szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jogerős Legfelsőbb bírósági végzés ellenére sem hajlandó megegyezni a bíróságon a Jászladányi önkormányzat az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Alapítvánnyal az iskolai szegregáció megszüntetésének a módjáról. Az önkormányzat meghosszabbította a bérleti szerződést a magániskolát működtető alapítvánnyal, és még mindig egy fal és kulcsra zárt ajtó választja el egymástól a diákokat.

„Csöbörből vödörbe estünk, de folytatjuk” - közölte az elhíresült jászladányi iskolaügyben országosan ismertté vált Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPSz) vezetője azután, hogy nem sikerült megegyezniük csütörtökön az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszéken a jászladányi önkormányzattal az iskolai szegregáció megszűntetésének a módjáról - írja a Roma Sajtóközpont.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPSz) 2007-ben indított pert Jászladány önkormányzata és a magániskolát fenntartó alapítvány ellen. A jászladányi önkormányzat úgy különítette el a roma és a nem roma tanulókat, hogy 2002-ben támogatta egy alapítványi iskola létrejöttét. Dankó István, polgármester az erről szóló előterjesztésében akkor úgy indokolta az intézmény megalapítását: „népeket, amelyek kultúrákat hordoznak, nem lehet erőszakosan egybezárni".

Tavaly júniusban majdnem tíz évig tartó jogi huzavona után a Legfelsőbb Bíróság (LB) jogerősen elmarasztalta a jászladányi önkormányzatot az iskolaügyben. Az LB a felülvizsgálati eljárásban megállapította, hogy jogellenesen különíti el a jászladányi önkormányzat a saját fenntartású és a magániskolában a mélyszegény és a roma diákokat az etnikai hovatartozásuk, a társadalmi helyzetük és a vagyoni helyzetük alapján, és ezzel megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Az LB eltiltotta a jászladányi önkormányzatot a további jogsértéstől, kötelezte annak abbahagyására, ugyanakkor új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságot, hogy döntsön a jogellenes állapot megszüntetésének módjáról. Az LB a felperes alapítványtól azt kérte, hogy készítsen deszegregációs tervet, amely részletezi, hogyan kívánja felszámolni az elkülönítést.

©

Közben Jászladányon a képviselőtestület önfeloszlatása miatt időközi helyhatósági választásokat írtak ki, a szegregációt bevezető és védelmező polgármester már elbukott, és a független jelöltként induló Drávucz Katalint választották meg polgármesternek.

Mohácsi Erzsébet, a CFCF igazgatója közölte, hogy a jogerős LB ítélet ellenére az önkormányzat semmit sem intézkedett, hiába küldték el a deszegregációs tervüket az újonnan megválasztott polgármesternek, az nem reagált rá.

Csütörtökön kezdődött a per folytatólagos tárgyalása az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszéken. A tárgyalás kezdete előtt a polgármester felajánlotta a jogvédőknek a peren kívüli megegyezés lehetőségét és közölte, hogy szerintük az LB ítélet nem rendelkezett az alapítványi iskola megszüntetéséről. A taláros testület Drávucz Katalint hallgatta meg az első tárgyalási napon. Mohácsi szerint a városvezető a bíróságon kijelentette, hogy nem hajlandók megegyezni az iskolai elkülönítés megszüntetésének a módjáról, nem rosszabb az iskolai színvonal az önkormányzati iskolában, mint a magániskolában és nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy akkor mi indokolja az alapítványi iskola létezését, sőt azt se tudta, hogy hány diák jár az önkormányzati iskolába.

Drávucz Katalin januárban arra hivatkozott az RSK-nak az ítélet végrehajtását firtató kérdésünkre, hogy nem ismeri a peranyagot, és közölte, hogy az alapítványi iskolába jár a gyereke, mert „nem szeretné, ha viselkedési problémával küzdő gyerekek közt tanulna”.

A CFCF a deszegregációs tervében felmenő rendszerben szüntetné meg az elkülönítést, úgy, hogy az iskolakezdő kisdiákokat már csak az önkormányzati iskola fogadná a jövőben. Mohácsi közölte, ha az önkormányzat ezt nem fogadja el, akkor az LB döntés értelmében azonnali hatállyal fel kell számolni a magániskolát. Közben az önkormányzat 2019.-ig meghosszabbította az alapítványi iskolával kötött bérleti szerződést. Erről azt mondta, hogy az LB rendelkezhet arról, hogy a bérleti szerződést meg kell szüntetni. Hozzátette, hogy a két iskolarészt elválasztó földszinti ajtó még mindig zárva van, a polgármester a tárgyalás után azt mondta erről az egyik munkatárásnak, hogy vagyonvédelmi okokból zárják be az ajtót.

Kállai László, a JRPSz vezetője arra emlékeztetett: miután egy fal és kulcsra zárt ajtó választja el őket, a két iskolában a gyerekek, noha egy épületben vannak, mégsem játszhatnak, vagy beszélhetnek egymással, a játszótéren vagy más rendezvényen sem találkoznak. Kiemelte, hogy a jogerős bírósági végzés ellenére szeptemberben első osztály indult a magániskolában. A tárgyalást elnapolták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!