szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két különösen problémás, tanulási és egyéb nehézségekkel küzdő gyerekekkel foglalkozó tanár, Lantos Ágnes és Szabó Erika tanárnők kapták idén a Varga Gábor-díjat.


A díjat az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete alapította az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium tavaly elhunyt igazgatója emlékének megőrzésére, az iskolai demokrácia és a valódi pedagógusi munka elismerésére. A díjjal egyben az alapítók fel szeretnék hívni a pedagógusok, szülők és a közvélemény figyelmét arra, hogy „a jelenlegi rettenetes helyzetben is vannak, és mindig voltak olyanok, akik számára a tanárság valódi hivatás, akikre diáknemzedékek emlékeznek vissza hálás szívvel, akik a legnehezebb körülmények között is tettek és tesznek a jövő nemzedékekért, a demokratikus értékek megtartásáért.”

A díjra szülők illetve szülők közösségei tehetnek javaslatot minden év október 10-ig. A díj odaítéléséről döntő kuratórium tagjai: Vargáné Fellner Magdolna, Varga Gábor özvegye, Gyulai Tamásné, egykori vezetőkollégája és Szegvári Katalin újságíró. A díjat minden évben Varga Gábor születésnapján, november 20-án adjuk át a sajtó nyilvánossága előtt.

Lantos Ágnes negyvenévi logopédusi, pedagógusi, gyógypedagógusi szolgálat után idén ment nyugdíjba. Pályája, egy újpalotai, a Kontyfa utcai Iskolába tett kitérő kivételével nagyrészt Erzsébetvároshoz kötődött. A Damjanich utcai Kisegítő Iskolában, az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban tanított, koordinálta és segítette a kerületben dolgozó gyógypedagógusok, fejlesztőpedagógusok munkáját. Szabó Erika pedig az Új Suli Alapítványi Általános Iskola 20 évvel ezelőtti megalapítója és jelenleg is igazgatónője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!