szerző:
MLF

Közel ötvenmillió forintot kért és kapott a Fidesz a parlamenttől egy nem működő honlap fejlesztésére és működtetésére. A képviselőcsoport sajtóosztálya szerint a pénz nem tűnt el, azt egy másik honlapra, a párt oldalára költötték. Szerintük azért kellett átirányítani a pénzeket, mert a frakció eldöntötte, hogy egységesítik a kommunikációt. A döntés ellenére újabb szerződést kötöttek, amely a nem létező honlap fejlesztését célozta 9,8 millióból.

48,6 millió forint – ennyit költött papíron a Fidesz frakciója két és fél év alatt valamire, ami nem működik. A képviselőcsoport vezetői, előbb Lázár János, majd az őt váltó Rogán Antal 2011 és 2013 között három szerződést is kötöttek az országgyűlési támogatás terhére a fideszfrakcio.hu fejlesztésére, karbantartására és működtetésére, ám a honlapon évek óta nincs semmilyen tartalom, egyetlen funkciója van: az érdeklődőket átvezeti a párt honlapjára.

Arról, hogy a frakció a keretéből – melyet a parlament költségvetése biztosít – külön költ egy honlapra, mely a nevét viseli, már 2011-ben, az első szerződés aláírásakor beszámoltunk. A nagyobbik kormánypárt az egyetlen a parlamenti képviselőcsoportok közül, amely erre pénzt költött. A Fidesz szerint a fideszfrakcio.hu-ra kapott pénzt a fidesz.hu-ra költötték, mert indoklásuk szerint pár éve eldöntötték, rendet vágnak az „információszerzési dzsungelben”. Ám arra nem kaptunk választ, hogy a döntés ellenére pénzt miért kértek továbbra is a nem létező fideszfrakcio.hu-ra, és miért kötöttek szerződést egy olyan holnap fejlesztésére, amelyről a frakcióvezetés már rég lemondott.

3,2 millió/hó egy linkért?

„Igény szerint módosítja a honlap beállításait, új szoftver-elemeket fejleszt ki a felmerülő új funkciókra” – többek között ezt várta megrendelőként a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Országgyűlési Képviselőcsoportja a Support-Express Kft.-től, amikor 2011. január 31-én aláírták a „fideszfrakcio.hu honlap karbantartása és működésének támogatása” nevet viselő szerződést. A megállapodás 7 pontban sorolta a cég kötelezettségeit, a Support-Express a megbízást a 2011. február 1-je és 2012. július 31-e közötti időszakra kapta meg – több mint 29 millióért.

Így nézett ki a drága honlap 2011 szeptemberében
©

Ám hiába a részletesen körülírt feladatkör, a munkát havi 1,6 millió forintért elvállaló cégnek nem sok dolga akadt a fideszfrakcio.hu-val. 2011. szeptember 23-án – amikor az ügyről a hvg.hu beszámolt – az oldalon csak egy „Magyarország megújul” felirat volt olvasható, továbbá egy linket helyeztek el a honlap tetejére, amely továbbvezetett a fidesz.hu-ra. Pedig a szerződés szerint a frakció egy lényeges fejlesztést is kért a cégtől: „A megjelenő szöveges tartalmak (az adatbázisban „cikk”-nek nevezett típus) összes módosítási idejét és a módosító személyét is nyilván kell tartani”. Ennek a fejlesztésnek a jelét még az időközben megújult fidesz.hu-n sem lehet látni, ugyanis az egyes cikkeknél csak a megjelenés napja látszik (a legtöbb hírportálnál nemcsak a megjelenés napja, de még a perc is látható, ahogy az utolsó módosítás időpontja is – a hvg.hu-n közvetlenül a cím alatt).

Egy és ugyanaz?

Bár a hvg.hu a cikk megjelenése előtt megkereste kérdéseivel a Fidesz frakcióját – válaszlevelüket pedig közöltük –, a képviselőcsoport cikkünk megjelenése után is reagált. Nyomatékosították, hogy  a Fidesz a fidesz.hu domain használatát átadta a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportjának. „A Fidesz-frakciónak tehát van honlapja, amelynek neve fidesz.hu, erre az oldalra irányítottuk át a fideszfrakcio.hu domain nevet.  Ebből következik, hogy a fideszfrakcio.hu és a fidesz.hu egy és ugyanaz az oldal. Semmi kivetnivalót nem látunk abban, hogy a párt és a frakció egy portált működtessen” – írták.

