szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ellenzéki Összefogás pártjai tüntettek a budapesti Alkotmány utcában vasárnap kora délután azért, hogy ne az Országgyűlés, hanem a nép döntsön népszavazással a paksi bővítés ügyében. A rendezvényen felszólaló Gyurcsány Ferenc szerint ők nem atomellenesek és nem is oroszellenesek, de nem hagyhatják, hogy a fejünk felett döntsenek a paksi bővítés ügyében. Fodor Gábor azt követeli, hogy írjanak ki tendereket Paks bővítésére, Jávor Benedek pedig drágának és veszélyesnek tartja az atomenergiát a megújuló energiaforrásokkal szemben. A szintén beszédet mondó Bajnai Gordon kijelentette: Paks az Orbán-rezsim emlékműve, mivel megtestesíti mindazt, ami miatt le kell váltani a kormányt áprilisban.

Nem sokkal vasárnap délután négy óra után véget ért az ellenzéki Összefogás pártjainak tüntetése a budapesti Alkotmány utcában. A helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint több százan lehettek, a rendőrség a helyszínen 4-5000-resre becsülte a tömeget PM-es politikusok szerint, az MTI azt írta: a tüntetők az Alkotmány és a Kozma Ferenc utca sarkán felállított színpadtól a Honvéd és a Szemere utca közötti részig álltak. 

A tüntetők MSZP-s, DK-s, Szolidaritásos zászlókat és táblákat hoztak magukkal, az egyiken például ez volt olvasható: "Orbán, Putyin, Simicska, tele van a talicska, a a Nyerges meg a vontató", egy másikon pedig Orbán Viktor dörzsöli a szemét, a felirat: "Felelős vagy. Jelen vagy?", illetve: "Elvtársak, itt a vége".

Az Alkotmány utca egy részét lezárták, színpadot is felállítottak, felette egy kifeszített molinón az volt olvasható: "Paksról döntsön a nép". A demonstrációt a rendőrség védte. Több tüntetőn lehetett látni MSZP-s kabátot, de tudósítónk a Munkáspárt tábláit is felfedezte.

Gyurcsány: nem vagyok se atom-, se oroszellenes

Az első felszólaló Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke volt. Kijelentette: ő nem atomellenes és nem is oroszellenes, de azt akarja, hogy megbeszélhesse a társadalom a paksi bővítés ügyét és erről ne a fejünk fölött döntsenek. "Orbán Viktor főúrként meg akarja mondani, hogy hogyan rendezzük be a házunkat, ezt nem hagyhatjuk" - fogalmazott a volt miniszterelnök, aki szerint "nyugodt, felnőtt módon meg kell vitatni" az ügyet.

©

Orbán Viktor Gyurcsány szerint hazudott, kiárusítja, "30 ezüstért eladta" az országot. "Tíz őszödi beszéd drámája sem ér fel azzal a hazaárulással, amit Orbán Viktor elkövetett" - jelentette ki Gyurcsány, aki arra szólított  fel, hogy április 6-án a választók Orbánra és Putyinra is mondjanak nemet.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke beszédében azt emelte ki, hogy ők Orbán Viktorékkal szemben a "nyugati européer politikát képviselik", és nem akarják, hogy a szabadság, demokrácia és a jólét között bárkinek is választani kelljen. Orbánék szerinte vissza akarják hozni a korrupt, autoriter rendszert. Hozzátette: a tendereket ki kell írni a paksi bővítéshez, az áprilisi választás pedig "népszavazás lesz Paksról".

Szabó Imre MSZP-s parlamenti képviselő arról beszélt: ha marad az Orbán-kormány, nem rezsicsökkentés, hanem -emelés jön. Valótlannak és tarthatatlannak nevezte a további ármérséklést. Bírálta, hogy a Paksról szóló paktumot, amelyet rabláncnak nevezett, előzetes egyeztetés vagy hatástanulmányok nélkül, "mindannyiunkat, még a fideszeseket is átverve" kötötte meg a kormány. "Április 6-án Orbán és Paks ellen szavazunk" - mondta.

