szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Áttételesen ugyan, de kemény szavakkal bírálta Orbán Viktor politikáját Victoria Nuland amerikai államtitkár-helyettes. Előkerült az oroszokkal szembeni szankciók bírálata, az illiberális állam építése és az orosz érdekeltségű Déli Áramlat megépítése is. Azt mondta, Kelet-Európa rákja a demokratizálódás visszaesése, és nem kétséges, hogy melyik országról beszélt. Múlt héten diplomáciai források már arról beszéltek, hogy miután Obama megtalálta magának Orbánt, folyamatos amerikai bírálatokra kell berendezkednünk.

Az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese, Victoria Nuland éles kirohanást intézett Orbán Viktor és rendszere ellen – írja az Euobserver. Bár egyszer sem nevezte néven a magyar kormányfőt, de egyértelműen róla is beszélt.

Nuland egy washingtoni agytröszt, az Európai Politikai Elemző Központban (CEPA) csütörtökön beszélt arról, hogy Közép-Európai ismét az "értékeink" megvédéséért folytatott háború frontvonalában áll, és szerinte ezt a harcot kívül és belül is meg kell vívni. Nem mondta ki Orbán nevét, de utalt arra, hogy a magyar miniszterelnök bírálta az oroszok elleni uniós szankciókat. Azt mondta, hogy a szankciók végrehajtása nem egyszerű, és sok ország nagy árat fizet érte. Aztán azt mondta, hogy "amikor egyes európai vezetők azon ügyködnek, hogy megbontsák a szövetségünket, arra kérném őket, emlékezzenek vissza a saját történelmükre, és arra, hogy mennyire szerették volna, ha a szomszédaik kiállnak mellettük". Orbán Viktor valóban többször is arról beszélt, hogy az Ukrajna elleni katonai agresszió miatt az oroszok ellen bevezetett uniós szankciók sikertelenek és fájnak Magyarországnak.

©

Az amerikai államtitkár-helyettes utalt Orbán Viktor júliusi tusnádfürdői beszédére is, amelyben arról értekezett, hogy illiberális államot kíván építeni. Azt mondta Nuland, hogy annak ellenére, hogy az európai vezetők hasznot húznak az uniós és a NATO-tagságból, úgy tűnik, egyesek közülük elfelejtették, hogy ezek az intézmények milyen értékeken alapulnak. "Azt kérdezem ezektől a vezetőktől, hogyan képesek a NATO 5. cikkelyével takarózva aludni éjszaka, miközben nappal az illiberális demokráciát építik, felkorbácsolják a nacionalizmust, korlátozzák a szabad sajtót, és démonizálják a civil társadalmat" – mondta Nuland, aki szerint két rákbetegség van Kelet-Európában, amely féreklyukakat rág és aláássa a nemzetbiztonságot: visszaesés a demokratizálódásban és a korrupció. A NATO 5. cikkelye a kollektív védelemről szól, vagyis arról, hogy ha fegyveres támadás éri bármelyik tagállamot, akkor azzal lényegében mindegyiküket támadás éri.

Nuland azokat az uniós vezetőket is megemlítette, akik közreműködnek az orosz Déli Áramlat gázvezeték megépítésében, ez ugyanis az Európai Unió Nabucco-vezetékének a versenytársa. Az építésben érintett Ausztria, Olaszország, Bulgária, Horvátország, Görögország, Magyarország, Románia és Szlovénia. A diplomata szerint ezek az országok mocskos megállapodásokat kötnek, amelyekkel annak ellenére növelik az energiafüggőségüket, hogy hivatalosan a diverzifikálás, vagyis az energiabeszerzés megosztása mellett kötelezték el magukat, ezért a fenti, NATO-s kérdést nekik ugyancsak feltenné.

Az amerikai diplomata azt követően bírálta áttételesen a magyar kormányt, hogy szeptember 23-án Barack Obama amerikai elnök név szerint is említette Magyarországot azon államok között, amelyek megpróbálják megfélemlÍteni a civil szervezeteket. Ezzel arra az Ökotárs Alapítvány elleni kormányzati hadjáratra utalt, amelynek részeként több tucat rendőr tartott házkutatással egybekötött erődemonstrációt csak azért, hogy egy irodában iratokat foglaljanak le. Akkor ugyan Szijjártó Péter frissen kinevezett külügyminiszter olyat válaszolt, hogy a magyarok szabadságszerető nép, amely nem tűrné, hogy a szabadságát korlátozza a saját kormánya, ez a válasz vélhetően nem volt elég az amerikai diplomatáknak, forrásaink ugyanis múlt hét pénteken arról beszéltek, hogy a magyar kormánynak felkell készülnie arra, hogy nyilvános fórumokon egyre több bírálatot kap majd az Egyesült Államoktól.

Edward Lucas vitavezető, a CEPA főmunkatársa felkérte a helyszínen tartózkodó Németh Zsoltot, hogy reagáljon a Nuland által Magyarországgal szemben "nem túlságosan burkoltan" megfogalmazott bírálatokra. Németh Zsolt válaszul kijelentette: hasznos lenne, ha az Egyesült Államok két év után nagykövetet küldene Budapestre, mert így pontosabb információkhoz juthatna a magyar politikáról. (Jelenleg André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivő vezeti a magyarországi képviseletet.) 

Az Orbán Viktor kormányfő tusnádfürdői kijelentéseivel kapcsolatos kérdésekre válaszolva Németh Zsolt elmondta, hogy Magyarországra értékválasztásával kapcsolatban inkább a kereszténydemokrácia, mintsem a liberális demokrácia kifejezés a találó, és a miniszterelnök az illiberális demokráciákat úgy említette, mint amelyek sikeréből szintén érdemes tanulni. 

Németh Zsolt kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Oroszország elleni szankciók alternatívája a diplomácia lehet. Különösen fontosnak nevezte a minszki megállapodás végrehajtását, ami magában hordozza a szankciók átalakításának, vagy enyhítésének a lehetőségét is, és ami különösen a gazdasági szankciók esetében egybevág Magyarország érdekeivel is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Százmilliós nyereséget termelt koronavírus-teszteléssel egy újlengyeli cég

Százmilliós nyereséget termelt koronavírus-teszteléssel egy újlengyeli cég