szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Noha a Parlamentet körülvette a Duna vize, az élet nem áll meg az épületben. Hétfőn elfogadják a családon belüli erőszak büntethetőségét megteremtő jogszabályt, immár a harmadik változatban.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Mi lesz a Balettintézettel?

A Jobbik a Balettintézetről kérdezett: szerinte most is vannak hatályos jogszabályok, amelyeket lehetne alkalmazni a tulajdonosokkal szemben, de nem tette meg a kormány. Ki kéne mondani, semmis a szerződés.

Navracsics Tibor szerint az Örökségvédelmi Hatóság, amely hatáskörrel rendelkezik, hogy eljárjon. Kezdeményezi, hogy folytassa le az eljárást a hatóság.

Ezennel véget ért az azonnali kérdések órájának, és közvetítésünknek is.

Mi lesz a bajba jutott termelőkkel?

Gőgös Zoltán, az MSZP képviselője egy paradicsomtermelő levelét olvasta fel. A termelő az Aranyfácán termékeket is forgalmazó cégnek a beszámítója volt, ami csődbe ment, de átalakításokkal ismét működik. A kérdése az, hogy a "libások" mellett, őket is kártalanítják-e.

Budai Gyula szerint a Hajdú-Bét-ügyet nem szép dolog más termelők ügyével kapcsolatba hozni. Amúgy a konkrét üggyel a minisztériumhoz nem fordultak, de ha hozzájuk fordulnak, akkor megpróbálnak segíteni.

A hitelbírálatokat is vizsgálná a Jobbik

A Jobbik szerint a hitelbírálatokat is át kellene néziük a hatóságoknak, mivel a pénzintézetek ezzel is trükköztek. Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a parlamentnek az a feladata, hogy a devizahiteleseknek találjon megoldásokat. 330 ezer hiteladósnak nyújtott segítséget a kormány az eszközkezelővel, a forintra váltással, az árfolyamrögzítéssel vagy a kedvezményes végrehajtással.

Ipkovich most is leszokna, ha nem szokott volna le korábban

Ipkovich György szerint ha nem szokott le volna a dohányzásról, most biztosan megtenné, mert nem kívánná a fideszesek baráti körét támogatni. Az MSZP-s politikus arra volt kíváncsi, hogy hány régi trafikos adott be pótpályázatot.

Völner Pál államtitkár szerint ezeket majd nyilvánosságra hozzák, de amúgy nem lesznek nyilvánosak a dohánykoncessziós pályázatok.

Támogatják az autonómiai törekvéseket

Gaudi Nagy Tamás (Jobbik) a Trianon-szerződésről beszélt. Lépjen fel a magyar állam annak érdekében, hogy a külhoni magyarok autonómiája kikényszeríthető legyen – mondta.

Navracsics Tibor azt válaszolta, ahol lehetőség van erre, ott támogatják a magyar autonómiai törekvéseket.

Egyes gomb – trafikmutyi, kettes gomb – pótjegy

A képviselők áttértek az azonnali kérdések órájára, amelyet Neményi András kezdett meg. Az MSZP-s képviselő a vasúti pótjegyekkel kapcsolatban azt közölte, hogy ez szimpla jegyáremelés. Felidézte, hogy a diákoknak nemcsak pótjegyet kell venniük, hanem elvették azt a lehetőséget is, hogy hétvégén díjmentesen utazzanak, vagy osztálykiránduláskor múzeumba menjenek. Mint mondta, ha holnap, a nemzeti összetartozás napján az iskolások meg akarnák nézni a Terror Háza Múzeumot, akkor jócskán a zsebükbe kellene nyúlniuk.

Völner Pál szerint ezekkel az eszközökkel tudja a MÁV elérni, hogy javuljon az utazási környezet, hogy fejlesszenek. Az államtitkár ismét elmondta, hogy ha a diákok megveszik a bérletet, akkor nem kell pótjegyet fizetiük.

Neményi szerint Völner úgy működik, mint egy telefon, mivel mindig ugyanazt mondja el: egyes gomb: trafikmutyi, kettes gomb: pótegy.

Csak Bús Balázs mert aláírásával vállalni

A független, amúgy DK-s politikus Varju László a trafikmutyit próbálja napirenden tartani. Szerinte bizonyított, hogy a Fidesz csalt, és a helyi vezetők döntöttek a nyertesekről. A mutyit igazolja az a kijelentés is, hogy 'százas nagyságrendben nyertek baloldaliak', mindez azt jelenti, hogy utánanéztek a politikai kötődésnek. A politikus elmondta, a fideszeseknek szétküldött levelet – melyben aláírásukkal igazolták, hogy  nincs közük a mutyihoz – csak Bús Balázs volt hajlandó aláírásával visszaküldeni.

Völner Pál, az NFM államtitkára szerint az ellenzék figyelmen kívül hagyja, hogy a fiatalok nehezebben fognak dohányhoz jutni, és a profit nem a multikhoz, hanem a magyar vállalkozókhoz kerül. Kijelentette: a pályázat szabályos volt, nem áll szándékukban az eredményeket megsemmisíteni.

Szanyi és Kövér csörtéje: most csak elnémították a mikrofont

Mindenki feszült figyelemmel várta az újabb Szanyi–Kövér párbeszédet, és ha nem is volt nagy csörte, de a házelnök Szanyi utolsó mondatánál elnémította a mikrofont, mivel kifutott az időből 

Az MSZP-s képviselő azt szerette volna, hogy értelmezzék Orbán Viktor azon szavait, miszerint kiszűrhette volna a jobboldali trafikosokat, de nem tette. Felidézte az elhíresült Tarlós–Orbán párbeszédet, amely a balettintézet visszavételérnek jogi lehetőségéről is szólt. A Margitsziget kiragadása vajon már beletartozik-e a főpolgármesternek tett ajánlatba, vagy csak a tolvajtempó része? – kérdezte.

Rétvári Bence államtitkár válaszában azt mondta, nem látni, mik voltak azok a fejlesztések, amelyeket a XIII. kerület tett az elmúlt években. A főváros viszont tervezi a víztorony felújítását, a szabadtéri színpad kibővítését, a rózsakert megújítását. És különben is, szerinte az embereket amúgy sem érdekelte, hogy kié a Margitsziget. Az államtitkár azt mondta, ez nem kérdőjelezi meg az önkormányzati autonómiát.

Budai agrárközéposztályt alakítana ki

Budai Gyula szerint a Jobbik nem szakmai szempontból közelít a földtörvényhez, sőt, nem is olvasták azt. Az államtitkár szerint csak politikai megfontolásból foglalkoznak a földtörvénnyel, és nem szakmai szempontból. Mint mondta, a kormány birtokpolitikájának célja az agrárközéposztály kialakítása.

Jobbik: a kormány az SZDSZ örököse

A jobbikos Magyar Zoltán szerint a kormány a földtörvénnyel bebizonyította, az SZDSZ örököse. Mint mondta, az unióval nem hajlandó szabadságharcot vívni a kabinet, mindenre csak az a válaszuk, az unió akarja így. Az ellenzéki képviselő nem tudja eldönteni, a kormány az oligarchák csapdájában vagy szolgálatában van. Új esélyt szerinte csak egy olyan földtörvényt adhat, amely korlátozza a nagytőkét. Mikor vonják vissza az eredeti javaslatot – tette fel a kérdést.

1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől

335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől

Sapkába rejtett kamerával videózott kislányokat egy pedofil

Sapkába rejtett kamerával videózott kislányokat egy pedofil

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál