szerző:
N. A.
Tetszett a cikk?

Igazolatlan óra járhat az országos hatáskörű budapesti Mozgásjavító Iskolában, ha a betegszállító hibája miatt késik a reggel 8 órai iskolakezdésről a diák. A mozgásszervi betegséggel küzdő gyerekeket hétvégére hazaviszik, de az állam a hétvégi betegszállítást nem finanszírozza. Így marad a hétfő hajnali indulás Budapestre, ami néha tarthatatlan. A késésekért igazolatlan óra jár, az igazgató ezt tagadja, szerinte csak dokumentálják a mulasztott órákat.

Bence (a nevet a család kérésére megváltoztattuk) még nincs 14 éves, izomsorvadásban szenved, ami miatt nem tud egyedül vonatozni, buszozni, csak speciális autóban tudják szállítani. A fiú a budapesti Mozgásjavító Általános Iskolába jár, bentlakásos, de hétvégére hazautazik a 200 km-re lakó szüleihez. A társadalombiztosítás ezeket az utakat támogatja. Bence január végéig vasárnap várta, hogy mikor jön érte az autó, de akkor változott a rendszer, most hétfő hajnalban teheti ugyanezt.

Két hónappal ezelőtt a Mozgásjavító Iskola igazgatója értesítette a szülőket, hogy az előző szállító kapacitáshiány miatt a szállítói feladatokat – néhány körzet kivételével – átadta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) regionális szerveinek, illetve más betegszállító cégeknek. A levél arról ugyan nem szólt, hogy ez azzal fog járni, hogy nem vasárnap, hanem hétfő hajnalban viszik el a gyerekeket, de az igazgató reményét fejezte ki, hogy „a változások nem borítják fel sem a családok, sem az intézmény életét”.

A törvény szerint az OEP csak sürgős esetben finanszírozza a betegszállítást hétvégén, ez pedig nem az. Hogy az eddigi szolgáltató a hétvégi szállítást mégis hogyan oldotta meg, azt nem tudni, az OMSZ és a többi újonnan megjelent betegszállító ezt nem tudja ugyanabból a pénzből megoldani. Ezért februártól hétfőn szállítják vissza a gyerekeket az iskolába. Bencét például hajnali fél 4-kor veszi fel a mentős. „Nekünk mondjuk, ez jobb is, mert vasárnap még együtt lehetünk, amúgy is korán kelőek vagyunk, a fél 4 még kibírható valahogyan. A fiunk még szundikálni is tud valamennyire” – meséli Bence édesanyja.

A kényelmetlenséget mégsem ez okozza, hanem az igazgatói levél utolsó mondata, ami arról szól, hogy ha a gyerek nem ér be hétfő reggel 8-ra az iskolába, akkor jön az igazolatlan óra. „Felhívjuk továbbá a figyelmüket, hogy az iskolai tanítás – néhány különleges eset kivételével, amelyről minden esetben külön értesítést küldünk – hétfő reggel 8.00 órakor kezdődik. Az iskola a betegszállító okozta késéseket nem tudja igazolt hiányozásként elkönyvelni” – állt a január 23-i levélben, amit Locsmándi Alajos intézményvezető küldött a szülőknek. Az igazolatlan órák számára mindig is oda kellett figyelni, de néhány éve ez már komolyan a családok zsebére megy: 10 igazolatlan után a jegyző figyelmezteti a családot, 50 után pedig felfüggesztik a családi pótlék kifizetését.

©

Bence egyelőre csak egyszer késett, akkor a betegszállító 10 órára ért be, de nem kapott igazolatlan órát. Ellentétben másokkal. Információink szerint ugyanis az igazgató többször felhívta a tanárok figyelmét arra, hogy könyveljék el a késésekből adódó igazolatlan órákat. Úgy tudjuk, eddig több mint 10 gyerek igazolatlant is kapott, az általunk megkérdezettek szerint csak azért, mert a tanárok jószívűek voltak. Volt olyan gyerek ugyanis, aki hétfő délben vagy még később ért be.

A betegszállítók viszont állítják, ők minden tőlük telhetőt megtesznek. Csák Zoltán, a Keleti Sanitas vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, panaszt egyáltalán nem kaptak az iskolától, és szinte már alig fordul elő, hogy késnek a gyerekek. Ők a vonatkozó törvény alapján járnak el: a szülőktől és az iskolától nem kapnak pénzt a szállításért, azt ugyanis az állam állja a tb-n keresztül, de csakis hétköznap. Így sem üzlet a betegszállítás, azt pedig a betegszállítók és az Országos Mentőszolgálat részlegei sem tudják bevállalni, hogy ők állják a hétvégi munkáért a cechet.

Marad tehát a hétfői utaztatás. „Próbálunk mindent megtenni, hogy éjfél után elindulhassunk a gyerekekért, felvegyünk mindenkit, és elérjünk Budapestre. Ez több száz kilométernyi utat jelent, a gyerekekért városról városra megyünk, és nem mindenki alkalmazkodik a korai keléshez” – meséli az egyik betegszállító. Azt az iskola vezetése is elismerte, hogy voltak jelentős késések, ám állításuk szerint kezdeményezték, hogy az újonnan belépő betegszállítók is vasárnap hozzák vissza a tanulóikat.

Ugyanakkor Locsmándi Alajos igazgató a hvg.hu megkeresésére közölte, hogy egyetlen igazolatlan órát sem kapott egyetlen diák sem. Mint írta: "Az iskolában a tanítás reggel 8 órakor kezdődik, a mulasztott órák dokumentálása az intézmények kötelessége, de igazolatlan órát egyik diák sem kapott. A tankerületi igazgató utasítása szerint a diákokat hátrány nem érheti” – írta a válaszlevelében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön

5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön