szerző:
MLF
Tetszett a cikk?

Közel ötvenmillió forintot kért és kapott a Fidesz a parlamenttől egy nem működő honlap fejlesztésére és működtetésére. A képviselőcsoport sajtóosztálya szerint a pénz nem tűnt el, azt egy másik honlapra, a párt oldalára költötték. Szerintük azért kellett átirányítani a pénzeket, mert a frakció eldöntötte, hogy egységesítik a kommunikációt. A döntés ellenére újabb szerződést kötöttek, amely a nem létező honlap fejlesztését célozta 9,8 millióból.

48,6 millió forint – ennyit költött papíron a Fidesz frakciója két és fél év alatt valamire, ami nem működik. A képviselőcsoport vezetői, előbb Lázár János, majd az őt váltó Rogán Antal 2011 és 2013 között három szerződést is kötöttek az országgyűlési támogatás terhére a fideszfrakcio.hu fejlesztésére, karbantartására és működtetésére, ám a honlapon évek óta nincs semmilyen tartalom, egyetlen funkciója van: az érdeklődőket átvezeti a párt honlapjára.

Arról, hogy a frakció a keretéből – melyet a parlament költségvetése biztosít – külön költ egy honlapra, mely a nevét viseli, már 2011-ben, az első szerződés aláírásakor beszámoltunk. A nagyobbik kormánypárt az egyetlen a parlamenti képviselőcsoportok közül, amely erre pénzt költött. A Fidesz szerint a fideszfrakcio.hu-ra kapott pénzt a fidesz.hu-ra költötték, mert indoklásuk szerint pár éve eldöntötték, rendet vágnak az „információszerzési dzsungelben”. Ám arra nem kaptunk választ, hogy a döntés ellenére pénzt miért kértek továbbra is a nem létező fideszfrakcio.hu-ra, és miért kötöttek szerződést egy olyan holnap fejlesztésére, amelyről a frakcióvezetés már rég lemondott.

3,2 millió/hó egy linkért?

„Igény szerint módosítja a honlap beállításait, új szoftver-elemeket fejleszt ki a felmerülő új funkciókra” – többek között ezt várta megrendelőként a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Országgyűlési Képviselőcsoportja a Support-Express Kft.-től, amikor 2011. január 31-én aláírták a „fideszfrakcio.hu honlap karbantartása és működésének támogatása” nevet viselő szerződést. A megállapodás 7 pontban sorolta a cég kötelezettségeit, a Support-Express a megbízást a 2011. február 1-je és 2012. július 31-e közötti időszakra kapta meg – több mint 29 millióért.

Így nézett ki a drága honlap 2011 szeptemberében
©

Ám hiába a részletesen körülírt feladatkör, a munkát havi 1,6 millió forintért elvállaló cégnek nem sok dolga akadt a fideszfrakcio.hu-val. 2011. szeptember 23-án – amikor az ügyről a hvg.hu beszámolt – az oldalon csak egy „Magyarország megújul” felirat volt olvasható, továbbá egy linket helyeztek el a honlap tetejére, amely továbbvezetett a fidesz.hu-ra. Pedig a szerződés szerint a frakció egy lényeges fejlesztést is kért a cégtől: „A megjelenő szöveges tartalmak (az adatbázisban „cikk”-nek nevezett típus) összes módosítási idejét és a módosító személyét is nyilván kell tartani”. Ennek a fejlesztésnek a jelét még az időközben megújult fidesz.hu-n sem lehet látni, ugyanis az egyes cikkeknél csak a megjelenés napja látszik (a legtöbb hírportálnál nemcsak a megjelenés napja, de még a perc is látható, ahogy az utolsó módosítás időpontja is – a hvg.hu-n közvetlenül a cím alatt).

Egy és ugyanaz?

Bár a hvg.hu a cikk megjelenése előtt megkereste kérdéseivel a Fidesz frakcióját – válaszlevelüket pedig közöltük –, a képviselőcsoport cikkünk megjelenése után is reagált. Nyomatékosították, hogy  a Fidesz a fidesz.hu domain használatát átadta a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportjának. „A Fidesz-frakciónak tehát van honlapja, amelynek neve fidesz.hu, erre az oldalra irányítottuk át a fideszfrakcio.hu domain nevet.  Ebből következik, hogy a fideszfrakcio.hu és a fidesz.hu egy és ugyanaz az oldal. Semmi kivetnivalót nem látunk abban, hogy a párt és a frakció egy portált működtessen” – írták.

Csakhogy a domain-nyilvántartásból kitűnik, hogy két külön domainről van szó, a fidesz.hu-t még az 1990-es években jegyezték be. Bár a fidesz.hu-nak nincs impresszuma (ahol az online felület fenntartója vagy kiadója fel lenne tüntetve), a Kapcsolat menüpont alatt nem a képviselőcsoport, hanem a párt, a Polgárok Háza és az Új Demokrácia Központ címe van megadva. Az adatvédelmi beállításoknál (itt lehet fel- és leiratkozni a párt hírleveléről) szintén a párt van megadva, mint adatkezelő. Ráadásul az összes szerződést a fideszfrakcio.hu-ra kötötték, illetve az eddig teljes terjedelmében nyilvánosságra hozott szerződésben a fideszfrakcio.hu fejlesztéséről van szó, nem a fidesz.hu-ról.

A fideszfrakcio.hu továbbra is üres, jelenleg a párt emblémája és egy továbbvezető link lelhető fel rajta. Pedig azóta újabb milliókat ölt bele a parlament honlapján fellelhető adatok szerint a képviselőcsoport közpénzből. Alig járt le 2012-ben a szerződés a Support-Express-szel, máris megújították az együttműködést a céggel „a honlap karbantartása, működtetése” címen. Ám az árak időközben megugrottak: a vállalkozás havi 2,3 millióért kapta a megbízást. Alig egy évvel később újabb szerződést kötöttek a „www.fideszfrakcio.hu fejlesztésére”, de már egy másik céggel, a Naphold-2006 Kft.-vel: ez a cég 2013-ban már havi 3,2 millióért végezte a munkát.

Így néz ki most
©

A honlap domainje az Invitelnél van bejegyezve, levédve. Megkerestük a telekommunikációs céget, ahol közölték, náluk a regisztrációs és éves díj összesen 6000 forint plusz áfa. Mivel a fideszfrakcio.hu-n tartalom évek óta nincs, ezért a honlap fenntartása, működtetése legfeljebb ennyibe kerülhet évente. A 2010-es választások után alapított Support-Express nem csak erre szerződött a frakcióval: idén januárban 7,5 millió forintért vállalta „médiaszerverek karbantartását”. A Naphold-2006 pedig idén 9,1 millióért „adatvizualizációs rendszer fejlesztésére”, 2013-ban szintén 9,1 millióért „online kommunikációs munkaszervező rendszer” kialakítására, illetve 8,8 millióért „képviselői microsite rendszer tervezésére” szerződött a képviselőcsoporttal. Hogy az utóbbi pontosan mit takar, nem tudni – a szerződést kikértük az Országgyűléstől –, de a fideszes képviselők egy részének van, másik részének viszont nincs külön honlapja, úgynevezett microsite-ja.

„Közpénzek átpántlikázása”

Mivel a frakciót a párt képviselői alkotják, és a kampányon kívüli időszak az ő tevékenységükről szól, külön a szervezetnek, és külön a frakciónak felesleges lenne két honlap fenntartása – ezzel magyarázta 2011-ben a frakció akkori szóvivője, Krakkó Ákos a hvg.hu-nak, miért vezet át a fideszfrakcio.hu a fidesz.hu-ra. A fideszfrakcio.hu viszont az országgyűlési kampány időszakában sem működött.

A 48,6 milliós országgyűlési támogatásból ezek szerint a párt honlapját fejlesztették és működtették. Erre utal, hogy a fidesz.hu domain kapcsolattartójaként az a Faur Kálmán lett megadva, aki a fideszfrakcio.hu-t „fejlesztő” Naphold-2006 ügyvezető-tulajdonosa. „Az elmúlt évtizedekben kialakult információszerzési dzsungel miatt a Fidesz célul tűzte ki azt, hogy az iránta érdeklődők könnyebben és gyorsabban tájékozódhassanak a párt és országgyűlési képviselőcsoportjának életéről, céljairól, vezetőiről. Éppen ezért a Fidesz a fidesz.hu domain név használatát átadta a képviselőcsoportnak. A megállapodás értelmében a frakció jogosult a fidesz.hu domain név alatt honlapot üzemeltetni és fenntartani. Ebből egyértelműen következik, hogy a frakció határozza meg a fidesz.hu honlap tartalmát, de az üzemeltetéssel és fenntartással kapcsolatos költségek is a frakció számláját terhelik” – írta a hvg.hu-nak a frakció sajtóosztálya.

