szerző:
hvg.hu

Meglepte a Jobbikot a gyöngyöspatai polgármester-választás eredménye, a párt vezetése egyáltalán nem számított Juhász Oszkár győzelmére - állítják pártbeli forrásaink. A leendő polgármester az úgynevezett "érpataki modellt" vezetné be a településen, de "nem vegytisztán". Az "érpataki modell" két részre osztja a közösséget: rombolókra és építőkre. A előbbiekkel szemben "törvényes, de totális harcot" hirdet.

A Jobbik vezetését is meglepte, hogy jelöltjük, Juhász Oszkár nyerte a gyöngyöspatai időközi polgármester-választást – árulták el a hvg.hu jobbikos forrásai. Ennek is tulajdonítható, hogy a Jobbik vezetése egyelőre még nem elemezte a gyöngyöspatai helyzetet, erre leghamarabb a soron következő elnökségi ülésen kerül majd sor. A hétfői sajtótájékoztatón mindössze annyi derült ki, hogy Gyöngyöspatából mintafalut csinálnának, s ehhez részben az úgynevezett "érpataki modellt" vezetnék be. Forrásaink szerint a radikális párt vezetése hónapok óta abban a hitben élt, hogy Gyöngyöspatán Matalik Ferencné lesz a befutó. Matalik nem pártszínekben indult ugyan, de nyílt titok, hogy a Fidesz támogatását élvezte.

Fideszes nyomásgyakorlásról beszélnek

A Jobbiknak most már az az érdeke, hogy a faluban lecsillapodjanak a kedélyek és ne éleződjenek ki újabb konfliktusok. Ahogy egy lapunknak név nélkül nyilatkozó jobbikos politikus fogalmazott, „Gyöngyöspatán meg kell mutatnunk a kormányzóképességünket”, ehhez viszont nélkülözhetetlen, hogy az önkormányzat többi képviselőjével is együtt tudjon működni az új polgármester. Ez nem lesz könnyű, legalábbis Juhász Oszkár a Fidesszel már győzelme másnapján konfrontálódott. Hétfői sajtótájékoztatóján azt állította, a térség országgyűlési képviselője, Balázs József telefonon megfenyegette őt, hogy Gyöngyöspata nem kap majd pályázati pénzeket. A hvg.hu többször is hívta Balázst telefonon, de nem sikerült elérnünk. Később a fideszes képviselő az MTI-nek azt mondta: nem fenyegette meg a jobbikos jelöltet.

A választás előtt egyébként Gyöngyöspatán már felröppentek olyan hírek, hogy „fideszes vonalról” egy ideje nyomást gyakoroltak a cigány kisebbségi önkormányzat jelöltjére, Farkas Jánosra, arra „biztatva” őt: lépjen vissza, növelve ezzel Matalik esélyeit. Azt, hogy volt-e bármilyen nyomásgyakorlás, a szombat este végül visszalépett Farkastól nem tudtuk meg, mert hiába próbáltuk szóra bírni, nem nyilatkozik. Olyan hírek is felmerültek, hogy a Heves Megyei Kormányhivatal fenyegette meg: állami gondozásba veszik a gyermekeit, ha elindul, de a CKÖ jelöltje ezt is cáfolta, és azt mondta, hogy ilyeneket "legfeljebb a kampány miatt terjesztettek valakik". (A férfi apja azt állította, fia azért lépett vissza, nehogy a szélsőjobb vezetése alá kerüljön a falu.)

„Érpatakon sokkal durvább volt a helyzet”

Az nem vitás, hogy a Jobbik térnyerésével Gyöngyöspatán új időszámítás kezdődik, Juhász Oszkár pedig egy szabolcsi településről, Érpataktól akar példát venni. Ez esetben viszont valóban szüksége lesz az önkormányzat többi képviselőinek, de főleg a lakosságnak és a rendőrségnek a támogatására – anélkül ugyanis a modell halálra van ítélve.

A néhány éve még Vérpataknak „becézett” faluban 2005-ben 300-400 bűncselekmény történt. Ekkor választották meg a település első emberének Orosz Mihályt. Az új polgármester először a cigányokat is terror alatt tartó uzsorásokkal szállt szembe, s idővel a rendőrségnél is kiharcolta, hogy ha valaki a faluban törvényt sért, intézkedjenek. Korábban ugyanis a rendőrök lényegében lemondtak a faluról. Ma a település békés: évente húsz bejelentett bűncselekmény van, a közösségi élet pedig felvirágzott - állítják a helyiek.

Tavaszi notabilitás-járás Gyöngyöspatán: a Jobbik újabb településből csinálhat "mintafalut"
©

„Hasonló a légkör most Gyöngyöspatán, mint amivel én találkoztam 2005-ben Érpatakon, de itt sokkal durvább volt a helyzet, a bűncselekmények jóval kegyetlenebbek voltak. Ha Juhász Oszkár követi az instrukcióinkat, akkor komoly eredményeket érhet el pénz és támogatások nélkül, akár már fél éven belül” - nyilatkozta a hvg.hu-nak Orosz Mihály. Érpatak első embere már jó ideje nyomon követi a gyöngyöspatai eseményeket, ráadásul szakmai tanácsokkal több kisebb önkormányzatot is segít, Rend a lelke mindennek címmel előadásokat tart. Miután megtudta, hogy Juhász Oszkár is az "érpataki módszert" honosítaná meg, a jobbikos jelöltnek is tanácsokat adott.

