„Társadalmi igény van rá” – Szétszedik az MSZP-frakciót?

„Társadalmi igény van rá” – Szétszedik az MSZP-frakciót?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kósa András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Listán bejutott szocialistákat léptetnének vissza, hogy a helyükre DK-s, Együtt-PM-es képviselők kerüljenek, ez utóbbiak frakcióalakítása érdekében. Egy forrásunk szerint erre van „társadalmi igény”. Vannak MSZP-sek, akik már „egyéni menekülőutakat” keresnek.

Információink szerint mind az MSZP egyes politikusaiban, mind az Együtt-PM pártszövetségben, mind a Demokratikus Koalícióban felvetődött, hogy – akár egy nagyobb, az önkormányzati választásokra is érvényes megállapodás részeként, akár egyfajta politikai gesztusként az április 6-i választásokon magát kicsit becsapottnak érző két kisebb szövetségessel szemben – a listán a parlamentbe jutott szocialista képviselők közül többeket visszaléptetnek, hogy a helyükre Együtt-PM-es, és DK-s jelöltek kerüljenek.

Ha a terv megvalósul, akkor mind az Együtt-PM, mind a Demokratikus Koalíció frakciót alakíthatna a parlamentben. Az április 6-i választásokon az Együtt-PM részéről Szabó Tímea, Bajnai Gordon és Kónya Péter jutott a parlamentbe listáról (Bajnai helyét azonban Szelényi Zsuzsa vette át), míg Szabó Szabolcs Csepelen – nagy meglepetésre – megverte a rezsibiztos Németh Szilárdot . A Demokratikus Koalícióból Vadai Ágnes, Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba listáról, Oláh Lajos egyéniben szerzett mandátumot. Mindez azt jelentette, hogy egyik párt sem alakíthat frakciót. Emiatt komoly ellentétek voltak a pártszövetség tagjai között, a „vesztesek” utólag becsapottnak érezték magukat.

Igény lenne rá

Az európai parlamenti választások után, az MSZP minden várakozást alulmúló szereplését látva (ami miatt július 19-én végül teljes tisztújításra kerül majd sor a pártban) az Együtt-PM-ben és a DK részéről is úgy látják, ez lenne a méltányos megoldás az MSZP részéről, a két szövetséges frakcióalakítása érdekében. „Igen, mi ezt szeretnénk, mert egyértelmű, hogy társadalmi igény van rá” – mondta egy DK-s forrásunk. Úgy tudjuk, a két pártban úgy kalkulálnak: mivel nem a már bejutott MSZP-sek ülnének át, hanem saját pártjukból jutna valaki mandátumhoz, ez a Házszabállyal sem lenne ellentétes.

Nem maradnak egyben?
©

Úgy tudjuk, az MSZP befolyásos politikusai között is vannak, akik el tudnák fogadni a megoldást. Már csak azért is, mert ettől függetlenül is van olyan elképzelés, hogy a „teljes tisztújítás jegyében” a képviselőcsoport „mesterházysta” tagjaiból is visszaléptessenek többeket. Ráadásul – úgy tudjuk – voltak már telefonos próbálkozások, tapogatózások más parlamenti jelenléttel bíró politikai formációk felé egyes MSZP-sek részéről. „Úgy tűnik, néhány embernél az egyéni menekülési utak keresésének időszaka jött el” – mondta ezzel kapcsolatban egy befolyásos szocialista politikus.

Miért hagyták, hogy így legyen?

Az Együtt-PM-ben egyébként információink szerint máig nem tudják megmagyarázni, mi lehet az oka az MSZP rendkívül gyenge kampányának. „Az MSZP-ben ennél sokkal jobb képességű emberek vannak, érthetetlen” – mondta egy Együtt-PM-es vezető a túlsúlyos családos plakátokat kommentálva, amik ráadásul alig két héttel a választás előtt kerültek az utcára. A „Bajnai-pártban” úgy látják, míg a DK-nak az volt az erős üzenete, hogy „2010 előtt minden jó volt, Orbán óta minden rossz”; míg nekik az, hogy „ugyan 2010 előtt is voltak jó dolgok, de az akkori kormányok bénázása is kellett a Fidesz kétharmadához” – az MSZP-nek egyszerűen semmilyen komolyabb mondanivalója nem volt a választóknak. Ez is lehetett a bukás egyik legfőbb oka.

Információink szerint az Együtt-PM-ben sem látják még, túlélheti-e az MSZP a következő időszakot, főleg, hogy „a DK retorikája, politizálása alkalmas arra, hogy átcsalogasson tagokat, akár alapszervezeteket az MSZP-ből”. Ráadásul az MSZP szavazótábora egyre idősebb, a megfiatalított pártvezetés ezen semmit nem tudott változtatni, kérdés, meg lehet-e még fordítani a negatív tendenciát.

Hozzászólások