Tízmillióra perli az MTI Balavány Györgyöt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyilvános bocsánatkérésre, blogbejegyzései eltávolítására és 10 000 000 forint anyagi kártérítés kifizetésére kötelezné a hvg.hu állandó bloggerét, Balavány Györgyöt az MTI Zrt. által benyújtott bírósági kereset, amely szerint az újságíró megsértette a cég jó hírnevét. Balavány szerint a közmédia "a szólásszabadság eltörlésére törekszik".

Hitelrontásért 10 000 000 forintra perli Balavány Györgyöt, lapunk bloggerét, újságírót az MTI. A kereset szerint Balavány két, személyes blogján megjelent írása megsértette az MTI szakmai jó hírnevét, amikor kritizálta az MTI-n és a hirado.hu-n közölt tartalmakat.

Az MTI kifogásolta, hogy az "Elegem van a közszolgálatból" című cikkben Balavány azt írta: "a közmédia ma azt jelenti, kisfiam, hogy a pénzükből hazudnak nekünk", illetve hogy a közszolgálati média "egyoldalú tájékoztatásért, sőt álhírek terjesztéséért" és "dühítően ostoba" tartalmak közléséért perelhető lenne a médiahatóságnál.

A "Tisztogat és hazudik az MTVA: dokumentumokkal" című cikk, amely Thész Gabriella a Magyar Rádió Gyemekkórusának vezetőjének elbocsátásról és az MTI ezzel kapcsolatos tájékoztatásáról szólt, szintén bekerült a keresetbe, mivel a felperes szerint "az MTI, ahogy szokott, arcátlanul hazudik" mondat szintén sérti a társaság jó hírnevét (bár Balavány a Thész Gabriellával kapcsolatos pontatlan tájékoztatást dokumentumokkal bizonyította).

Az MTI Nonprofit Zrt. 10 000 000 forint kártérítést követel "a keletkezett anyagi kár megtérítésére", emellett kéri, hogy a kifogásolt bejegyzéseket távolítsák el, Balaványt pedig nyilvános bocsánatkérésre köteleznék.

Balavány György az ügyre reagálva azt mondta lapunknak: felháborítónak tartja a keresetet, amelyet szerinte bármelyik újságíró ellen be lehetne nyújtani. "Hihetetlen, hogy állami és közmédia sajtószabadság teljes eltörlésére törekszik" – nyilatkozta. "Úgy vélem, ez a kereset az összes újságírónak szól, azt üzenik nekik, hogy a közmédiát kritizálni tilos."

Hozzászólások