Frontharcosok

„A fontos, közfeladatokat ellátó pozíciókban ülő személyeknek szinergiában és szoros csapatmunkában kell dolgozniuk. Minden posztra frontharcos kell, aki a tűzvonalban is mer önállóan intézkedni és nem megfélemlíthető. A frontharcosok legyenek csapatkötelékbe szervezve. A jogszabályokat a törvényes eszközökkel nekik kell betartatniuk” - árulja el az „érpataki modell” egyik titkát atyja. Orosz Mihály szerint sokszor azért szaporodnak el a bűncselekmények egy-egy kis faluban, mert a kulcspozícióban ülő személyek (jegyző, polgármester, örsvezető rendőr, gyermekjóléti szolgálat vezetője, adóügyi előadó stb.) nem működnek, nem dolgoznak együtt. Márpedig ha az egyik láncszem hanyag, lusta vagy nem hivatásszerűen végzi a munkáját, akkor a többiek hiábavalóan dolgoznak.

De nem csak ez az "érpataki siker" titka - állítja. A polgármester szerint nagyon fontos az is, hogy ne „cigány és nem cigány” alapon történjen a rendteremtés. „Mi nem faji alapon teszünk különbséget. Mi azt nézzük, hogy a közösségben ki az építő és ki a romboló. Mi nem elűzni akarjuk a rombolót, hanem arra kérjük, hogy legyen ő is építő a közösségben" - teszi hozzá. Orosz szerint az, hogy valakinek nincs munkája, nem lehet indok arra, hogy bűncselekményt kövessen el. Ráadásul Érpatakon mindent megtesznek azért, hogy aki dolgozni akar, dolgozhasson - állítja.

©

A "modell" megvalósítása nem volt vér nélküli: a fatolvajok ellen egy másik településről "exportált" mezőőr például összeverekedett néhány romával (az ügyben a mezőőr ellen indult büntetőeljárás), de Orosz Mihály sem élt nyugodt életet: házára a haragosai Molotov-koktél dobtak, az egyik szemét pedig majdnem kiszúrták. "Miután látták rajtam, hogy az erőszakkal semmit sem érnek el, leszálltak rólam" - meséli. Orosz szerint a fordulópont akkor következett be, amikor a cigány közösség terror alatt tartott tagjai azt látták, hogy a terrorizálók sem mindenhatók. Az érpataki vezető szerint ez az egyik kulcsa a modellnek: ha a település vezetésének sikerül semlegesítenie a közösségen belüli erőszakos, de amúgy szűk kört, akkor a romák többségét a beilleszkedés felé terelik.

Jó útra tért rosszfiúk

Kérdés persze, mi lesz a "szűk kör" sorsa. "Ha nem sikerül a rombolónak megváltozni, akkor azt szoktuk mondani, jobb, hogyha elköltözik, mert a konfliktus nem hiányzik senkinek. Ha nem változik meg, s nem költözik el, akkor a jogsértő cselekedetei miatt előbb-utóbb börtönbe kerül. Érpatakon a rombolók kisebbik hányada elköltözött, voltak, aki börtönbe mentek, de a zömük itt él velünk, megváltozott és hasznos tagja lett a közösségnek” - állítja Érpatak polgármestere. "Idejöhetnek az újságírók és meggyőződhetnek arról, hogy az, ami most van, a cigányoknak is jó" - mondja.

A Jobbik azonban nem "vegytisztán" használná az "érpataki modellt". Ahogy a jobbikos vezetésű Tiszavasváriban, úgy Gyöngyöspatán is csendőrséget hoznak létre. Orosz Mihály ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: ha az "érpataki modell" alapelvei nem sérülnek, azaz nem „cigány és nem cigány” alapon tesznek különbséget a közösség tagjai között, és kizárólag törvényes eszközökkel lépnek fel a „rombolókkal” szemben, akkor a modellt lehet keverni más intézkedésekkel, így akár a csendőrség felállításával is. Ha azonban faji alapon és a törvényeken kívül akar a Jobbik rendet tenni, a módszer szerinte nem lesz hatékony.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyöngyöspata: a Jobbik jelöltje nyert

A jobbikos Juhász Oszkár nyerte a polgármester-választást a Heves megyei Gyöngyöspatán - közölte a párt az MTI-vel a hivatalos eredmény kihirdetését megelőzően. Később ezt a bejelentést hivatalosan is megerősítette a választási bizottság.

Orbán Balatonalmádiban értékel

Orbán Balatonalmádiban értékel

Így szól az AC/DC vagy a Daft Punk ethno-funkban – feldolgozáslemezzel jelentkezett a Kerekes Band

Így szól az AC/DC vagy a Daft Punk ethno-funkban – feldolgozáslemezzel jelentkezett a Kerekes Band

Karácsony: November elején alakulhat meg a Fővárosi Közgyűlés

Karácsony: November elején alakulhat meg a Fővárosi Közgyűlés

Üldözőbe vette az autós az ámokfutót, aki menet közben összetörte - videó

Üldözőbe vette az autós az ámokfutót, aki menet közben összetörte - videó

A nap hirdetése: egy kupac kiégett romhalmazként várja új gazdáját ez a Ferrari

A nap hirdetése: egy kupac kiégett romhalmazként várja új gazdáját ez a Ferrari

Kósa: Nincs vége a NER-nek

Kósa: Nincs vége a NER-nek