szerző:
MTI/Világgazdaság
Tetszett a cikk?

Szabó Máté ombudsman szerint nincs ellensúly, a rengeteg nemzetközi kritika is mutatja, hogy az unortodox néven emlegetett intézkedések között jócskán akad kifogásolni való, és hogy ezek nem mindegyike igazolható a válságkezeléssel - nyilatkozta a pénteki Világgazdaságnak.

Úgy vélte, emiatt nagyon felértékelődött a szerepük a független, jogalkotást ellenőrző intézményeknek. Ez a biztos szerint érezhető az ő megítélésükben is, intézményük a közbizalom rangsorában a legnépszerűbb ma az állampolgárok körében, megelőzve az Alkotmánybíróságot és a megkérdezettekhez legközelebb álló pártot. Szabó Máté elmondta, a trafiktörvény és a földtörvény ügyében kapott beadványokat még elemzi az alapjogi biztos hivatala.

A lapban közölt interjúban hozzátette, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény esetében - amelynek hiányosságai szerintük veszélyeztethetik a jogbiztonságot, a törvény előtti egyenlőséget és a tisztességes eljáráshoz való jogot - szintén mérlegelik az alkotmánybírósági beadvány lehetőségét.

A biztos az interjúban kifejtette, a jelenlegi helyzet kicsit analóg azzal, amikor a Bokros-csomagot megszavazták: tűzoltás-jelleggel olyan jogszabályok születnek, amelyek esetében a gyorsaság miatt egyrészt csorbul a jogalkotás minősége, és/vagy nem biztosítanak kellő időt az átállásra. Csak míg korábban az AB megsemmisítette ezeket a jogszabályokat, a jelenlegi Alkotmánybíróság kevésbé hajlamos arra, hogy ezt a fékező szerepet betöltse.

"A felfokozott intenzitású jogalkotás ma a saját lábában botlik meg, és éppen az alaposan előkészített jogszabály-alkotáshoz szükséges garanciák maradnak ki a folyamatból. Mi sem kapjuk meg sokszor a készülő jogszabályokat, nem vehettünk részt a polgári vagy a büntető törvénykönyv tervezetének a véleményezésben, sok fontos alapjogi jogszabályról, amilyen például a nemzetbiztonsági törvény volt legutóbb, a sajtóból értesültünk" - mondta.

Szabó Máté arra a kérdésre, hogy mandátuma szeptember végi lejárta után van-e esélye az újraválasztásra azok után, hogy többször keményen konfrontálódott a kormánnyal, azt válaszolta: helyesnek tartja, hogy a mandátumok korlátozottak, a hat év megfelel az európai gyakorlatnak. Azt is látni kell ugyanakkor, hogy nálunk általános bizalomhiány van minden intézménnyel és tisztségviselővel szemben, akit nem a regnáló politikai vezetés nevezett ki. Egyelőre azonban van még elég dolguk, nem foglalkozik ezzel a kérdéssel - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Laptop helyett: így fog kinézni az Apple 2021-es iPad Prója

Laptop helyett: így fog kinézni az Apple 2021-es iPad Prója

Kína szankciókkal sújtotta Mike Pompeót és több volt amerikai minisztert

Kína szankciókkal sújtotta Mike Pompeót és több volt amerikai minisztert

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét