szerző:
Kovács István
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A helyi Fidesz kampánygépezetévé vált a közpénzből fenntartott városi média Ózdon az ellenzék szerint. A tévé és hetilap bő teret ad a Fidesz képviselőinek, az ellenzékiek ugyanakkor elvétve jutnak megszólaláshoz. A kialakult helyzet miatt tüntetést is szerveztek. A tévé ügyvezetője szerint kiegyensúlyozottak a műsorok.

Utoljára 1956-ban követeltek Ózdon sajtószabadságot, ám sokan úgy érzik a kohászvárosban, hogy ennek újra eljött az ideje. Szerintük ugyanis az önkormányzati tulajdonú Ózdi Kommunikációs Kft.  egyoldalú tudósításokat és híreket gyárt úgy a városi televízióban, valamint az Ózdi Körkép havi lapban.

A 2010-es önkormányzati választások után rövid idő alatt négy ötven év fölötti tapasztalt szakembert, két operatőrt és két újságírót rúgtak ki az ÓVTV-től, helyükbe pedig kezdőket vettek fel rövid időtartamú szerződéssel, amit rendszeresen megújítanak. Két kirúgott korábbi televíziós szerint az volt a fő bűnük, hogy a kiegyensúlyozottság jegyében riportokat készítettek jobbikos és szocialista képviselő-jelöltekkel, illetve pártvezetőkkel is. Egyikőjük például a megszüntetett fizetős parkolókról forgatott, ahol nem kapcsolták ki a jegykiadó automatát, és ezért a Jobbik a szerkezetet letakarta egy szemetes zsákkal. Az erről készített anyagot nem engedték adásba. 

Már a 2010-es önkormányzati választás kampányában elindult egy korábban nem ismert folyamat az Ózdi Városi Televízió (ÓVTV) szerkesztőségében, az azóta politikai nyomásra kirúgott szerkesztők és operatőrök véleménye szerint akkortól sérül a kiegyensúlyozott tájékoztatás Ózdon. A még MSZP többséggel működő önkormányzat több nagy értékű pályázatot nyert, amit Bukovinszky Zsolt főszerkesztő igyekezett elhallgat(tat)ni. Nem került adásba például Benedek Mihály polgármester nyilatkozata 2010. szeptemberében arról, hogy erdőművelésre 420 millió forintot nyertek. A készre vágott anyagot viszont adás előtt Bukovinszky kivetette, azzal a kifogással, hogy az nem felelt meg az ő elvárásainak. Bár ekkor még az MSZP volt többségben a képviselőtestületben, a helyi szocialisták belső szakadása miatt (Benedek is kilépett az MSZP-ből) már nem voltak képesek a számukra negatív fejlemények ellensúlyozására.    

Orbán a kivételes

A városi pártelnökök elmondása szerint 2010-ben volt az Ózdon működő  pártok és Bukovinszky Zsolt, a városi tévé ügyvezetője (az ő megválasztásáról lásd keretes írásunkat) között egy szerződés a korrekt, pártatlan sajtókampányról, ám ennek ellenére a városban kampányoló Orbán Viktort az egyeztetett megjelenésen felül a kampánycsend előtti napon egy hosszabb riportban megszólaltatta a főszerkesztő, ahol a miniszterelnök többször kimondta a Fidesz helyi polgármesterjelöltjének a nevét.

Ózdon a gondokról ritkán tudósít a helyi média, a Fidesz képviselői a sikerekről szeretnek beszélni
©


2010 októberétől Bukovinszky Zsolt forrásaink szerint szinte naponta járt a polgármesteri hivatalban és utána a szerkesztőségben el is mondta, hogy a polgármesteri kabinetvezetővel megbeszélte a napi feldolgozandó témákat. A kabinetvezető az a Vitális István, aki egyben a pártelnök is volt és akiről megírtuk, hogy Bíró Márk regionális vezető leváltotta. Azóta is ő mondja meg, mivel foglalkozhat a helyi sajtó – legalábbis a két független ózdi önkormányzati képviselő erről ír közleményében.

Az esti híradók tudósításaiban gyakran szerepelnek a helyi óvodákkal és iskolákkal kapcsolatos hírek, bennük fideszes képviselők vagy a párt egyéb funkcionáriusainak nyilatkozatával.

Sajnálom azokat a médiaszakembereket, akik értenek az újságíráshoz, mert rájuk ma Ózdon nincs szükség. A városban most az zajlik kicsiben, ami az egész országban nagyban. Gusztustalan, hogy a közpénzen működtetett sajtót csupán pártpropaganda célra használják, gazdasági és társadalmi híreket pedig Ózdon szinte nem is közölnek – nyilatkozta a hvg.hu-nak Benedek Mihály, aki két ciklusban volt Ózd országgyűlési képviselője, majd nyolc évig polgármestere.

Messziről jött ember
Az ÓVTV korábbi ügyvezetőjének szerződése 2009 végén járt le, ezért megpályáztatták az állást. Az addigi ügyvezető Görömbölyi László volt, aki sok éven át az Észak-Magyarország főszerkesztőjeként dolgozott, illetve MDF-es elkötelezettségűként több településen ő adta át a millenniumi zászlót 2000-ben. Ennek ismeretében szavazta meg az ÓVTV vezetőjének az MSZP többségű testület 2007-ben. A szerződése  lejárta előtt kiírt pályázatra ő is jelentkezett Fürjes Judit és Bukovinszky Zsolt társaságában.  Bukovinszky megválasztását Benedek Mihály határozottan ellenezte. A hvg.hu tudósítójának a korábbi polgármester elmondta, úgy értesült „kecskeméti informátorától”, hogy a helyi televízió főszerkesztőjeként „nem tudta a számára felállított mércét megugrani”. A polgármesterrel ekkora azonban már annyi képviselő fordult szembe a testületben, hogy végül Bukovinszky pályázatát szavazta meg a többség.

