szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adóhatósági ellenőrzés indult az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (EMS) szervezői ellen, az egyik szervezőt a tüntetések anyagi és szervezeti hátteréről kérdezték - számol be az Index.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (EMS) civil szerveződés mögött nem áll jogi személy, a tüntetésekhez szükséges adományokat két szervező, Torsa Mátyás és Fölkel Róbert bankszámláján gyűjtötték. Idén februárban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy nap eltéréssel adóellenőrzésre hívta be az EMS két szervezőjét - írja az Index.

Fölkel Róbert nem ment be a hivatalba a kitűzött napon, de mint a lapnak elmondta, hamarosan új időpontot fog kérni. Az értesítőből kiderült, hogy a NAV kilenc banktól próbált Fölkel adótitkait is érintő információkat beszerezni: tájékoztatása szerint közülük néhánynál valóban van számlája, de csak az egyikre küldhettek felajánlásokat a szimpatizánsok. Torsa Mátyás viszont a múlt héten már átesett az első személyes találkozón. Mint mondta, a vizsgálat a 2006-2010-es időszakra irányul, ezekre az évekre nem nyújtott be adóbevallást, amiért bírságra számít, ugyanakkor a jövedelmei után befizette az szja-t.

A szervező szerint feltűnő volt, hogy a NAV két munkatársának kérdései a demonstrációk szervezési ügyeire irányultak. A NAV szerinte arra kíváncsi, hogy ki kezeli az EMS YouTube-csatornáját, ki készítette a kampányvideókat és mennyiért, hogyan működik a szervezet, ki és mennyit keres a tüntetéseken - írja az Index.

Torsa szerint a NAV-osok elmondták, hogy felsőbb utasításra végzik az ellenőrzést, azt is közölték, hogy az ellenőrzés időzítése célzatos, ezért az az összbenyomása, hogy a vizsgálat az EMS tevékenységére irányul. A Nemzeti Adó- és Vámhatóság sajtóosztálya későbbre ígért választ a vizsgálattal kapcsolatban az Indexnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
OTP Bank Liga: Nem bírt egymással a Fehérvár és a Honvéd

OTP Bank Liga: Nem bírt egymással a Fehérvár és a Honvéd

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Mi köze a pestisjárványnak az ingyenes színházhoz?

Mi köze a pestisjárványnak az ingyenes színházhoz?