szerző:
hvg.hu

„Ma nem lehetne békemenetet szervezni, mert a menetelők vagy áthúznának a Jobbikhoz, vagy otthon maradnának” – ezt írja a Demokrata főszerkesztője, a békemenetek egyik szervezője a hetilap szerdán megjelent számának vezércikkében. Bencsik András szerint nem a stratégiával van baj, hanem a lélekkel. Úgy látja, hogy Orbán Viktort még szeretik, de már őt sem úgy, mint régen.

A társadalom pontosan úgy viselkedik, mint egy ember. Tud szeretni, tud lelkesedni, ha kell lángolni, sőt meghalni akár, de tud csalódni is. És most csalódott – fogalmazott Bencsik András, aki szerint a társadalom most nem az iránnyal elégedetlen, hanem a stílussal van baja.

„Nem leváltani akarja a kormányt, hanem vissza akarja kapni régi kedves Fideszét, aki mellett nyolc éven át hűségesen kitartott, s akit 2010-ben olyan magasba emelt, mint még senkit sehol, soha” – vélte.

Bencsik szerint Tapolcán nem azért szavazott a hétvégi időközi választáson a többség a Jobbikra, mert a radikálisok szellemi teljesítményét – ha van olyan – értékeli, hanem mert abba az illúzióba kapaszkodik, hogy a mai Jobbik olyan, amilyennek a Fideszt látta, amikor együtt álmodtak szebb jövőt.

©

A Demokrata főszerkesztője a tapolcai eredményből azt a következtetést vonta le: ha az kormánykritika lett volna, akkor a baloldal erősödik, de az erőtlen maradt.

Szerinte érzelmi kérdésről van szó, és „hidegagyú társadalomtechnikusok” soha nem lesznek képesek megérteni, hogy micsoda hatalmas erő, micsoda mérhetetlen érték a szeretet, csak amikor elvész. „A szeretet ugyanis történelmi kategória” – állapította meg.

Orbánt már 1990-ben megszerették, de 1998-ben hódította meg az ország szívét. „Ő volt a mesebeli legkisebb fiú, aki elnyerte a királylány kezét és vele a fele királyságot. Aztán a másik felét 2010-ben adták oda neki az emberek – fogalmazott Bencsik.

Ez a szoros érzelmi kapcsolat 2014 után eltűnt, jöttek helyette „újhullámos ficsúrok lehetetlenül szűk nadrágokban és zakókban” – tette hozzá.

Bencsik úgy véli, hogy mindez tavaly ősszel kezdődött, és benne van az amerikaiak keze, akik a hatszoros békemenetelésben felismerték az Orbán-rendszer erejét és gyengeségét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nő, akinek egy iPhone lett a sírköve

A nő, akinek egy iPhone lett a sírköve

Angela Merkel vereséget szenvedett a frakciójában, a kancellár alkonya elkezdődött

Angela Merkel vereséget szenvedett a frakciójában, a kancellár alkonya elkezdődött

Trump megint elemében volt, kikacagták az ENSZ-ben

Trump megint elemében volt, kikacagták az ENSZ-ben

Késsel támadt amerikai turistákra, most börtönbe mehet a budapesti férfi – videó

Késsel támadt amerikai turistákra, most börtönbe mehet a budapesti férfi – videó

Németországban is rengeteg gyereket bántalmaztak szexuálisan papok

Németországban is rengeteg gyereket bántalmaztak szexuálisan papok

Európa legszuperebb folyópartja lehetne a Római, de a fővárost csak a gát érdekli

Európa legszuperebb folyópartja lehetne a Római, de a fővárost csak a gát érdekli