Megbüntethetik kommentáló híradósa miatt a köztévét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eljárást indít a médiatanács a köztévé november 8-i Híradója miatt, amelyben a műsorvezető kommentárt fűzött egy hírhez. Németh Balázs olyan hírportálokra tett megjegyzést, amelyek szerinte elhallgatják a kormány szempontjából pozitív híreket. Azt nem mondta meg, konkrétan mely oldalakra gondolt.

A november 8-i Híradó nézői terjedelmes beszámolót láthattak arról, hogy a Moody's hitelminősítő javított Magyarország minősítésén. Németh Balázs műsorvezető ezután mondta el szubjektív megjegyzéseit az élő adásban.

Úgy fogalmazott: „Talán az mutatja a legjobban, hogy megint kifejezetten jó hír érkezett a magyar gazdaságról, hogy több internetes oldal elhallgatta vagy megpróbálja elhallgatni a Moody’s döntését. Ezek azok a kritikusok hírportálok, amelyek máskor mindenről hosszan beszámolnak, ami szerintük Magyarországnak vagy a magyar embereknek rossz. De most nem volt könnyű hetük, sok mindent kellett ugyanis elhallgatniuk”.

Később az MTVA úgy magyarázta a történteket a Hír24 kérdésére, hogy „Németh Balázs, a Híradó című műsor 2014. november 8-i adásában, nem véleményt vagy magyarázatot fűzött az Ön által megjelölt hírhez, hanem összegezte a napokban történt eseményeket”.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól hétfőn közölték: a Médiatanács döntött arról, hogy hatósági eljárásokat indít az M1 november 8-ai Híradójában elhangzott műsorvezetői kommentárral kapcsolatban a Magyar Televízióval szemben, a médiatörvény rögzíti ugyanis a politikai hírekhez fűzött hírolvasói vélemény tilalmát.

A híradó műsorvezetője utalást tett egyes online hírportálokra, amelyek szerinte nem megfelelően számolnak be bizonyos eseményekről – tették hozzá.

Más tévéket is megbüntettek

A Médiatanács burkolt reklám miatt összesen 160 ezer forint bírságot szabott ki a TV2-re a Mokka két adása miatt, ahol egy idősotthon, illetve egy hotel által támogatott műsorrészben kizárólag a szponzorcég szolgáltatását mutatták be.

A reklámok megengedett hangerejét több csatorna is túllépte. Az ATV jogsértései miatt 180 ezer forint, az RTL Klub szabályszegései miatt 120 ezer forint, a TV2-n a vizsgálatban észlelt túl hangos reklámjai miatt 700 ezer forint megfizetésére kötelezte a Médiatanács a médiaszolgáltatókat – olvasható a közleményben.