szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Másfél évtizede kérhetnének a kórházak térítési díjat az ellátási körzetükön kívüli betegektől, amit egy 1997-es törvény szabályoz. Az intézmények azonban nem éltek a lehetőséggel, mert a jelenlegi finanszírozási rendszerben rosszabbul jártak, ha hivatalosan jelentették a részleges térítési díj megfizettetését. Így nem valószínű, hogy automatikusan átállnak a kórházak, még akkor sem, ha Zombor Gábor egészségügyi államtitkár most ezt forszírozná.

A hatvani kórházban ezer forintot kellett fizetnie egy jászsági betegnek a vizitért, számolt be a szoljon.hu. A háziorvosi beutalóval érkező beteget meglepte a díj kiszabása, de kifizette a díjat. A lap újságírója a kórház igazgatónőjétől megtudta, hogy augusztus elsejétől minden körzeten kívülről érkező betegtől elkérik az 1000 forintot, ám a kezelésekért, esetleges ellátásért nem kérnek pénzt.

A hatvani kórház igazgatója azzal indokolta a díjfizetés bevezetését, hogy túl sok adminisztrációt követel egy körzeten kívüli beteg ellátása, ezért döntöttek a megoldás mellett. A beteg, miután befizette a díjat, érdeklődött az intézmény dolgozóinál, hogy mióta kell fizetni a vizsgálatért, amire azt a választ kapta, hogy változtak a jogszabályok.

Egy keddi egészségügyi konferencián Zombor Gábor egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy egy hatályos törvény lehetővé teszi, hogy a körzeten kívüli betegekkel megfizettessék az ellátásuk legalább 30 százalékát, maximum 100 ezer forintot, ennek bevezetésére ösztönözné az intézmények vezetőit. Ez persze nem az, mint a hatvaniak által kért, leginkább a vizitdíjra hasonlító járulék.

Zombor Gábor

Csipkerózsika-álom

A hvg.hu úgy tudja, egy 17 éves törvény ( LXXXIII /1997) teszi lehetővé az ellátási körzeten kívüliről érkezettek gyógyításáért a költségek részleges megtérítését, ám az elfogadása óta nem sok intézmény élt ezzel a lehetőséggel, ugyanis amennyiben megfizettetik a beteggel az ellátást, akkor az OEP ennek megfelelően kevesebbet térít az ellátás után.

Magyarul nem éri meg az intézményeknek megfizettetni a beteggel azt, amit az állam is megfizet, ráadásul a teljes összeget fizeti. A hatvani kórház igazgatója nyilván azért az adminisztrációért szabott ki díjat (vizitdíj), mert az nem befolyásolja az ellátás központi kasszából való megtérítését. Azt Zombor Gábor államtitkár is elismerte, hogy ezen a helyzeten változtatni kell, amennyiben valóban el akarják érni, hogy a kórházak elsősorban a területükön élőket lássák el.

Tiszta viszonyokat kell teremteni

A körzeten kívüli betegek térítési díjának bevezetését Rácz Jenő, a veszprémi kórház igazgatója, a Kórházszövetség korábbi elnöke a fentiek miatt nem tartja önmagában elegendő megoldásnak. Abban az esetben jelenthetne segítséget, ha a finanszírozási oldalon változtatnának, hiszen így csak púp az intézmények hátán, mivel plusz adminisztrációt követel és kevesebb jut a kórháznak.

Az intézmények rendelkeznek saját bevételekkel, többnyire olyanokkal, amelyek nem a főtevékenységükkel, az egészségügyi ellátással kapcsolatosak: speciális ételek vagy intézményi áron beszerzett áram piaci értékesítése.

Vannak természetesen olyan egészségügyi ellátással kapcsolatos bevételek is, amelyek nem OEP-finanszírozásból jönnek: egyes gyógybeavatkozások teljes mértékben térítéskötelesek, ilyenek például a veszprémi kórházban is igénybe vehető krónikus elhízás elleni beavatkozások, melyek nagyon népszerűek és bevételt is hoznak a kórháznak. Ezek térítési szabályzata rendezett, ám Rácz szerint kívánatos volna más, akár az OEP által részfinanszírozott ellátások rendezése is.

Három intézményben térítéses ellátás is folyik

Bár Zombor Gábor, egy szegedi fogorvosi centrum átadásán, újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy nem tervezik a térítéses ellátás bevezetését, de azt elismerte, hogy három intézményben már létezik árlista és fizetéses szakellátás magyar állampolgárok részére is (Ezekről a hvg.hu is írt, itt és itt.)

Az államtitkár szerint ezekben az intézményekben minden jogszerűen lett kialakítva, azok betartása az intézmények feladata. Rácz Jenő a térítéses rendszerrel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy tiszta vizet kellene önteni a pohárba, hiszen ha munkaidőn túl végezhet ellátást térítés fejében egy orvos, akkor például milyen alapon utasít egy nővért egy feladat elvégzésére.

A Kórházszövetségnek az ilyen kérdésekre már voltak 5 évvel ezelőtt is javaslataik, az exelnök abban bízik, hogy az új államtitkár dolgozott már kórházigazgatóként, az OEP-et is ismeri, a polgármesteri székből is látta mint fenntartó az egészségügy gondjait, így megtalálja a megoldást.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Időzített bombaként tekintenek a várandós nőkre a munkaadók

Időzített bombaként tekintenek a várandós nőkre a munkaadók

Majdnem megháromszorozta exportbevételeit a Nanushka

Majdnem megháromszorozta exportbevételeit a Nanushka

Újabb autós ütközött az Üllői útra kirakott betonkockának

Újabb autós ütközött az Üllői útra kirakott betonkockának