©

Csakhogy a törvények jól elhatároltan kezelik a frakció és a párt állami támogatásait: az ország éves költségvetésében külön címen fut az Országgyűlés hivatalának és a pártoknak járó támogatás. Így a pártoknak az éves beszámolóikban nem is kell külön elszámolniuk a frakcióknak a hivataltól járó támogatással, viszont a frakciónak el kell az Országgyűlés felé. „Közpénzek átpántlikázása, az állami támogatás rendeltetési céltól eltérő felhasználása” – minősítette az esetet Ligeti Miklós. Az állami gazdálkodás átláthatóságáért, a korrupció ellen küzdő Transparency International jogi igazgatója szerint még ha nem is törvénytelen az eljárás, azért visszás, mert a szerződést nem erre a célra kötötték a cégekkel. Az Átlátszó által 2011-ben publikált megállapodás például egyszer sem tesz említést a fidesz.hu-ról. (A 2012-es és 2013-as szerződéseket kikértük az Országgyűlés Hivatalától – a szerk.) Egyébként a fidesz.hu-n nincs külön aloldala a frakciónak, sőt még a hírkategóriák között sem találtunk külön a parlamenti frakcióra vonatkozó kategóriát. „Az internetes közönség hagyományosan fidesz.hu néven keresi mind a Fidesz, mind a Fidesz-frakció online tartalmait” – reagált észrevételinkre a sajtóosztály, ám arra a kérdésünkre nem válaszoltak, hogy szabályosnak és etikusnak tartják-e, hogy az Országgyűlésnek leadott szerződésekben teljesen más célt jelöltek meg a közpénz elköltésére.

Egyedi módszer

„A jobbik.hu-t 2012-ben a párt pénzéből fejlesztettük, nem a frakcióéból. Fenntartása különösebb összegbe nem kerül, egy munkavállaló feladata annak töltése és gondozása sok egyéb más feladata mellett, a tárhelyet és a domainnevet meg szintén a párt fizeti” – közölte a hvg.hu-val Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója. Az Országgyűlés honlapján fellelhető adatok szerint a többi frakció sem kért ilyen címen pénzt, nem kötött ilyen jellegű szerződéseket.

Kivétel az MSZP frakciója, amely még 2009-ben kért és kapott honlapkészítésre 9,7 millió forintot, a szerződést az akkori frakcióigazgató, Tóbiás József írta alá. A jelenleg frakcióvezetőként tevékenykedő Tóbiás a hvg.hu-nak azt hangsúlyozta, ezek a honlapok kifejezetten a frakció tevékenységéről szóltak. „Az úgynevezett portálcsalád-projekt 2009. december 1-jén indult el. A honlapok a 2010. évi választások okán kerültek kialakításra, 2011. elején összesen 134 honlap alkotta a honlapcsoportot” – írta a szocialista politikus válaszlevelében. Viszont ezek az úgynevezett microsite-ok már nem elérhetőek, Tóbiás szerint a négy évvel ezelőtt „elért szerényebb mandátumszámok stratégiaváltásra sarkallták a frakcióvezetést és így a portálcsalád-projekt struktúráját illetően is változtatások történtek. Ennek megfelelően a projekt lépcsőzetes megszüntetéséről született döntés”. Kerestük az ügyben az LMP-t is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Bár a vonatkozó törvények szerint a frakciónak és a pártnak járó állami támogatást külön kell kezelni, azokról külön kell elszámolni, évek óta bevett gyakorlat, hogy a pártok spórolni akarnak, így a két választás között igyekeznek minél több ügyet a frakcióirodával elintéztetni. Ezt tette 2002 után a Fidesz – a párt központja éveken keresztül szinte teljesen üres volt –, és erre törekszik jelenleg az MSZP is. Korábban a Népszabadság arról írt, a párt azt tervezi, hogy eladja a Jókai utcai székházát és igyekezek minél több munkatársukat a Képviselői Irodaházba, igaz, azt elismerték, az Országgyűlés épületébe csak azok költözhetnek, akik hivatalosan is a frakciónak dolgoznak.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Harmincmillióba kerül a Fidesz-frakció nem létező honlapja

Mintegy harmincmillió forintért szerződött a Fidesz frakciója honlapjának működtetésére, ám a fideszfrakcio.hu nem létezik, ugyanis erről a címről a párt internetes oldalára – a fidesz.hu-ra – irányítják át az érdeklődőt. Krakkó Ákos, a frakció szóvivője szerint ez azért nem probléma, mivel kampányidőszakon kívül felesleges lenne két külön honlapra költeni.

Túl nagy ádámcsutkája miatt nem kellett Hollywoodnak - Clint Eastwood 90 éves

Túl nagy ádámcsutkája miatt nem kellett Hollywoodnak - Clint Eastwood 90 éves

Martin Luther King idejébe kell visszamennünk, ha meg akarjuk érteni, mi zajlik Amerikában

Martin Luther King idejébe kell visszamennünk, ha meg akarjuk érteni, mi zajlik Amerikában

A bevándorlási különadó a válságköltségvetés legjobban teljesítő adóneme

A bevándorlási különadó a válságköltségvetés legjobban teljesítő adóneme