Kommentált a hírolvasó: Elmeszelte a Médiatanács az M1 Híradót

Kommentált a hírolvasó: Elmeszelte a Médiatanács az M1 Híradót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az M1 megsértette a politikai hírekhez fűzött hírolvasói kommentár tilalmát, ezért a médiatanács figyelmeztetésben részesítette a csatorna médiaszolgáltatóját – közölte pénteken a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A november 8-i Híradó nézői terjedelmes beszámolót láthattak arról, hogy a Moody's hitelminősítő javított Magyarország minősítésén. Németh Balázs műsorvezető ezután mondta el szubjektív megjegyzéseit az élő adásban.

Úgy fogalmazott: „Talán az mutatja a legjobban, hogy megint kifejezetten jó hír érkezett a magyar gazdaságról, hogy több internetes oldal elhallgatta vagy megpróbálja elhallgatni a Moody’s döntését. Ezek azok a kritikusok hírportálok, amelyek máskor mindenről hosszan beszámolnak, ami szerintük Magyarországnak vagy a magyar embereknek rossz. De most nem volt könnyű hetük, sok mindent kellett ugyanis elhallgatniuk”.

Később az MTVA úgy magyarázta a történteket a Hír24 kérdésére, hogy „Németh Balázs, a Híradó című műsor 2014. november 8-i adásában, nem véleményt vagy magyarázatot fűzött az Ön által megjelölt hírhez, hanem összegezte a napokban történt eseményeket”.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól decemberben közölték, hogy hatósági eljárást indítanak a november 8-i Híradóban elhangzott műsorvezetői kommentárral kapcsolatban a Magyar Televízióval szemben, a médiatörvény rögzíti ugyanis a politikai hírekhez fűzött hírolvasói vélemény tilalmát.

Az elkülönített vélemény nem tilos

A Médiatanács kedden foglalkozott az M1 Híradó november 8-i adásában elhangzottakkal. A médiaszolgáltató első alkalommal sértette meg az érintett rendelkezést, ezért kapott „csak” figyelmeztetést – közölték.

A testület korábban, ugyanezen törvényi rendelkezés sérelme miatt ezt a jogkövetkezményt alkalmazta, amikor a Hír TV egyik 2012. októberi, az ATV és az RTL egy-egy 2012. novemberi híradójában, valamint a Klubrádió egyik 2013. februári, illetve szeptemberi hírblokkjában a hírolvasók a Jobbikot "szélsőjobb", "szélsőjobboldali", illetve "szélsőséges" jelzőkkel illették, ezzel véleményt formálva a pártról.

Fontos kiemelni, hogy a hírek és a vélemények elkülönült bemutatását a törvény nem korlátozza – hívta fel a figyelmet a médiahatóság.