Nincs szabad sajtó Ózdon – ezen a címen hirdette meg szeptember 4.-re  sajtótájékoztatóját az MSZP helyi szervezete is. Veres András pártelnöknél akkor telt be a pohár, amikor Tukacs István ózdi fórumát akarták hirdetni, de a főszerkesztő azt mondta, hogy politikai hirdetést nem vesznek fel. Szerinte két év deficitet szenvedett idáig a város a tájékoztatásban, mert elhallgatják a hétköznapi életszínvonal nagyarányú romlását és a minden területen tetten érhető lejtmenetet.

Kisgergely András független önkormányzati képviselő úgy értesült a polgármesteri hivatalban dolgozó ismerősétől, hogy rendre a városházán dől el, mi kerülhet televízióadásba vagy a helyi lapba. Márton Ferenc képviselőtársával közösen kiadott közleményükben azt írják, hogy Ózdon a sajtó körüli állapotok „az ’50-es évek személyi kultuszát idézik. Vitális István fideszes kabinetfőnök rendszeresen előzetes cenzúrát alkalmaz”. Amikor erre egy testületi ülésen Márton konkrétan rákérdezett, Fürjes Pál polgármester úgy válaszolt, hogy „esetleg moderálásról” lehet szó. Egyébként – tette hozzá – van egy rendszeres hivatkozási alap, ha az ellenzék felveti a sajtó részrehajlását: a város vezetői nem fideszesként, hanem városvezetőként szólalnak meg.

Az ügyvezető mint riportalany

Év elején a két független képviselő még Jobbik színekben vett részt a vasúti vonalbezárások ellen szervezett demonstráción, amit fizetett hirdetésben akartak megjelentetni az ÓVTV képújságon. Megjelenés előtt letiltották hirdetésüket mondván: politikai hirdetést nem közölnek. Az ÓVTV  főszerkesztője a technikai állományából  több alkalmazottnak hat órásra csökkentette a munkaviszonyát, a legidősebb szakembereket pedig  leszámolta. Miután végzett a piszkos munkával, kapott 150 ezer forint béremelést, így a jövedelme 450 ezer forintra emelkedett, amihez két havi jutalom társul – nyilatkozta a hvg.hu munkatársának Kisgergely András.

Hasonlóan vélekedik a Munkáspárt helyi vezetője is. Kónya Béla szerint egyoldalú, részrehajló a városban működő média, amelyekben „hozsannázzák a semmit. Az elmúlt két évben tovább romlott a térség foglalkoztatási helyzete, ám erről szó sem esik. Ellenzéki képviselőnek pedig nincs helye a TV stúdiójában”.

Az ÓVTV  2012-es műsorainak áttekintéséből kiderül, hogy ebben az évben egyszer hívtak meg egy műsorba ellenzéki képviselőt: Kisgergely András akkor még jobbikos elnökként lehetőséget kapott arra, hogy Fazekas Zoltán alpolgármesterrel 12 percben vitázhasson. A Háttér, a Skicc, az Embermesék című műsorokban is sok a fideszes, vagy a párthoz hivatali elkötelezettségből közelálló meghívott. Az Epizózd című műsorba például műsorvezetőnek bevittek egy fideszes pedagógust, aki a választások után a polgármesteri hivatalban kapott munkát. Előfordult olyan „vitaműsor” is, ahol Bukovinszky Zsolt volt a riportalany.

Megkérdeztük az ügyben a Fidesz városi elnökét, Fazekas Zoltánt is, aki azt mondta, „nem tudja, hogy mi volt a problémája a demonstrálóknak”. Bukovinszky Zsolt megkeresésünkre azt mondta az általa vezetett ózdi sajtó kiegyensúlyozott, a közelmúltban például olyan ellenzéki politikai eseményen is forgatott egy stáb, amelyre nem kaptak meghívót.

Csupa-csupa Fidesz siker
Végeztünk egy kis lapszemlét, hogy megnézzük, mennyire kiegyensúlyozott az önkormányzati fenntartású Ózdi Körkép: a 2012. júniusi 1-i lapszáma zömében a XIV. Ózdi Napok eseményeiről szól, de bemutatnak egy fideszes politikust, Tóth Pált, a Város- és Sportlétesítmény-üzemeltető Intézmény vezetőjét, mint a sport és kultúra ózdi mecénását. A 6. oldalon Riz Gábor országgyűlési képviselő a szakképzés változásairól beszél, Fürjes Pál polgármester pedig a szakképzés fontosságáról. Ellenzéki képviselővel nem találkoztunk a lapban, illetve két nem fideszes képviselőt megszólaltattak, akik rendre a kormánypártiakkal szavaznak. A címlapon Pálffy István országgyűlési képviselő, médiaszakember éppen az Ózdi Városi Televízió munkatársainak tart képzést.
Június 29-én ismét fejlesztésekről és beruházásokról írnak a címlapon, az 5. oldalon három fideszes önkormányzati képviselő sikereiről írnak.
A legfrissebb, augusztus 31-i számban a címlapon Riz Gábor látható, aki egy teljes kolumnában mondja el, hogy Élhető, lakható város létrehozása a cél. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter sokadszor járt a városban a telepprogramok fontosságát hangsúlyozva, a címlapon éppen a Velence-telep Csillagpont nevű közösségi házát avatja fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Cenzúra az ARC-on: nem tetszett a plakát a Simicska-cégnek

Információink szerint kivetette az ARC plakátkiállítás programjából a rendezvényt támogató Mahir az egyik plakátot, ami éppen a cég állami megrendeléseit figurázta ki. A Mahir a rendezvény egyetlen közterületi támogatója.

Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?

Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket