szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"A Lázár-ügy" címmel jelent meg cikk a magyar politikai helyzetről a brit The Economist nyomtatott verziójában. A cikk azt a kérdést teszi fel, hogy a szólásszabadság tényleg veszélyben van-e Magyarországon.

Nehéz ma Magyarországon rendes állást találni a médiában, ezért egy vezető hírportálnál a politikai nyomásra hivatkozó tömeges felmondás komoly sokkot jelent - kezdi "A Lázár-ügy" című cikkét a brit The Economist. A lap nyomtatott verziójában megjelent írás felidézi, hogy miután Sáling Gergőt, az Origo főszerkesztőjét kirúgták, mintegy 30 újságíró mondott fel a lapnál, és még többen is követhetik őket.

A felmondásokat kiváltó esetről az Economist azt írja, miután Sáling május 27-én megjelentetett egy cikket a nagyhatalmú Lázár üzleti útjainak tékozló kiadásairól, a politikus, "aki Orbán felkent utódának tűnik" egy szarkasztikus nyilatkozattal végül visszafizette a közel két millió forintnyi összeget, egy héttel később pedig kirúgták az Origo főszerkesztőjét.

A lap megjegyzi, az ügynek szélesebb összefüggései lehetnek és idézi a 444.hu-t, amely szerint az Origo tulajdonosa, a Magyar Telekom gyakorolt nyomást, hogy csökkentse a kritikai hangvételt.

A szólásszabadsággal kapcsolatban az Economist azt is felidézi, hogy június 11-én a parlament elfogadta a reklámadót, amely ritka módon egyesítette a tiltakozásban a magyar újságírókat - a brit lap idézi a nyomtatott lapokban megjelent egész oldalas tiltakozásokat, valamint azt is, hogy az RTL Klub szerint ez egy agresszív próbálkozás, amellyel meg akarják szüntetni a legnagyobb médiavállalatokat.

Az Economist azt is hozzáteszi, a hírportálok és kereskedelmi cstaornák bezárása teret hagyna maga után az állami tévének és rádiónak, "amelyet a kormány propagandagépezetének részévé degradálták", ezt támasztják alá a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság adatai is, amely szerint a miniszterek és a fideszes politikusok kétszer annyi műsoridőt kapnak, mint az ellenzék.

A brit lap cikkében kitér a norvég civil alappal és az abból támogatásban részesülő civil szervezetek kérdésére is. Megjegyzik, Lázár megvádolta az egyik norvég minisztert, hogy befolyásolni akarja a magyar politikát, és míg Norvégia szerint Magyarországnak semmilyen joghatósága nincs a norvég alap felett, az északi ország pedig közölte, komolyan aggódik amiatt, hogy a magyar hatóságok megpróbálják korlátozni a véleménynyilvánítás szabadságát. Az ügygel kapcsolatban Kumin Ferenc szóvivő csak annyit közölt, a civil szervezetek szabadon pályázhatnak támogatásokra, de a szabályoknak megfelelően kell működniük és átláthatónak kell lenniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kommunista párt leckézteti a legismertebb kínai milliárdost

A kommunista párt leckézteti a legismertebb kínai milliárdost

Megszűnt az útlezárás az M5-ös autópályán Balástyánál

Megszűnt az útlezárás az M5-ös autópályán Balástyánál

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének