Tüntetést szerveznek Orbánék ellen május 1-jére

Tüntetést szerveznek Orbánék ellen május 1-jére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Biztos munkahelyeket, tisztes megélhetést, elérhető és működő közszolgáltatásokat követel május 1-jén a közös tüntetést szervező négy szakszervezeti szövetség.

A demonstráció alkalom lesz arra, hogy a szövetségek elmondják kritikájukat a gazdaságpolitikával és az ország irányításával kapcsolatban - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a konföderációk hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten. Közölte, az MSZOSZ, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szerint növekszik a munkavállalók kiszolgáltatottsága, és az érdekképviseletek nem fogadják el az ezt erősítő intézkedéseket.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: a munkavállalóknak számos olyan hátrányt kell elszenvedniük, amely rontja élethelyzetüket, bizonytalanná teszi a munkahelyeket. A szövetség elnöke a többi között a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadót, az adójóváírás kivezetését, valamint a társadalombiztosítási járulék emelését említette. Hozzátette: ami a július elsejétől hatályba lépő Munka törvénykönyvében változik, az hátrányos a munkavállalóknak, növeli kiszolgáltatottságukat és csökkenti keresetüket.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke egyebek mellett kitért arra: jelenleg nincs érdekegyeztetés, illetve ami van, azt nem lehet annak nevezni. Az érdekképviseletek szerint ezért szükséges, hogy a munkavállalók minél nagyobb tömegben kifejezzék elégedetlenségüket és megmutassák, hogy képesek közösen fellépni.

©

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke közölte: a Munka törvénykönyve július elsejétől változik, de a hivatásos szolgálati viszonyban állók már január elsejétől, a közszolgálati törvény hatálya alatt állók pedig március elsejétől lényegesen rosszabb feltételek között dolgoznak, mint korábban. Mint mondta, néhány, a SZEF által képviselt munkaterületről lényegesen kevesebben, illetve csak "illegalitásban" lesznek ott a demonstráción, az új munkajogi szabályok ugyanis lényegében megfosztják ezeket a munkavállalókat a részvétel lehetőségétől.

Varga László kitért arra is: a SZEF több jogszabály kapcsán az Alkotmánybírósághoz, valamint nemzetközi szervezetekhez fordul majd jogorvoslatért, ennek részleteiről később kíván beszélni.

Hangsúlyozottan szakszervezeti rendezvényről van szó, szakszervezeti zászlók alá várják a dolgozókat vidékről is - mondta Pataky Péter. Kérdésre válaszolva az MSZOSZ elnöke azt mondta: "sokezres tömeget" várnak a demonstrációra. Úgy fogalmazott: mindenkit várnak, aki beáll a szakszervezeti zászlók alá, de egyéb zászlókat nem szeretnének a rendezvényen.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem lép fel közösen mind a hat szakszervezeti szövetség, Pataky Péter közölte: megkeresték a másik két konföderációt is (Liga Szakszervezetek, Munkástanácsok), de mindketten azt mondták, hogy más módon kívánnak ünnepelni.