szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ammóniaszivárgás miatt vizsgálatot indított a katasztrófavédelem egy székesfehérvári üzemben; a Fehérvár 24 hírportál értesülései szerint az eset vasárnap történt egy eloxálóüzemben, de a cég és a helyszínre érkező létesítményi tűzoltóság sem jelentette ezt a katasztrófavédelemnek.

A hírportál keddi értesülései szerint, az elhallgatott munkahelyi baleset az Alcoa-Köfém területén, a Sapa Profiles Kft. üzemében történt. Vasárnap egy felújított, új technológiákkal ellátott eloxálóüzemben, amely a termékek korrózióvédelmét biztosítja, beindították a termelést, annak ellenére, hogy az még nem állt készen a működésre.

A lap információi szerint az anyagok kezelésére használt ammónia egy zárt csőrendszerben volt. Az egyik ipszilon-elágazás azonban megrepedt, és nagy mennyiségű ammónia folyt ki több órán keresztül. A riasztóberendezés csak akkor szólalt meg, amikor a karbantartó dolgozók által kihívott üzemi tűzoltók már régen a helyszínen voltak. A Fehérvár 24 tudomása szerint személyi sérülés nem történt.

A hírportál szerint a megengedhető 5 liter ammóniaszivárgás helyett minimum 50 liter folyt ki. Az ammónia a légutakban levő magas nedvességtartalommal lúgot alkot, ami a nyálkahártyát felmarja, és fulladást is okozhat. A Fehérvár 24 szerint a katasztrófavédelemnek ki kellett volna ürítenie a gyár környezetében levő lakóterületeket, ám a szervezetet senki nem riasztotta, sem a gyár, sem a kivonult üzemi tűzoltók. Ez mintegy hétezer embert érintett volna.

Sas Erika, az Alcoa-Köfém Kft. kommunikációs vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy az említett üzemcsarnok a Sapa Profiles Kft. tulajdona és az érintett tevékenység teljes egészében a Sapához tartozik. Hozzátette, az Alcoa létesítményi tűzoltói azonnal a helyszínre mentek, a hibát később a Sapa szerződött partnere hárította el.

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére megerősítette a hírportál értesüléseit, miszerint hozzájuk nem érkezett bejelentés a vasárnapi ammóniaszivárgásról, ők is a cikkből tudták meg, mi történt. Hangsúlyozta, a megyei iparbiztonsági főfelügyelőség hivatalból azonnali átfogó vizsgálatot indított az eset körülményeinek vizsgálatára. Jelenleg a szakemberek a helyszínen tartózkodnak.

A Sapa Profiles Kft. részéről Papp Róbert pénzügyi vezető elmondta, az iparbiztonsági főfelügyelőség helyszíni vizsgálatának lezárásáig nem nyilatkoznak. Azt követően a cég sajtóközleményt ad ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtiltotta a kormány, hogy adót emeljenek az önkormányzatok

Megtiltotta a kormány, hogy adót emeljenek az önkormányzatok

Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert