"A Klik vezetője csak bűnbak" – nem elégszik meg Marekné fejével az ellenzék

"A Klik vezetője csak bűnbak" – nem elégszik meg Marekné fejével az ellenzék

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ellenzéki pártok többsége üdvözli a Klik vezetőjének lemondását. Véleményük nagyjából megegyezik abban: egy személy leváltása nem fogja kijavítani az államosított, központosított oktatási rendszer hibáit.

Másfél év után lemondott a Klik elnöke. A sajtóértesülést péntek délután a szakminisztérium is megerősítette. Marekné Pintér Aranka közös megegyezéssel távozik a közoktatást és középiskolákat is felügyelő intézmény éléről – írták. Az ellenzéki pártok egymás után reagáltak a hírre.

Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának MSZP-s alelnöke szerint nem elegáns, hogy tönkreteszik a közoktatás teljes rendszerét és aztán találnak egy bűnbakot, Marekné Pintér Arankát, és az egészet ráfogják. Mint mondta, az, hogy a Klik vezetője távozik, azt bizonyítja, nem igaz az a kormányzati vélemény, hogy az iskolák államosítása és a Klik létrehozása egy igazi sikersztori. Véleménye szerint nem szabad egy központból irányítani az iskolákat, mert nem lehet megmondani, milyen oktatás kell egy kazincbarcikai vagy egy rózsadombi kisgyereknek. A Klikre nincs szükségünk – folytatta –, de ha a kormány mégis megtartja, akkor azt közelebb kell vinni a gyerekekhez, a szülőkhöz.

A Liberálisok álláspontja szerint a Klik megalkotásával, az iskolák felelőtlen államosításával, a közoktatás szétverésével az Orbán-rendszer meglopta a fiatalokat, elvette tőlük jövőjüket, a minőségi oktatás és a felelős munka esélyét. Ezt nem lehet jóvátenni azzal, hogy Marekné Pintér Aranka távozik pozíciójából. Marekné Pintér Aranka annak a rendszernek az embere, amely az elmúlt négy év során stadionnyi pénzt vont ki a felsőoktatásból, bevezette a tandíjat, röghöz kötötte a hallgatókat, portfóliót készíttet, államosította az iskolákat, káoszt teremtett a tankönyvpiacon, elbizonytalanította és pártideológia oktatására kötelezte a tanárokat – írták közleményben.

Marekné Pintér Aranka
©

A Jobbik szerint a Klik csődjének elismerése is Marekné Pintér Aranka leváltása, ami szükséges, de nem elégséges lépés volt: az állami fenntartásba vétel nem oldotta meg a közoktatás finanszírozási problémáit, sőt néhány esetben növelte is azokat, emellett a pedagógusok munkaterheinek kiegyenlítésére sem került sor, ezért az egész rendszer átalakítására is szükség van. A Klik sorozatos botrányai is rávilágítanak arra, hogy ez a rendszer működésképtelen, és szükség van egy ésszerű konstrukció kialakítására, amely nem alázza meg az önkormányzatokat, és biztosítja az iskolák zökkenőmentes napi működését – közölte Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az Együtt-PM üdvözli Marekné Pintér Aranka lemondását, és reméli, sikerül olyan utódot találni, aki megállítja a rombolást és úrrá lesz a köznevelésben kialakult káoszon – reagált a párt nevében Szabó Szabolcs. A független képviselő emlékeztetett arra a belső használatra készült miniszteri biztosi jelentésre, amelyből kiderült: a szervezet átvilágítása során számos súlyos problémát találtak a revizorok, rávilágítva Marekné személyes felelősségére is. Ráadásul továbbra sem sikerült bevezetni a pedagógusok életpálya-modelljét, a legtapasztaltabb, a rendszert a hátukon cipelő tanárok bérhelyzete semmit sem javult, csak a terheik nőttek – folytatja. Az Együtt-PM szövetség nemcsak alkalmatlannak tartotta Marekné Pintér Arankát a Klik vezetésére, de kezdettől ellenezte a "tanárok államosítását", így az ilyen mamutszervezet kialakítását – közölte.

Az LMP szerint az alkalmatlan vezető távozása után a működésképtelen intézményt is át kéne szervezni. Marekné Pintér Aranka lemondása nem old meg semmit, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ továbbra is rendszeridegen – írta Ikotity István országgyűlési képviselő. Az oktatási intézmények államosítása bizonyítottan káoszhoz vezetett: hibás döntések sorozata, ésszerűtlen gazdálkodás, rossz vezetési gyakorlat – írta. A mamutintézmény működése és gazdálkodása átláthatatlan, tevékenysége káoszhoz vezetett a közoktatásban. Ezt támasztja az alá a napi gyakorlat: a legegyszerűbb taneszközök beszerzése is problémássá vált, akadoznak a szabadságolások, lelassult minden ügyintézés. Az LMP már korábban is a felelős vezetők távozását sürgette – írta Ikotity.