szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meg szeretné tartani a kultúrára szánt pénzeket pályázati úton osztó alap vezetői posztját a kulturális államtitkárnak felkért L. Simon László, ám a hatályos törvények ezt nem teszik lehetővé számára. A kormánypárti politikus viszont rögtön felkérését követő napon benyújtott egy törvénytervezetet, ami ezt az összeférhetetlenségét megszüntetné. A Fidesz a 2010 óta tartó ciklusban már többször szabta át a törvényeket valamelyik politikusának vagy egy-egy üzletembernek kedvezve.

Ismét egy fideszes politikus igényeihez igazítaná a kormánypárti frakció a törvényeket: ha elfogadja az Országgyűlés a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvény átírását, akkor L. Simon László úgy foglalhatja el a kulturális államtitkári posztját, hogy később is ő dönthet az elkülönített pénzalap sorsáról. A tervezetet maga L. Simon nyújtotta be Puskás Imrével közösen, aki a parlament kulturális és sajtóbizottságának fideszes tagja.

Az előző államtitkár, Szőcs Géza szerdán adta be lemondását, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök elfogadott. A kormányfő egyben felkérte a távozó Szőcsöt, hogy a továbbiakban miniszterelnöki főtanácsadóként végezze tevékenységét. Az emberi erőforrások minisztériumának vezetője, Balog Zoltán még aznap bejelentette, hogy az NKA-t tavaly ősz óta irányító L. Simon Lászlót, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnökét kéri fel államtitkárnak június 18-i hatállyal.

L. Simon a felkérést követően, csütörtökön nyújtotta be képviselőtársával a törvénymódosító indítványát, amely lehetővé tenné, hogy továbbra is ő irányítsa az NKA-t, ugyanis az alap vezetése összeférhetetlen az államtitkári megbízatással.

Kiskaput nyitnak

„Létrehozzuk azonban az alelnöki posztot, ezt a miniszter úrral történt megegyezésünk értelmében én fogom betölteni” – nyilatkozta L. Simon csütörtökön az MTI-nek, miért van szükség a törvény módosítására azt állítva, hogy alelnökként nagyjából jelenlegi hatáskörei maradnak majd nála. A politikus a hírügynökségnek azt mondta, legsürgősebb feladatai között az NKA-törvény elfogadását és a miniszteri szervezeti struktúra átszervezését tartja.

L. Simon László a parlamentben - több lovat is megülne
©

A jelenleg hatályos törvény szerint az alap irányítását, koordinálását, bizonyos esetekben a támogatások szétosztását biztosító pályázatok kiírását az NKA bizottsága látja el. A jelenlegi törvény szerint ennek a kulturális ügyekért felelős miniszter az elnöke, de ezzel a feladattal mást is megbízhat. Ez korábban mindig így történt, a miniszterek nem ragaszkodtak a feladat ellátásához. A 2010-es kormányváltást követően Jankovics Marcell lett az NKA bizottságának elnöke, akit tavaly októberben L. Simon László váltott.

Az összeférhetetlenség feloldása érdekében L. Simon módosítaná a kormánytagok és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010-es törvényt is. Ha a tervezetet elfogadják, akkor a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok a kormányzati munkájuk mellett elláthatják az elkülönített állami pénzalapért felelős testületek vezetői posztjait is.

Erősebb jogosítványok

Bár az államtitkárjelölt azt nyilatkozta, alelnökként „nagyjából maradnak a jelenlegi hatáskörei”, a tervezet szerint további jogosítványokat kaphat. A bizottság alatt működő különféle szakkollégiumok – úgy, mint a szépirodalmi, könyvkiadási, építészeti kollégiumok – maguk döntenek a pályázatok elbírálásáról. A jelenlegi szabályok szerint, amennyiben ez az NKA elnökének nem tetszik, a nagy bizottságot kérheti fel, döntsön az ügyben, ami a kollégiumokra nézve végül kötelező. Az eljárás felfüggesztését az elnöknek indokolnia kell, a kollégium döntését pedig a bizottság elé kell terjesztenie. L. Simon javaslata szerint az NKA-t a jövőben ténylegesen vezető alelnök indoklás nélkül megsemmisítheti a kollégiumok döntését.

A bizottság felét eddig is a miniszter delegálhatta – a másik felét a szakmai egyesületek –, most viszont az elnök és az alelnök révén biztos többsége lesz a minisztériumi oldalnak. A tervezet indoklása szerint erre azért van szükség, hogy lehetővé tegyék „a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az ágazati irányításért felelős minisztérium hatékonyabb együttműködését”.

Az államtitkárjelölt csütörtökön benyújtott módosítója szerint csakis a miniszter lehet az NKA vezetője, de kinevezhet négy évre egy alelnököt. Ha valóban L. Simon fogja Balog erre a feladatra felkérni, akkor a politikus 9 hónappal tovább maradhat az NKA élén: eredetileg 2015 októberében járt volna le a mandátuma, így viszont 2016 közepéig maradhat régi-új posztján.

Kisebb módosítás, hogy míg eddig az NKA a szakmai szervezetek által alapított díjakhoz járulhatott hozzá támogatásával, L. Simon a módosítás szerint az állam által alapított kulturális, művészeti díjak esetében is megteheti ezt.

Magukra szabják

L. Simon korábban is módosította az NKA-ról szóló törvényt. Tavaly Jankovics távozásakor, egy nappal az Alap élére történő kinevezése előtt szintén Puskás Imrével együtt azt javasolta, hogy a jövőben a pornográf termékekre, filmekre, szolgáltatásokra vessenek ki külön adót, úgynevezett kulturális járulékot, és az ebből származó bevételeket az NKA kapja meg.

