szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valamennyi vádlott előzetes letartóztatásban marad az ároktői banda ügyében folyó büntetőper elsőfokú ítéletéig - így döntött a keddi tárgyalási napon a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság elutasította a hatodrendű vádlott házi őrizetbe helyezési kérelmét, miután az elmúlt héten lejárt az előzetes letartóztatásban töltött négy év. Az előzetes meghosszabbítását a múlt héten életbe lépett jogszabályváltozás teszi lehetővé. A törvényszék a másod- illetve ötödrendű vádlott házi őrizetét az ügyészség indítványára előzetes letartóztatásra változtatta az elsőfokú ítélet december 19-i kihirdetéséig, tekintettel a megváltozott jogszabályra, illetve a várható súlyos ítéletre. A döntés ellen valamennyi vádlott fellebbezett.

A per a genetikai szakértő meghallgatásával folytatódott. Az elsőrendű vádlott arra várt választ, hogy kimutatható-e még a DNS 8-10 hónappal a bűncselekmény elkövetése után is, hiszen az egyik bizonyíték csak ennyi idő után került elő. A szakértő szerint ez a bizonyítékot ért külső hatásoktól, így például az időjárástól függ. Elmondása szerint ugyanakkor már olyan is előfordult, hogy 10 év után sikerült egy DNS-mintát azonosítani.

A tárgyalás a perbeszédek kiegészítésével folytatódott, mert az ügyészség a harmadrendű vádlottal szemben kiterjesztette a vádat két további bűncselekményre. A férfit így már 11 rendbeli bűncselekménnyel vádolják. Az ügyész szerint így még megalapozottabban kérik a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, amelyet a vádlottnak fegyházban kellene letöltenie, a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Az ügyész a perbeszéd kiegészítésében elmondta, hogy a vádlottak vallomásán kívül nincs olyan adat, ami a bizonyítékok meghamisítására utalna. Kétség sem fér a genetikai szakértő elfogulatlanságához és egyértelműen azonosították a szagnyomokat a sapkákon - közölte.

A tárgyaláson a védők is lehetőséget kaptak a perbeszéd kiegészítésére. Az elsőrendű vádlott védője szerint a bizonyítottság szintje nem éri el a megfelelő fokot. Emlékeztetett arra, hogy védencét 12 bűncselekménnyel vádolják, de egy esetben sem került elő a vádlott DNS mintája.

A harmadrendű vádlott védője kérdésesnek nevezte, hogy törvényes volt-e vádkiterjesztés. Álláspontja szerint pótvádiratot kellett volna benyújtani. Az ügyvéd védence felmentését kérte az újabb vádpontok, vagyis a Horton és a fővárosi Mogyoródi úton történt bűncselekmények alól.

A negyedrendű vádlott védője szerint drámai tévedések sorozata, hogy védence a vádlottak padján ül, hiszen tőle származó DNS és szagminták sem kerültek elő. Az ügyvéd beszédében rendkívül aggályosnak nevezte, hogy a végrehajtó hatalom beavatkozik egy folyamatban lévő büntetőeljárásba. A hatodrendű vádlott védője szerint a vádkiterjesztés csak növelte kételyeit védence eseteges bűnösségét illetően.

A hatodrendű vádlott elfogultságot jelentett be a bíróval szemben és független szakértő kirendelését kérte. Felszólalásában cáfolta, hogy a bizonyítékként bemutatott sapka az övé lett volna, nem értette, hogy miként került rá a DNS-e. Tagadta bűnösségét, álláspontja szerint kreált bizonyíték alapján emelt ellene vádat az ügyészség.

A bíró a bizonyítási szakasz lezárása előtt elmondta, hogy nem sok a négy év nyomozásra és bizonyításra. Reményét fejezte ki, hogy az előzetes letartóztatás időtartamát meghatározó jogszabály úgy fog a jövőben módosulni, hogy az csak a több vádpontot is tartalmazó ügyekre lesz érvényes.

A vád szerint a hat büntetett előéletű, jobbára szoros családi kapcsolatban álló férfi 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt maszkban, éjszaka idős emberekre otthonukban és súlyosan bántalmazta, megkötözte őket, hogy értékeiket megszerezze. A 70-80 éves sértettek a támadások után órákig vagy akár fél napig is megkötözve feküdtek, betömött szájjal fuldokolva, esetenként bordatöréssel, mire felfedezték és kiszabadították őket.

A bűncselekmény-sorozatnak két halálos áldozata volt. Az ügyész korábban a hat vádlott közül ötre nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, számos minősített rablás, testi sértés, személyi szabadság megsértése és más súlyos bűncselekmények miatt tényleges életfogytiglant kért. A védelem viszont felmentést, vagy legalábbis az ügyészi indítványnál jóval enyhébb büntetést látna indokoltnak, a vádlottak többsége tagad, vannak, akik magukra és társaikra terhelő vallomásokat is tettek.

A vádlottak december 19-én az utolsó szó jogán még megszólalhatnak, majd a bíróság kihirdeti az elsőfokú ítéletet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
WHO: Csökkent az új fertőzöttek száma

WHO: Csökkent az új fertőzöttek száma

Megérkezett az első villamos Hódmezővásárhelyre, Lázár János már ki is próbálta

Megérkezett az első villamos Hódmezővásárhelyre, Lázár János már ki is próbálta

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy