szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két témában tárgyalt a magyar küldöttség a norvég alapokról csütörtökön Brüsszelben: a kormányhoz tartozó 9 program kérdéséről sikerült megállapodni, ugyanakkor a norvég civil alapról nem közeledtek az álláspontok - nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára azt mondta, az első témában sikerült megállapodni, a kormány elfogadja Norvégia álláspontját, és a központi államigazgatáson belül, konkrétan a Miniszterelnökségen hozza létre a kabinethez tartozó programok kapcsolattartó rendszerét. 

Július végén norvég látogatás lesz Magyarországon, ezt a munkát addigra be lehet fejezni, és akkor az érintett 9 programban újra lehet indítani a finanszírozást - tette hozzá.

A norvég civil alap ügyében ugyanakkor nem közeledtek az álláspontok. Csepreghy Nándor azt mondta: azt sikerült megértetniük, hogy 2012 óta a magyar kormány több körben is - miniszteri, államtitkári, helyettes-államtitkári szinten - jelezte a problémát, erre Norvégia egyetlen egy alkalommal sem reagált, 2012 óta a norvégok által egyedülő vizsgáló szervként számon tartott szervezet nem vizsgálódott az ügyben Magyarországon. Magyarországon a KEHI-vizsgálat azt igyekszik kideríteni, hogy valóban civil szervezeti támogatások történtek-e civil célokra, vagy pártpolitikai finanszírozásról van szól - tette hozzá.

Csepreghy Nándor szerint egyértelmű bizonyítást nyert, hogy személyi összefonódásokról van szó. A legnagyobb probléma az, hogy ugyanazok a szereplők, magánszemélyek döntenek a civil alap forrásainak felhasználásáról, akik a másik oldalon, a különböző alapítványokban érdekeltek. "Ezt takargatja a norvég civil alap elosztásában résztvevő Ökotárs Alapítvány, amikor nem hozza nyilvánosságra az értékelők névsorát" - fogalmazott.

A magyar küldöttség jelezte a norvég partnernek, hogy a KEHI a vizsgálatot befejezi. Lázár János miniszter arra utasította a KEHI-t, hogy a lehető leggyorsabban végezzék el a munkát. A vizsgálati eredmény birtokában leülnek az Ökotárs vezetőivel, illetve a norvég kormány képviselőivel, hogy megbeszéljék a továbbiakat - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A magyar kormány továbbra is vitatja, hogy a norvég civil alap magánadomány lenne, mert szerinte ez egyértelműen közpénz, ettől kezdve a kabinetnek jogalapja van és felelőssége is vizsgálni a forrásfelhasználást - mondta Csepreghy Nándor. Hozzátette: hiába szeretné az Ökotárs Alapítvány a vele való vitát a teljes magyar civil társadalom elleni támadásként feltütetni. 

A magyar kormány a bújtatott finanszírozással nem ért egyet, nem pedig azzal, hogy adott esetben baloldali szervezetek kapnak forrásokat. A helyettes államtitkár szerint az Ökotárs Alapítvány a saját problémás működéséről szeretné elterelni a figyelmet. 

A magyar kormány a civilszervezetek megerősítését tartja célszerűnek, a vita nem a magyar civil szervezetek és a kormány között zajlik, hanem a magyar kormány és az Ökotárs Alapítvány között - szögezte le Csepreghy Nándor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövőre ballag a kormány, idén kisérettségi – adjon most ön osztályzatokat

Jövőre ballag a kormány, idén kisérettségi – adjon most ön osztályzatokat

Egy naperőmű nem fog 100 év múlva üzemelni, de egy vízerőmű igen – Gibárton jártunk

Egy naperőmű nem fog 100 év múlva üzemelni, de egy vízerőmű igen – Gibárton jártunk

Tapasztalt szoftverfejlesztőt keres a HVG

Tapasztalt szoftverfejlesztőt keres a HVG