szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hvg.hu információi szerint délben a Parlamentben ült össze a Fidesz vezérkara, hogy Schmitt Pál utódjáról határozzon; a döntést hivatalosan hétfőn közlik a párt képviselőcsoportjával. A jelek szerint továbbra is Áder János a legnagyobb esélyes; úgy tudjuk, az EP-képviselőt is meghívták az elnökségi ülésre.

Elnököt (ki)választani gyűltek össze információink szerint a Fidesz vezetői pénteken déltől a Parlamentben, Orbán Viktor dolgozószobájában. Nagy meglepetésre már senki nem számít, a pártbeli odds-ok alapján most Áder János esélyei a legjobbak. Ezt erősítheti, hogy sajtóin formációk szerint az EP-képviselőt is meghívták az elnökségi ülésre. „Az, hogy maga Kövér is azt mondta, Áder alkalmasabb jelölt nála, szerintem elég erős jelzés volt” - mondta egy Orbán Viktor környezetéhez tartozó forrásunk, aki szintén nem számít semmi újra. „Nem hiszem, hogy hétfőn a frakciót bármilyen meglepetés is éri majd” - mondta.

Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy a résztvevők elhúzódó megbeszélésekre számítanak, volt, aki lapunknak úgy becsülte: akár öt-hat órán át is tarthat a pénteki egyeztetés. Ez azért is érdekes, mert korábban Lázár János frakcióvezető tett arra utaló kijelentést, hogy amint a Fideszben megszületik valamilyen döntés, a többi parlamenti pártot is egyeztetni hívják majd, de eddig - mint megtudtuk - sem az MSZP, sem az LMP nem kapott semmilyen értesítést arról, hogy valahol, valamikor a Fidesz várja őket államfőügyben. Az MTI úgy tudja, a frakcióvezető várhatóan írásban ad majd tájékoztatást. Helyszíni tudósítónk szerint eddig Pokorni Zoltán, Kubatov Gábor pártigazgató, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő ment be Orbánhoz. Pokorni Zoltán nem akarta kommentálni, hogy Áder Jánost hallgatják-e meg. Megérkezett Kövér László is.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kedden - miután tárgyalt az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció képviselőivel a szocialisták által az új köztársasági elnökkel szemben megfogalmazott elvárásokról - azt mondta, pénteken tájékoztatja az ellenzéket az államfő-választási eljárásról.

Szűken már ültek

„Szűk körű formális egyeztetés” volt már Schmitt Pál utódjának ügyében - még aznap, amikor Schmitt Pál lemondott. Ezen Orbán Viktoron kívül Kósa Lajos, Lázár János és Kövér László vett részt, egy forrásunk szerint volt olyan elképzelés, hogy már itt döntést hoznak arról, hogy Kövér László lesz az új köztársasági elnök, és az ezután - hétfő késő este - kezdődött frakcióülésen már közlik is a tényt a képviselőkkel. Aztán Kövér László mégsem vállalta el, így közölte később Lázár János, hogy április 16-án jelentik be az utód személyét.

©

Tény, hogy az elmúlt napokban korántsem indult meg olyan „jelöltkeringő”, mint például Gyurcsány Ferenc lemondása után, továbbra is kitartóan Áder és Kövér neve forgott komoly jelöltként. Elhangzott ugyan egy-egy név (Trócsányi László párizsi nagyköveté, vagy Hoffmann Rózsáé – utóbbit a Honfoglalás 2000 Egyesület dobta be), de ezeket komoly források sosem erősítették meg. „A Honfoglalás nyilván komolytalan fórum, Trócsányi Lászlónak pedig esze ágában sincs hazajönni Párizsból, ráadásul a Trócsányi Ügyvédi iroda képviseli a Suezt a Pécs városával szembeni perben, ami elég pikáns lenne egy elnökké választás után” – mondta egy forrásunk.

