szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bebukott nyelvvizsgacsalási ügy résztvevői között akadt olyan, aki egy ház árát szedte össze. A hvg.hu tudomása szerint az ügyészség a vádlottak padjára kerülő negyven ember közül tízre a szabadságvesztés legszigorúbb végrehajtási formáját, fegyházat kér.

Százhúsz oldalas vádiratban foglalta össze a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség annak a bűnszervezetnek az ügyét, amely éveken át pénzért elintézte, hogy a szükséges nyelvtudással nem rendelkező emberek is nyelvvizsgához jussanak. Az ügyről már többször írt a hvg.hu.

A lebukás hihetetlenül banális módon történt: a szervezők tavaly már annyira bátrak voltak, hogy nem csak az interneten hirdették speciális szolgáltatásukat, hanem szórólapon is. Olcsó, gyors és biztos módot ígértek a nyelvvizsgát megszerezni vágyók számára. Egy ilyen, a Keleti pályaudvar környékén osztogatott reklámanyag alapján szereztek információkat a nyomozók, s ez alapján indult el a büntetőeljárás.

Ennek során mintegy ezer ember került a hatóság hálójába, közülük negyvennek tulajdonítottak az ügyészek jelentősebb szerepet, illetve az esetek egy része mára el is évült. A vádirat alapján két Pest megyei – egy váci és egy vecsési –, illetve egy budapesti nyelviskola dolgozóit azzal vádolják, hogy az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központjával (ITK) szerződve pénzért adtak el írásbeli feladatsorokat, és elintézték azt is, hogy akik fizettek, azok könnyedén teljesítsék a szóbeli vizsgát is.

Pluszpénzért más ment el vizsgázni

Ezért a vizsgázóiknak az előre megszerzett írásbeli feladatsorokat kitöltve adták el, az idegen nyelvre történő fordításnál mindenki számára egyedi válaszokat gyártottak le előre, sőt volt, hogy e-mailen megküldték, a szóbelin pedig előre egyeztetett kérdésekre válaszoltak a „vizsgázók”. A középfokú komplex nyelvvizsgáért 215 ezer, a felsőfokúért 245 ezer forintot kértek, felét előre, felét a vizsga után. Ha valaki nem tudott elmenni, a szóbelinél nem kértek az újabb vizsgánál további összeget, és akkor sem kértek újabb összeget, ha szervezési hiba miatt másik időpontra került át a vizsga, illetve akkor sem, ha a vizsgázó mégsem kapta meg valami miatt az elegendő pontot. Különdíj fejében megoldották azt is, hogy az illető helyett más ment el vizsgázni. Havonta átlagosan harminc embert vizsgáztattak le.

Néhány szervező jól keresett

A vádlottak különböző összegeket gyűjtöttek össze a csalással. A legtöbbet a vádirat alapján az ELTE ITK volt osztályvezetője tehette zsebre: mintegy 27 millió forintot. Ezen kívül akadt olyan, aki 23 millióra, 21 millióra vagy 16 millió forintra tett szert illegális módon. A vádlottak padjára kerültek viszont olyanok is, akik néhány embert tudtak belevinni a nyelvvizsgacsalásba és csak 50-60 ezer forintot kaptak.

Az ügyészség – a hvg.hu információi szerint – megállapította, hogy a nyelvvizsgára vágyók és a vizsgáztatók közötti információ- és pénzáramlást közvetítők segítették. Ezt a kört a vádirat szerint az eljárás tizenheted rendű vádlottja, P. András irányíthatta, aki maga is írt megoldásokat a vizsgázóknak. A férfi a jelentkezőktől kilencvenezer forintot vett át, amelyből hatvanezret átadott a vizsgáztatást szervező S-né Sz. Juditnak, az ügy hetedrendű vádlottjának. P. András szinte MLM-rendszerben szervezett be nyelvvizsgázókat: aki hozott maga mellett még embert, az fejpénzt kapott. Az így kiépült hálózata egyik tagja buktatta le azzal, hogy szórólapokat gyártott, és az interneten is meghirdette az olcsó, biztos nyelvvizsgaszerzés lehetőségét.

A vesztegetést, befolyással üzérkedést és közokirat-hamisítást bűnszervezetben követték el a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség (PNYÜ) szerint. Az ezer érintettből azonban csak negyven ellen emelt vádat az ügyészség: 914 személlyel szemben vádelhalasztást alkalmazott, 25 embert pedig megrovásban részesített. A felelősségre vonást segítette, hogy a PNYÜ munkatársainak egy olyan lista került a birtokukba, amelyen névvel, telefonszámmal, illetve a nyelvvizsga típusa alapján pontosan vezették, hogy kik fizettek a nyelvvizsgáért, sőt azt is nyilvántartották, hogy ki volt a közvetítő, aki az „ügyfeleket” beszervezte.

Egy további emberrel, F. Ákos ügyvéddel szemben az ügytől elkülönítve folyik eljárás, amit szintén a Pest vidéki Nyomozó Ügyészség folytat – közölte a hvg.hu-val, Gyugyi Csilla szóvivő. A hvg.hu úgy tudja, hogy a férfit is a csalási ügy egyik szervezőjének vélik a hatóság részéről. A tárgyalás valószínűleg még az idén elkezdődik.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Csikász Brigitta Itthon

Neves ügyvédek is részt vettek a nyelvvizsgacsalásban?

Rendőrök és büntetés-végrehajtási dolgozó mellett ügyészek és neves ügyvédek is érintettek lehetnek a múlt héten kipattant nyelvvizsgacsalási botrányban – értesült a hvg.hu. Úgy tudjuk, akár több száz vagy akár ezer gyanúsítottja lehet az ügynek. A Pest Megyei Ügyészség szóvivője egyelőre csak arról számolt be, hogy százötvenen érintettek. Magyarországon évtizedek óta jó üzlet a nyelvvizsga-hamisítás, minden tizedik bizonyítvány hamis.

hvg.hu Itthon

Közel 900 gyanúsított a nyelvvizsgacsalásban

Több ügyvédet is meggyanúsítottak már a Pestvidéki Nyomozó Ügyészségen folyó nyelvvizsga-csalási ügy nyomozásában – közölte a hvg.hu-val a Pest Megyei Főügyészség szóvivője. Egyelőre 860 gyanúsítottja van az eljárásnak, de ez még nem a végső szám.

Valódi időkapszulának tűnik ez a 42 éves Toyota terepjáró

Valódi időkapszulának tűnik ez a 42 éves Toyota terepjáró

Olimpia: már meg is van az új időpont?

Olimpia: már meg is van az új időpont?

Mindegy, milyen böngésző van a gépén, ez a kártevő mindegyiket támadja

Mindegy, milyen böngésző van a gépén, ez a kártevő mindegyiket támadja