szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jogellenesen különítik el a roma gyerekeket a gyöngyöspatai iskolában - mondta ki az egri ítélőtábla az elsőfokú ítéletében. A pert az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) indította a jobbikos vezetésű Gyöngyöspatai Önkormányzat ellen. Az ítélet nem jogerős.

Az alapítvány még 2011 októberében nyújtott be keresetet Gyöngyöspata önkormányzata és a fenntartásában működő Nekcsei Demeter Általános Iskola ellen a roma gyerekek iskolai elkülönítése miatt. Az alapítvány keresete szerint a roma gyerekeket fizikailag különítik el a nem roma gyerekektől, azaz külön helyiségekben oktatják őket, emellett alacsonyabb színvonalú oktatást is kapnak, és a napközibe sem járhatnak. Az alperes gyöngyöspatai önkormányzat jogi képviselője szerint az alapítvány keresete „politikai és a többségi magyar társadalom szembeni előítéleten alapul”.

A csütörtök délelőtti ítélet szerint a roma gyerekeket hátrányosan különböztették meg és alacsonyabb színvonalú oktatásban részesültek. Az ítélet kimondja, hogy a jogellenes állapotot meg kell szüntetni - közölte a Roma Sajtóközpont.

„Ezen múlik gyermekeink jövője” – mondta Farkas János, gyöngyöspatai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki szerint erős az iskolában az elkülönítés. „Amikor még pedellusként dolgoztam az iskolában, én vittem ebédelni a roma gyerekeket. Megmondták, hogy csak az egyik ebédlőt használhatom, a másikat nem”- mesélte Farkas János. A roma szülők és a CFCF is állítják: ahogy az ebédlő egyik terme, úgy az iskola alsó szintje csak a roma gyermekeknek van fenntartva. ”Nem keveredhetnek a gyerekek, még akkor sem, ha szívesen barátkoznának.” 

A roma szülők panaszkodtak az oktatás színvonalára  - de a községben élő nem roma szülők is elégedetlenek a színvonallal. A 2012-es tanévben sok szülő elvitte jobb iskolába az iskolakezdő gyerekét. „Ezért az idei évben már csak egy osztályra való gyerek jelentkezett az iskolában, így csak egy osztály indult, többségében roma tanulókkal. Itt már nem merték kockáztatni az elkülönítést.”

Az iskola időközben állítása szerint a 2012-es tanévtől nagy változásokat eszközölt: a földszinten tanuló roma gyerekek tíz százalékát beintegrálták az emeleten lévő osztályokba. „De ezzel nem tudják tisztára mosni magukat, a többi roma gyermeket továbbra is elkülönítik, az alsó szinten csak cigány diákok vannak” – mondta el Farkas János Az az idei évtől az iskola megnyitotta a napközit és az úszásoktatás is a roma gyermekek számára. Mindezzel pedig, ha nem is szóban, de tetteiben beismerte az elkülönítést. „Nem akarjuk, hogy a valaha szép múltú településünkön tovább folytatódjon az elkülönítés” – mondják a gyöngyöspatai szülők, akik az oktatásban látják az egyetlen kiutat a mélyszegénységből.

Az iskolai elkülönítésről először a brit The Guardian cikke adott hírt. A lap tudósítója egy helyi család sorsán keresztül mutatta be a gyöngyöspatai helyzetet a kezdetektől. A cikk beszámolt a helyi romák megpróbáltatásairól, a paramilitáris alakulatok hetekig tartó masírozásáról, félelemkeltő akcióiról. A cikk két bekezdése foglalkozott a helyi iskolai üggyel, jogászokat idézve apartheidnek nevezte a gyöngyöspatai gyerekek etnikai alapú elkülönítését.

A kisebbségi ombudsman első, 2011 tavaszi jelentésében megállapította az iskolai elkülönítés tényét, a „cigányosztályok” meglétét. A Roma Sajtóközpont a hvg.hu-n adta hírül, hogy a jelen perben a gyöngyöspatai jegyző egy bírósági beadványban elismerte a roma tanulók aránytalan mértékű diszkriminációját, bár ő azt pozitív intézkedésnek minősítette. A polgármester pártjának (Jobbik) választási programja elfogadhatónak tartja az iskolai szegregációt.

A gyöngyöspatai üggyel kapcsolatban egy további bírósági eljárás indul ma. A CFCF alapítvány jogásza, dr. Farkas Lilla – aki a helyi iskolai ügyben is eljár, és aki az első magyarországi szegregációs pert, a tiszatarjáni ügyet is megnyerte – és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ellen a Hír Tv indított pert. A Hír Tv szerint személyiségi jogot sértett a TASZ, amikor egy írásában azt állította, hogy a televízió tudatosan manipulált, szándékosan próbálta megtéveszteni nézőit, és megsértette a hiteles újságírás alapszabályait a gyöngyöspatai iskolai helyzetről készített riportjában.

A Hír tv 2012. január 31.-i híradója, illetve a Keresztmetszet című adása szerint hazudott a brit lap, amikor iskolai elkülönítésről írt. A Roma Sajtóközpont információi szerint a televízió az esetről elsőként hírt adó neves brit lapot, a The Guardian-t nem perelte be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!