szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szabó Máté ombudsman szerint "reformra" szorulnak az ügyvédi kirendelésre vonatkozó jogi rendelkezések, mivel a jelenlegi szabályozás sérti a jogbiztonság követelményét, a védelemhez, valamint a tisztességes eljáráshoz fűződő alapjogot.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a bírósági szakaszt megelőző büntetőeljárás során - ha a terhelt nem tudja megfizetni az ügyvédet - "a vád sikerességében érdekelt hatóságok" választanak neki védőt.

Szabó Máté szerint a jelenlegi rendszer lehetőséget teremt arra, hogy a nyomozó hatóság és a védő között egyes esetekben függőségi viszony alakuljon ki, miután a védelmet ellátó ügyvédek egy része a kirendelésekből kénytelen megélni, így megvan a lehetősége, hogy "a védő még szükség esetén sem fog szakmailag konfrontálódni a megélhetését kirendelésekkel segítő hatóságokkal".

Az ombudsman az ügyvédségről szóló átfogó vizsgálatának újabb jelentésében arra is kitért, hogy a védelemhez való alapjog érvényesülését, a kirendelt védő jogintézményének hatékonyságát csökkenti az a jogszabályi környezet, amely összességében méltatlan körülményeket teremt a kirendelt védők számára. Mint felidézte: már 1996-ban az akkori ombudsman is felhívta a figyelmet a védelemhez való alapjog formális érvényesülésére, és a területen azóta sem történt változás.

A kirendelések jelenlegi rendszere helyett a biztos véleménye szerint a szakmai kamara által elfogadott és támogatott módszertan segítségével, az általános és az egyéni minőségbiztosítás garantálása mellett kellene kiválasztani a védő személyét - fogalmazta meg jelentésében a biztos. Egyúttal azt ajánlotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara, a Magyar Helsinki Bizottság és az alapvető jogok biztosa javaslatainak figyelembevételével tekintse át a védők kirendelésére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, és kezdeményezze módosításukat - olvasható az ombudsmani közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!