Csakhogy a domain-nyilvántartásból kitűnik, hogy két külön domainről van szó, a fidesz.hu-t még az 1990-es években jegyezték be. Bár a fidesz.hu-nak nincs impresszuma (ahol az online felület fenntartója vagy kiadója fel lenne tüntetve), a Kapcsolat menüpont alatt nem a képviselőcsoport, hanem a párt, a Polgárok Háza és az Új Demokrácia Központ címe van megadva. Az adatvédelmi beállításoknál (itt lehet fel- és leiratkozni a párt hírleveléről) szintén a párt van megadva, mint adatkezelő. Ráadásul az összes szerződést a fideszfrakcio.hu-ra kötötték, illetve az eddig teljes terjedelmében nyilvánosságra hozott szerződésben a fideszfrakcio.hu fejlesztéséről van szó, nem a fidesz.hu-ról.

A fideszfrakcio.hu továbbra is üres, jelenleg a párt emblémája és egy továbbvezető link lelhető fel rajta. Pedig azóta újabb milliókat ölt bele a parlament honlapján fellelhető adatok szerint a képviselőcsoport közpénzből. Alig járt le 2012-ben a szerződés a Support-Express-szel, máris megújították az együttműködést a céggel „a honlap karbantartása, működtetése” címen. Ám az árak időközben megugrottak: a vállalkozás havi 2,3 millióért kapta a megbízást. Alig egy évvel később újabb szerződést kötöttek a „www.fideszfrakcio.hu fejlesztésére”, de már egy másik céggel, a Naphold-2006 Kft.-vel: ez a cég 2013-ban már havi 3,2 millióért végezte a munkát.

Így néz ki most
©

A honlap domainje az Invitelnél van bejegyezve, levédve. Megkerestük a telekommunikációs céget, ahol közölték, náluk a regisztrációs és éves díj összesen 6000 forint plusz áfa. Mivel a fideszfrakcio.hu-n tartalom évek óta nincs, ezért a honlap fenntartása, működtetése legfeljebb ennyibe kerülhet évente. A 2010-es választások után alapított Support-Express nem csak erre szerződött a frakcióval: idén januárban 7,5 millió forintért vállalta „médiaszerverek karbantartását”. A Naphold-2006 pedig idén 9,1 millióért „adatvizualizációs rendszer fejlesztésére”, 2013-ban szintén 9,1 millióért „online kommunikációs munkaszervező rendszer” kialakítására, illetve 8,8 millióért „képviselői microsite rendszer tervezésére” szerződött a képviselőcsoporttal. Hogy az utóbbi pontosan mit takar, nem tudni – a szerződést kikértük az Országgyűléstől –, de a fideszes képviselők egy részének van, másik részének viszont nincs külön honlapja, úgynevezett microsite-ja.

„Közpénzek átpántlikázása”

Mivel a frakciót a párt képviselői alkotják, és a kampányon kívüli időszak az ő tevékenységükről szól, külön a szervezetnek, és külön a frakciónak felesleges lenne két honlap fenntartása – ezzel magyarázta 2011-ben a frakció akkori szóvivője, Krakkó Ákos a hvg.hu-nak, miért vezet át a fideszfrakcio.hu a fidesz.hu-ra. A fideszfrakcio.hu viszont az országgyűlési kampány időszakában sem működött.

A 48,6 milliós országgyűlési támogatásból ezek szerint a párt honlapját fejlesztették és működtették. Erre utal, hogy a fidesz.hu domain kapcsolattartójaként az a Faur Kálmán lett megadva, aki a fideszfrakcio.hu-t „fejlesztő” Naphold-2006 ügyvezető-tulajdonosa. „Az elmúlt évtizedekben kialakult információszerzési dzsungel miatt a Fidesz célul tűzte ki azt, hogy az iránta érdeklődők könnyebben és gyorsabban tájékozódhassanak a párt és országgyűlési képviselőcsoportjának életéről, céljairól, vezetőiről. Éppen ezért a Fidesz a fidesz.hu domain név használatát átadta a képviselőcsoportnak. A megállapodás értelmében a frakció jogosult a fidesz.hu domain név alatt honlapot üzemeltetni és fenntartani. Ebből egyértelműen következik, hogy a frakció határozza meg a fidesz.hu honlap tartalmát, de az üzemeltetéssel és fenntartással kapcsolatos költségek is a frakció számláját terhelik” – írta a hvg.hu-nak a frakció sajtóosztálya.

©

Csakhogy a törvények jól elhatároltan kezelik a frakció és a párt állami támogatásait: az ország éves költségvetésében külön címen fut az Országgyűlés hivatalának és a pártoknak járó támogatás. Így a pártoknak az éves beszámolóikban nem is kell külön elszámolniuk a frakcióknak a hivataltól járó támogatással, viszont a frakciónak el kell az Országgyűlés felé. „Közpénzek átpántlikázása, az állami támogatás rendeltetési céltól eltérő felhasználása” – minősítette az esetet Ligeti Miklós. Az állami gazdálkodás átláthatóságáért, a korrupció ellen küzdő Transparency International jogi igazgatója szerint még ha nem is törvénytelen az eljárás, azért visszás, mert a szerződést nem erre a célra kötötték a cégekkel. Az Átlátszó által 2011-ben publikált megállapodás például egyszer sem tesz említést a fidesz.hu-ról. (A 2012-es és 2013-as szerződéseket kikértük az Országgyűlés Hivatalától – a szerk.) Egyébként a fidesz.hu-n nincs külön aloldala a frakciónak, sőt még a hírkategóriák között sem találtunk külön a parlamenti frakcióra vonatkozó kategóriát. „Az internetes közönség hagyományosan fidesz.hu néven keresi mind a Fidesz, mind a Fidesz-frakció online tartalmait” – reagált észrevételinkre a sajtóosztály, ám arra a kérdésünkre nem válaszoltak, hogy szabályosnak és etikusnak tartják-e, hogy az Országgyűlésnek leadott szerződésekben teljesen más célt jelöltek meg a közpénz elköltésére.

Egyedi módszer

„A jobbik.hu-t 2012-ben a párt pénzéből fejlesztettük, nem a frakcióéból. Fenntartása különösebb összegbe nem kerül, egy munkavállaló feladata annak töltése és gondozása sok egyéb más feladata mellett, a tárhelyet és a domainnevet meg szintén a párt fizeti” – közölte a hvg.hu-val Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója. Az Országgyűlés honlapján fellelhető adatok szerint a többi frakció sem kért ilyen címen pénzt, nem kötött ilyen jellegű szerződéseket.

Kivétel az MSZP frakciója, amely még 2009-ben kért és kapott honlapkészítésre 9,7 millió forintot, a szerződést az akkori frakcióigazgató, Tóbiás József írta alá. A jelenleg frakcióvezetőként tevékenykedő Tóbiás a hvg.hu-nak azt hangsúlyozta, ezek a honlapok kifejezetten a frakció tevékenységéről szóltak. „Az úgynevezett portálcsalád-projekt 2009. december 1-jén indult el. A honlapok a 2010. évi választások okán kerültek kialakításra, 2011. elején összesen 134 honlap alkotta a honlapcsoportot” – írta a szocialista politikus válaszlevelében. Viszont ezek az úgynevezett microsite-ok már nem elérhetőek, Tóbiás szerint a négy évvel ezelőtt „elért szerényebb mandátumszámok stratégiaváltásra sarkallták a frakcióvezetést és így a portálcsalád-projekt struktúráját illetően is változtatások történtek. Ennek megfelelően a projekt lépcsőzetes megszüntetéséről született döntés”. Kerestük az ügyben az LMP-t is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Bár a vonatkozó törvények szerint a frakciónak és a pártnak járó állami támogatást külön kell kezelni, azokról külön kell elszámolni, évek óta bevett gyakorlat, hogy a pártok spórolni akarnak, így a két választás között igyekeznek minél több ügyet a frakcióirodával elintéztetni. Ezt tette 2002 után a Fidesz – a párt központja éveken keresztül szinte teljesen üres volt –, és erre törekszik jelenleg az MSZP is. Korábban a Népszabadság arról írt, a párt azt tervezi, hogy eladja a Jókai utcai székházát és igyekezek minél több munkatársukat a Képviselői Irodaházba, igaz, azt elismerték, az Országgyűlés épületébe csak azok költözhetnek, akik hivatalosan is a frakciónak dolgoznak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Harmincmillióba kerül a Fidesz-frakció nem létező honlapja

Mintegy harmincmillió forintért szerződött a Fidesz frakciója honlapjának működtetésére, ám a fideszfrakcio.hu nem létezik, ugyanis erről a címről a párt internetes oldalára – a fidesz.hu-ra – irányítják át az érdeklődőt. Krakkó Ákos, a frakció szóvivője szerint ez azért nem probléma, mivel kampányidőszakon kívül felesleges lenne két külön honlapra költeni.

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Országszerte romlik a levegő minősége

Országszerte romlik a levegő minősége

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Újra bajnok a Juve

Újra bajnok a Juve

Nagyon meglepték Nadalt

Nagyon meglepték Nadalt