Olcsóbb lehet a nyugdíjas BKK-bérlet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csökkenthet jövőre a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nyugdíjas bérletének ára, ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadja az erről szóló előterjesztést. Ebben a többi jegy- és bérletfajta árának szinten tartását is javasolják 2014-re.

György István, Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek közös előterjesztésében - amely szombaton jelent meg a főváros honlapján - arra tesznek javaslatot, hogy a jelenlegi 3700 forintról tíz százalékkal, 3330 forintra csökkenjen a nyugdíjas bérlet ára, ez összességében 14,7 millió forintos bevételcsökkenést eredményezhet. A többi jegy- és bérlet árát nem változtatnák meg.    

További változás lehet 2014-ben, hogy bevezetnék a közoktatásban tanulóknak a kétheti bérletet, mivel többször is felmerült már az igény erre, és június középén ér véget a tanítási év, így az oktatási időszak utolsó két hetére jól használható bérletfajta lenne. Ennek árát 2550 forintban állapítja meg az előterjesztés.    

Az utasoktól érkező észrevételek alapján bevezethetik a kedvezményes kutyabérletet is, ennek ára 5250 forint lenne.

A gyenge kereslet miatt megszüntethetik a nyugdíjasok és a diákok számára az éves Budapest-bérletet, bevezethetik viszont a nosztalgiabérletet, amely 15 ezer forintba kerülhet és érvényessége a BKK által megrendelt nosztalgiajáratokra terjed. Ezzel kapcsolatban az előterjesztés megjegyzi, hogy minimális bevételt várnak a bérlettípustól, de segíthet a közösségi közlekedés népszerűsítésében.     A BKK javaslatai alapján készült előterjesztésről várhatóan jövő csütörtökön dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Csütörtökön dönthetnek arról is, hogy világörökségi területek, aluljárók, járdák, játszóterek, valamint kerületi önkormányzatok által kért közterületeken jogszerűtlen lesz életvitelszerűan tartózkodni. Az erről szóló előterjesztés jelzi: a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal együtt olyan közterületeket határoztak meg, ahol az elérendő cél - a közrend, közbiztonság, közegészség és a kulturális értékek védelme - érdekében feltétlenül szükségesnek tartják a korlátozást.