Betonba öntve

Áder és Kövér mellett szól az az érv is, hogy az új elnöknek az „orbáni alkotmány őrének” kellene lennie. Mint megírtuk, az orbáni politika, a „centrális erőtér” kétéves eredményeit kellene megvédenie Schmitt Pál utódának: erre a szerepre keres alkalmas államfőjelöltet a miniszterelnök-pártelnök. Erre is Kövért látták alkalmasabbnak korábban forrásaink, de mint most egyikük fogalmazott: igaz, hogy Áder János már 2002 óta eltávolodott a Fidesz szűk vezetésétől és a kormányfőtől is, az a gesztus, hogy a kormányfő mégis rábízta az igazságügyi és a választójogi reform kidolgozását is, jelzi a még meglévő bizalmat. „Ez Ádert is alkalmassá tenné az ’alkotmány őre’ szerepre” - mondta forrásunk.

Vagyis a Fidesz már 2014 utánra is tekint, már csak azért is, mert - mint megírtuk - nem lesz sok feladata az új köztársasági elnöknek az elkövetkező években, mivel a kétharmados törvények többségén már túl van az Országgyűlés, és a 2010-es kormányváltás óta a független intézmények vezetőinek java részét már lecserélték. Kormányt viszont buktathat majd az új alkotmány szerint: ha az adott évre vonatkozó költségvetést a kormány március 31-ig nem tudja elfogadtatni az Országgyűléssel, akkor az államfő feloszlathatja a parlamentet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Schmitt-ügy: Réthelyiék bekérték a szenátusi jegyzőkönyvet

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) bekérte a jegyzőkönyvet a Semmelweis Egyetem egy héttel ezelőtti szenátusi üléséről, amelyen Schmitt Pál köztársasági elnök doktori címének visszavonásáról döntöttek – erősítette meg az MTI értesülését csütörtökön a tárca.

hvg.hu Napi merítés

Schmitt lemondása után Matolcsy következik?

Elmaradt a várt gazdasági fordulat, az IMF is főleg olyan intézkedéseket kifogásol, melyek Matolcsy György nevéhez kötődnek, így felmerülhet a kérdés, hogy a sikeres megállapodás magával vonná-e Matolcsy távozását? - teszi fel a kérdést a Magyar Citrom blog szerzője.

M. László Ferenc Itthon

Kormányt is buktathat Schmitt utódja - mit tesz majd az új elnök?

Akárki kerül is április végén Schmitt Pál helyébe, a kinevezések terén alig akad majd dolga 2017-ig: az elmúlt két évben a legtöbb független intézmény vezetőjét már leváltották, és az újak mandátumát 9 évre meghosszabbították – tehát még az új államfőnél is hosszabb ideig lesznek hivatalban. Ugyanakkor az új törvények szerint képtelen lesz megvédeni az intézményvezetőket a politikusok támadásaival szemben, viszont az államfő kapott egy olyan jogkört, amivel akár meg is buktathatja a kormányt és a miniszterelnököt. Megnéztük, mihez van joga Orbán Viktor jelöltjének, és mit nem tehet meg.

M. László Ferenc Itthon

Az orbánizmus bebetonozásához keres államfőt a Fidesz

Az orbáni politika, a „centrális erőtér” kétéves eredményeit kellene megvédenie Schmitt Pál utódának: erre a szerepre keres alkalmas államfőjelöltet a miniszterelnök-pártelnök. Fideszes források a hvg.hu-nak azt mondták, ezeknek a feltételeknek legfeljebb Kövér László felelne meg, de őt pótolhatatlannak tartják a pártban, ráadásul úgy tudjuk, az átvedléshez a házelnök feltételeket szabott. A másik lehetséges jelölt, Áder János már 2002-ben eltávolodott a pártelnöktől, és annak a kritériumnak sem felel meg, mely szerint az államfőnek Orbántól jobbra álló politikusnak kellene lennie.

MTI/Magyar Hírlap Itthon

Kövér: nem egy "Schmitt Pál kettőt" kell keresnünk

Minden eddigi köztársasági elnöknek volt valamilyen politikai kötődése, úgy is fogalmazhatok: a Marsról nem lehet államfőt hoznunk - mondta a Magyar Hírlapban megjelent interjújában Kövér László házelnök.

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

100 százalékos táppénz jár egy DK-s vezetésű kerületben Budapesten

100 százalékos táppénz jár egy DK-s vezetésű kerületben Budapesten

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan