szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújt be a Polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) annak érdekében, hogy a közfeladattal összefüggő bennfentes információk alapján kötött szerződéseket a bírósági érvényteleníthesse - közölte Schiffer András parlamenti frakcióvezető pénteken Budapesten.

Példaként említette, hogy pártjuk közérdekű adatkéréssel próbált információhoz jutni egy olyan ügyben, amelyben "egy Fidesz-közeli és a győri városi önkormányzathoz közeli jogász" megvásárolt egy telket, amelyikről "lehetett tudni előre", hogy várhatóan rendkívül értékes lesz az Audi számára.

Szavai szerint ezután döntöttek úgy, hogy pártjuk egy zárószavazás előtti módosítót nyújt be  a Polgári törvénykönyvhöz a közfeladattal összefüggő bennfentes szerződések megtámadhatóságáról.

Az LMP azt javasolja, hogy ha valaki "akár minisztériumi, akár önkormányzati folyosón meghall egy bizalmas információt", és ez alapján olyan szerződést köt, amelyből vagyoni előnye származik, akkor azt a szerződést bíróságon lehessen érvényteleníttetni - jelentette ki.

Amikor valaki a közfeladattal összefüggő bennfentes információkkal szerez pénzt, azzal ugyanúgy megcsapolja a közvagyont, mint amikor valaki "fizikálisan folyat ki" pénzt a közös vagyonból - mondta.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb bejelentés: tetőtér-beépítésre is kérhető a 10 milliós csok

Újabb bejelentés: tetőtér-beépítésre is kérhető a 10 milliós csok

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

A koronavírus-járvány ajándéka: a csend

A koronavírus-járvány ajándéka: a csend