szerző:
hvg.hu

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktornak magának kellene csökkentenie az arcméretét, és mihamarabb be kellene fejeznie a nagyotmondást és a mellébeszélést.

"Kicsit csökkentsük az arcunk méretét és a mellkasunk térfogatát" - mondta Orbán Viktor a nagyköveti értekezleten. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke vasárnap közzétett rásában úgy véli a miniszterelnök saját magához kellene, hogy intézze ezeket a szavakat, mert a miniszterelnök az, aki amerre jár, elmondja, mennyire sikeres gazdaságkezelést folytat a kormánya, s hogy épül az új magyar gazdasági modell. Holott, ezt rajta és Matolcsy Györgyön kívül senki se látja.

Orbán szerint a magyar válságkezelés már rövid távon sikerrel kecsegtet. Mesterházy emlékeztet arra, hogy ez a kormány tavaly tavasszal 3 százalékos gazdasági növekedést jósolt 2012-re, majd aztán recesszióba lökte az országot. Ennek tudatában kell kezelni Orbán "rövid távú sikerrel" kapcsolatos vélekedését.

Az MSZP elnöke szerint a miniszterelnök további nem létező dolgokról is beszélt, mikor kormányzása alapelemeit összegezte. Először is, válságkezelő politikája egyik kulcsterületeként beszélt a munkaalapú társadalom létrehozásáról. Szerinte a 75 százalékos foglalkoztatási rátát kell elérni. Mesterházy mélyen egyetért ezzel, ám hozzáteszi: semmi, azaz semmi sem történt ez ügyben az elmúlt két évben. Nem is fog 2014-ig. A kormány szerinte korábban már elismerte, hogy rendes munkahelyet nem tud létrehozni, csakis álállásokat, vagyis, közmunkát éhbérért. A foglalkoztatás-politikában Magyarország elveszti a 2010-2014 közötti éveket.

Másodszor, a kormányfő a "tehermegosztó" politikát - a különadókat - a következő húsz év meghatározó gazdaságpolitikai eszközének nevezte. A szocialisták a magas profitok megadóztatásának nem ellenségei. Ám a diszkriminatív adóztatást elutasítjuk: nem lehet barát-ellenség alapon adót kivetni, ahogyan a Fidesz teszi. A különadók módja és mértéke távol tartja Magyarországtól a befektetőket, így pedig nincs, aki állást adjon az embereknek, megbízásokat adjon a magyar cégeknek. Amennyiben a különadók rendszere a jelenlegi módon állna fenn két évtizedig, akkor két évtizedig lenne recesszióban a magyar gazdaság.

©

Harmadszor, Orbán Viktor a középosztály megerősítését nevezte politikája fő irányának. A valóság azonban csupán egy szűk réteg meggazdagítása. A középrétegek nagy részének lába alól kicsúszik a talaj. Elszegényedik fokozatosan. A miniszterelnöknek fogalma sincs, mi történik az országban - vagy következetesen hazudik.Lám, Orbán Viktor olyan problémákkal szembesül, amelyeket nem tud megoldani és amelyekről kényelmetlen beszélnie, ezért Mesterházy szerint beindította saját "Hold-stratégiáját". Úgy tesz, mintha nagy víziói volnának, pedig csak mellébeszél, vagy pedig elhallgat súlyos tényeket. Mikor azzal dicsekszik, mi minden került állami tulajdonba, a Rábától a Fradiig, nem szól arról, milyen iszonyatosan sokba került ez azt adófizetőknek, és mennyire nem éri meg. "Újabb" szja-csökkentést is ígér, miközben az adózók kétharmada eddig tehernövekedést élhetett csak át a Fidesz-kormányidején.

Mindezt tetézte azzal is, hogy szerinte a keleti nyitás nem üti a nyugati orientációt. A miniszterelnök szerint a provinciális gondolkodók hihetik csak, hogy Kelet és Nyugat nem fér meg egymás mellett. Igaz, volt már olyan politikus, aki azt mondta, "semmi keresnivalónk Keleten" - ez nem volt más, mint Orbán Viktor 2007-ben. Az MSZP már egy évtizeddel ezelőtt felismerte a keleti nyitás fontosságát, Kína és India jelentőségét, az energiapolitikai partnerségek fontosságát. Ám a keleti nyitás nem jelentheti a nyugati demokrácia feladását, amiről a miniszterelnök mostanában feltűnően sokat elmélkedik. Az európai Magyarországnak kell a Kelet országai felé fordulnia, hogy kereskedelmi, üzleti partnerekre leljünk. Ezzel kellene foglalkoznia Orbánnak, nem a demokrácia megkérdőjelezésével.

Két év múlva, amikor Orbán már nem lesz miniszterelnök, Magyarország a Holdról visszatérhet a Földre - írja Mesterházy, aki szerint ekkor gazdaságpolitikai fordulatot fogna végrehajtani. Az MSZP elnöke ígéri, befektetés-ösztönző, munkahelyteremtő, munkavállaló-barát döntéseket hozunk, kiszámítható és kölcsönös előnyökre alapuló politikát folytatnak. Magyarországnak beruházásokra van szüksége, ahhoz pedig helyre kell állítanunk a kiszámíthatóságot és a jogbiztonságot, ezért progresszív adórendszert akarnak bevezetni a méltányos közteherviselés érdekében. Támogatni fogják a kutatás-fejlesztést és az innovációt. Megerősítik, egyúttal bővítik és kinyitják a középosztályt. Mint Mesterházy írja, az a céljuk, hogy elérhető tanulási lehetőségek és a gyarapodó munkahelyek révén minél többen csatlakozhassanak a társadalmi középhez. Szerinte keresni és értékelni kell a keleti tőkét, de nem dobhatjuk ki nyugati mivoltunkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Roman Polanski beperli az Amerikai Filmakadémiát, mert kizárták a nemi erőszak ügye miatt

Roman Polanski beperli az Amerikai Filmakadémiát, mert kizárták a nemi erőszak ügye miatt

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg

Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára