeretnénk, ha ennek dinamikája nem törne meg", s az Egyesült Államok gazdaságilag is jelentős súllyal lenne jelen Magyarországon.

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Orbán Viktor azt is elmondta Hillary Clintonnak, hogy Magyarország számára az első számú értelmezési keret a közép-európai dimenzió, majd hozzátette, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a világ meghatározó nagyhatalmainak - köztük első helyen az Egyesült Államoknak - felhívja a figyelmét arra: Közép-Európa rendkívül fontos terület, közös céljaik, terveik vannak a térség országainak.

Hillary Clinton a közös sajtótájékoztatón kijelentette: bővíteni kell az együttműködést Magyarország és az Egyesült Államok között, és ez nemcsak a gazdasági kapcsolatokat jelenti, hanem a demokrácia megerősítésére és az emberi jogok védelmére tett erőfeszítéseket is. Az amerikai tárcavezető kifejtette: a magyar belpolitika egyes kérdései, így az alkotmányozás és a médiatörvény is szóba kerültek, és a kormányfő megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett a demokratikus hagyományok mellett. Hozzáfűzte: "befogadó" alkotmányozásra bátorították Magyarországot, és arra, hogy "fékeket és ellensúlyokat alkalmazzon" az új alaptörvényben.

Mint hangsúlyozta, az Egyesült Államok "nagy csodálattal figyeli" a magyar soros EU-elnökség munkáját. Egyúttal üdvözölte, hogy az elnökség előtérbe helyezte a romák jogainak érvényesítését. Ugyancsak kiemelte a korrupció elleni harcot és a gazdasági nyitottságot, megjegyezve: Magyarország lehetőséget nyit a külföldi befektetők előtt. Az amerikai politikus szólt arról: Magyarország és az Egyesült Államok is elkötelezett az alapvető szabadságjogok védelme mellett, amit a Ronald Reagan-szobor szerdai felavatása és a Tom Lantos Intézet csütörtöki megnyitása is jól bizonyít.

Rövid budapesti látogatása végén Hillary Clinton ellenzéki politikusokkal és civil szervezetek képviselőivel találkozott. A Szabadság téri Bank Centerben, az amerikai nagykövetség helyiségében zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen részt vett Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Alapítvány vezetője, továbbá Mészáros Antónia, a Minőségi Újságírásért Alapítvány elnöke, Molnár Péter, a Közép-Európai Egyetem médiakutatója, valamint Földes Ádám, a Transparency International és Réthy Kinga, a Nyílt Társadalom Intézet képviseletében.

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Mint Mesterházy Attila elmondta, a beszélgetésen ő maga, politikustársa, illetve a civil szervezetek  képviselői szóba hozták a médiatörvényt, az alkotmányozást, "a fékek és ellensúlyok kiiktatását", a jogállam és a jogbiztonság sérelmét, "a demokratikus értékek lábbal tiprását", továbbá kitértek a cigányság helyzetére, a rasszista megnyilvánulásokra, illetve felvetették azt, hogy a kormány visszaél kétharmados parlamenti többségével. Az MSZP elnökének tájékoztatása szerint Hillary Clinton kiemelte a választási rendszer fontosságát egy demokratikus rendszerben, és "nagyon felkészült volt" a médiatörvény, a sajtószabadság ügyében. Arra biztatta a civil szervezeteket, hogy folytassák munkájukat az emberi jogok, a demokrácia, a jogállam erősítéséért - tette hozzá az MSZP elnöke.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta, Hillary Clinton pontos, reális képpel rendelkezik Magyarországról, tudatában van azoknak a problémáknak, amelyek a fékek és ellensúlyok lebontásával, illetve a parlamentet korlátozó különböző szabályokkal kapcsolatosak. Az amerikai külügyminiszter a magyar demokrácia állapotával kapcsolatban értésre adta: amíg egy kormány demokratikus választásokon leváltható, addig nem lehet a demokrácia megszűnéséről beszélni. Utalást tett arra is, hogy a kormányzat kétharmados parlamenti többsége szabad választások eredménye - tájékoztatott az ellenzéki politikus.

Beszámolója szerint Hillary Clinton jelezte: a magyar demokrácia szempontjából kulcskérdés, milyen lesz a választási rendszer, fennmarad-e lehetősége annak, hogy a magyarok szabad, tisztességes választásokon kinyilváníthassák akaratukat, esetleg azt a szándékukat, hogy másik kormányt akarnak. Az amerikai diplomácia vezetője Budapestről a litvániai Vilniusba utazott, egy emberi jogi konferenciára, onnan pedig Madridba látogat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Emléktábla Tom Lantos tiszteletére

Tom Lantos egyszerre volt bátor magyar hazafi és hű polgára az Amerikai Egyesült Államoknak – mondta Gyurcsány Ferenc a februárban elhunyt demokrata párti amerikai politikus tiszteletére állított emléktábla avatásán.

A honvédelmi miniszter leváltotta széles hatáskörű biztosát

A honvédelmi miniszter leváltotta széles hatáskörű biztosát

Eddig nem publikált adatra kérdezett rá Szél Bernadett, Rétváritól megkapta, hogy a baloldalra nem lehet számítani

Eddig nem publikált adatra kérdezett rá Szél Bernadett, Rétváritól megkapta, hogy a baloldalra nem lehet számítani

Megvan, ki veheti meg az LG mobilgyártó részlegét

Megvan, ki veheti meg az LG mobilgyártó részlegét