A 2012-es költségvetés tervezésekor már számoltak is az új adónemmel, a Nemzet Kulturális Alap bevételeihez 50 millió forintot terveztek be. Az NKA idén 10,1 milliárd forintból gazdálkodik, a fő bevételi forrása a szerencse-játékadóból ide irányított 10 milliárd. (Az adóhivatal hvg.hu-nak adott tájékoztatása szerint idém májusig a kulturális adóból 19,4 millió forint bevétel folyt be.)

Szász Károly és Kubatov Gábor fideszes pártigazgató - rászabták
©

Nem a jövendő államtitkár az egyetlen olyan fideszes politikus, akinek kedvéért törvényt módosított a parlament kormánypárti kétharmados többsége. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter június elején javasolta, hogy a hivatalban lévő államfő mellett a volt köztársasági elnök jogállásának - ezek között például a javadalmazásának - részletes szabályait is sarkalatos, azaz kétharmados többséget igénylő törvényben kellene kimondani. Ez a gyakorlatban azt jelenthetné, hogy Schmitt Páltól egy kormányváltás után csak akkor lehetne elvenni ex-elnöki jövedelmeit, ha egy erre irányuló javaslathoz sikerülne kétharmados többséget teremteni.

Az első ilyen kezdeményezés egyike ebben a parlamenti ciklusban az ellenzék által lex Borkainak nevezett törvény volt. A Fidesz a Jobbikba belépett egykori hivatásosok ellen egy olyan törvénytmódosítást javasolt, amely megtiltotta volna, hogy a hadsereg, rendőrség tisztjei öt évig a leszerelésük után választásokon induljanak. Csakhogy a parlamenti vita során kiderült, hogy az egyik fideszes képviselő, Borkai Zsolt volt olimpiai bajnok – aki újraindult Győr polgármesteri címéért – érintett. Erre úgy alakították a tervezetet, hogy az öt éves moratóriumot háromra csökkentették, így Borkai újra indulhatott (és nyert is).

Hasonló módszerrel mentesítette 2010 őszén a PSZÁF-ot vezető Szász Károlyt a parlament a 98 százalékos – a Fideszben „pofátlannak” nevezett végkielégítésekre kivetett – adó megfizetése alól. Az utolsó pillanatban, zárószavazás előtti módosítóval írták bele a javaslatba, hogy akinek a bíróság végkielégítést ítélt meg, mert jogellenesen rúgták ki a munkahelyéről 2005 előtt, arra a szabályok nem vonatkoznak. Ez pont illett Szász Károlyra, akit a Medgyessy-kormány idején távolítottak el a PSZÁF éléről, majd a bíróság 100 milliós végkielégítést ítélt meg neki.

Szintén törvénnyel kedveztek a washingtoni nagyköveti posztra felkért Szapáry Györgynek, a miniszterelnök gazdasági tanácsadójának. A vonatkozó törvény 70 éves korhatárt szabott meg a diplomatáknál, de Szapáry a felkéréskor már 76 volt. Erre egy módosítással lehetővé tették, hogy a miniszterelnök a kinevezéskor felmentést adjon a Szapárynak a korhatári szabály alól.

L. Simon mostani módosítójához hasonlóan lazították az összeférhetetlenséget az Államadósság Kezelő Központ élére 2011-ben kinevezett Töröcskei István esetében, aki megtarthatta vezető posztját egy magánbank, a Széchenyi Kereskedelmi Bank élén. Hasonló kedvezményt kapott az első Orbán-kormány idején a Magyar Fejlesztési Bankot irányító, majd a 2010-es kormányváltás után oda visszatért Baranyay László is. Baranyaynak az eredeti szabályok szerint nem lett volna lehetősége elfoglalni az MFB elnökségi posztját, hiszen korábban a jegybank felügyelőbizottságában dolgozott. A szabályok szerint az fb-ből való távozása esetén hat hónapig nem vállalhatott volna banknál munkát, de törvénymódosítással a fideszes parlamenti többség ezt lehetővé tette neki.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

L. Simon: egy ideje beszéltünk a kinevezésemről

Csütörtökön kerül az Országgyűlés elé a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvény módosítása, amely szerint az NKA elnöke az emberi erőforrások minisztere lesz - közölte az MTI-vel a kultúráért felelős államtitkári posztot június 18-ától betöltő L. Simon László, aki alelnökként irányítja majd az alapot.

MTI/hvg.hu Itthon

Lemondott Szőcs Géza

Lemondott Szőcs Géza, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta Szőcs Géza lemondását, egyben felkérte, hogy a továbbiakban miniszterelnöki főtanácsadóként végezze tevékenységét.

MTI / hvg.hu Itthon

L. Simon nem szívesen mondja el, mi volt a frakcióülésen

A Fidesz kulturális bizottságának vezetője az LMP ügynökjavaslatának fideszes leszavazását követően frakcióüléseken bírálta a párt vezetését, amiért "nem hajlandó szembenézni a múlttal". Az m1 Az Este című műsorának szerdai adásában már úgy fogalmazott, hogy a párt egységes és elkötelezett abban, hogy a múltat megnyugtató módon le kell zárni.

MTI Itthon

Megvan, ki lesz Szőcs Géza utóda

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának vezetője, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke lesz a kultúráért felelős államtitkár.

A járási tisztifőorvos szerint jogellenes, Müller Cecília mégis elárulta, hány érdi halt meg koronavírusban

A járási tisztifőorvos szerint jogellenes, Müller Cecília mégis elárulta, hány érdi halt meg koronavírusban

Sok millió dühös ember Donald Trump jövőjét is eldöntheti

Sok millió dühös ember Donald Trump jövőjét is eldöntheti

Földcsuszamlást videóztak Norvégiában, nyolc ház szakadt a tengerbe

Földcsuszamlást videóztak Norvégiában, nyolc ház szakadt a tengerbe