Jávor: nekem nem kampánytéma Paks

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: zöld politikusként úgy véli, Paks rossz megoldás, az "atomenergia idejének ugyanis már le kellene járnia". Hozzátette: a világban sok helyen már jobban odafigyelnek a megújuló energiaforrásokra, ezt kellene tennünk itthon is. "Hazugság, hogy az atomenergia olcsó" - mondta Jávor, aki szerint Paks miatt az áram ára is kétszeresére nő majd, ráadásul az atomenergia nem is biztonságos, hiszen "25-30 évente megismétlődnek az atomkatasztrófák". 

©

Az urolsóként felszólaló Bajnai Gordon (Együtt 2014) kijelentette: "a rezsiharcnak Pakssal fizetjük ki az árát", Orbán Viktor pedig azért ment Moszkvába Vlagyimir Putyinhoz, hogy még egy ideig alacsonyan tarthassa a gáz árát, ám később ezt is nekünk kell megfizetni. Szerinte Paks ügy egyesítheti mindazokat, akik félnek az atomenergiától, akik kikérik maguknak, hogy a fejük felett döntsenek, és azokat, akik rájöttek, hogy hazugság a rezsicsökkentés.

Bajnai: Paks lehet az Orbán-rezsim emlékműve

A volt miniszterelnök is azt hangsúlyozta, hogy "vissza kell térni Európához", hozzátéve: Oroszországot nem kell átkozni, mert ők csak a saját érdekeiket nézik, hanem arra kell felfigyelni, hogy Orbánék arra tettek esküt, hogy Magyarország érdekeit szolgálják, tehát akkor tegyenek is így.

A felszólalók mind kiemelték, hogy Orbán 25 évvel ezelőtt annak a rendszerváltásnak volt a vezéralakja, amit mindenki akart, most pedig "Paks lehet az emlékműve az Orbán-rezsimnek", mivel megtestesíti mindazt, ami miatt le kell a kormányt váltani áprilisban.

A tüntetést azért szervezték, hogy a paksi bővítésről ne a "miniszterelnök kénye-kedve", hanem népszavazás döntsön. A szervezők vasárnap délelőtt közölték: az esemény nem marad el a rossz időjárási helyzet miatt, ugyanakkor a vidékről érkezőket arra kérik, ne induljanak el és csak "lélekben" vegyenek részt a budapesti eseményen.

Újra benyújtották a népszavazási kezdeményezést

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke egy szombati sajtótájékoztatón elmondta: újból beadta népszavazási kezdeményezését, amelyet Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke csütörtökön formai okból elutasított. Szerinte ugyanakkor a társadalomnak is kifejezésre kell juttatnia a vasárnapi demonstráción, hogy beleszólást kér a döntésbe.

Szerinte a parlamentnek benyújtott egyezmény szövegéből nem derül ki, mekkora eladósodást jelentene az erőmű bővítése, az államnak mekkora kamatot kellene fizetnie és milyen futamidővel. Hozzétette: az egyezmény kihirdetése biankó csekket adna az Orbán-kormánynak a további megállapodások megkötésére, ezért a parlament nem hagyhatja jóvá a bővítést.

Szombaton civilek tüntettek

Mint ismert: pénteken benyújtotta a kormány a parlamentnek a Moszkvában aláírt orosz-magyar szerződést a Paksi Atomerőmű bővítéséről. Ebből kiderül, hogy Oroszország csak húsz évig vállalja az elhasznált fűtőelemek tárolását vagy feldolgozását, ez után a hulladékot visszaszállítják Magyarországra. Erről eddig a kormányzati kommunikáció nem szólt.

©

Szombaton mintegy három-négyszáz ember részvételével civil szervezetek tüntettek "Ne paksolják el a jövőnket! - NEM a paksi paktumra" elnevezéssel a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épülete előtt.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Egyre többen szorongatják a Facebookot és a Google-t, hogy tegyenek valamit a koronás álhírekkel

Egyre többen szorongatják a Facebookot és a Google-t, hogy tegyenek valamit a koronás álhírekkel

Ilyen, amikor a szerbeknél elszakad a cérna

Ilyen, amikor a szerbeknél elszakad a cérna

Koronavírusos lett a győri Audi-gyár egyik dolgozója

Koronavírusos lett a győri Audi-gyár egyik dolgozója