szerző:
hvg.hu

Kilenc országban készítenek felmérést arról, hogyan viszonyul az átlagember a megfigyelésekhez. A vizsgálatot az Európai Bizottságnak juttatják el, hogy az unió biztonságpolitikai döntései során az állampolgárok szempontjai is érvényesülhessenek. A konzultációban Magyarországon 250 ember vehet részt.

A titkos adatgyűjtési botrány újra közbeszéd tárgyává tette, hogy kiket, mennyire és milyen célból figyel meg a "Nagy Testvér". Lehet-e még úgy telefonálni, e-mailezni, hogy azt más ne hallja, olvassa, lehet-e még bankkártáyval úgy fizetni, hogy adatainkat ne használja más?

A szakértők és az állami hivatalok szerint a folyamatosan fejlődő technikai megoldásokkal végzett megfigyelés biztonságunkat szolgálja. Kérdés, milyen eszközök és módszerek azok, amelyeket elfogadunk, és melyek azok, amelyekről azt gondoljuk, hogy ez azért már túlzás. Az is kérdés, hogy ki ellenőrzi a megfigyelést végzőt. Igaz-e, hogy minél több a megfigyelés, annál nagyobb a biztonság? Igaz-e az az elterjedt nézet, hogy a biztonság csak a magánszféra megsértése árán növelhető, és ha nagyobb biztonságban akarunk élni, többet kell feláldoznunk a magánszféránkból?

Többek között ezt a dilemmát vizsgálja az az európai uniós nemzetközi kutatás, amelyben a Medián közreműködésével Magyarország is részt vesz egyetlen országként képviselve a kelet- és közép-európai régiót.

Hazánkban 250 állampolgár oszthatja majd meg a témával kapcsolatos véleményét egynapos budapesti állampolgári konzultáció keretében, amelyet Sólyom László volt államfő nyit meg. A kilenc országban megrendezendő konzultációkon összegyűjtött véleményeket a kutatási konzorcium az Európai Bizottságnak juttatja el, hogy az Unió biztonságpolitikai döntései során az állampolgárok szempontjai is érvényesülhessenek.

A felmérésről további részleteket a Medián honlapján olvashat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elhunyt a Benetton egyik alapítója

Elhunyt a Benetton egyik alapítója

Negyven éve halt meg a németfalui cigánytelep keserű hőse, Cséplő Gyuri

Negyven éve halt meg a németfalui cigánytelep keserű hőse, Cséplő Gyuri

300 forintért is van hasonló, 11 ezerért adhatja az Apple az átlátszó iPhone-tokot

300 forintért is van hasonló, 11 ezerért adhatja az Apple az átlátszó iPhone-tokot

Kósa szerint már '56-ban létrejött a NER

Kósa szerint már '56-ban létrejött a NER

Mondott pár érdekeset Bánki Erik a lakáskasszák folytatásáról

Mondott pár érdekeset Bánki Erik a lakáskasszák folytatásáról

„Rendkívül változatos módokon lehet valakit bántalmazni egy munkahelyen”

„Rendkívül változatos módokon lehet valakit bántalmazni egy munkahelyen”