szerző:
BI
Tetszett a cikk?

Bár a jogszabályok tiltják a politikai és reklámtevékenységet az oktatási intézményekben, több iskola udvarán, kerítésén tűntek fel a napokban a kormány bevándorlásellenes plakátjai, és pártpolitikusok tűnnek fel egyre többször az oktatási intézményekben is.

„Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!" – olvashatják nap mint nap egy tatabányai iskola kerítésén kihelyezett óriásplakáton a diákok. Ugyanez a szöveg virít egy újpesti iskolaépület udvarán is. „Nem érdemelnek több esélyt!"hirdette még tavaly több mint egy hétig a Szegedi Arany János Általános Iskola udvarán a Civil Összefogás Fórum (CÖF) Gyurcsány Ferencet, Mesterházy Attilát, Bajnai Gordont és Hagyó Miklóst egy bohóccal, a filmekből ismert módon, bűnözőként ábrázoló óriásplakátja.

A köznevelési törvény ugyanakkor tiltja a politikai tevékenységet a közoktatási intézményekben. „A nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható” – szól a vonatkozó paragrafus.

©

Noha most politikai üzenetek kerülnek fel a plakátokra, nyilván a köztes időben egyéb termékeket népszerűsítenek ezeken a felületeken. Pedig a reklámtörvény a kereskedelmi célú reklámokat is tiltja.

Szüdi János jogász a plakátokkal kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy nehéz jogilag megtámadni mindezt. Ugyanis formálisan a kormány (a szegedi esetben egy álcivil szervezet) tette ki a plakátokat, nem egy politikai párt. A köznevelési törvényben viszont a pártpolitika tilalmáról van szó, tehát ez ilyen szempontból védhető. Más kérdés, hogy a plakátok a kormánypártok ideológiáját közvetítik, így ezt – Szüdi szerint – burkolt politikai tevékenységnek tekinthetjük.

Lehetne persze panasszal élni szülőknek, pedagógusoknak, de ennek eredménye is igencsak kétséges. Elvileg kezdeményezhetnének hatósági ellenőrzést az intézmény törvényes működéséről. Ekkor viszont egy (megyei) kormányhivatal ellenőrizné egy másik (országos) kormányhivatal tevékenységét.

Az oktatási jogok biztosa nem tudott iskolai plakátokról, hivatalos bejelentés legalábbis nem érkezett hozzá e témában. De mint Aáry Tamás Lajos lapunknak elmondta, megfontolja, hogy kivizsgálja az ilyen ügyeket.

A politika beszűrődését mutatja az iskolákba, óvodákba, hogy egyre több politikus mutatkozik az oktatási intézményekben. Legutóbb Vona Gábor olvasott mesét egy ózdi oviban, de a 444.hu nemrég összeszedett egy cuki csokrot politikusok és gyerekek témakörben (főszerepben Gyurcsány Ferenctől Németh Lászlónén át Budai Gyuláig sok mindenki).

Vona Gábor a Mogyorósvölgyi Óvodában
©

Ugyanez a képlet – és erre is sok példáról lehet hallani – akkor is, ha a gyerekek hagyják el az intézményt, hogy egy-egy kormányablak, vagy más intézmény átadásán szolgáltassák a műsort, vagy csak alkossák a „tömeget”.

Az oktatási ombudsman épp most vizsgálja a Vona-látogatást, hamarosan lezárul az eljárás, addig erről nem nyilatkozhat. Szüdi János viszont megjegyzi, hogy itt is az a helyzet, hogy elvileg nem politizált, hanem mesét olvasott fel a pártelnök, így nehéz jogilag mindebbe belekötni. Az már más kérdés, hogy milyen alapon veszi át a pedagógus szerepét egy politikus.

Aáry Tamás Lajos jelenleg is vizsgálja az egyik kormányablak-megnyitóra kivezényelt diáksereg ügyét is. Általános szabály vagy tiltás az ilyen esetekre szerinte nem hozható, mert általában ez nem jogi, inkább ízlésbeli kategória, ráadásul elképzelhető számos olyan települési ünnepség például, amire hagyományosan a helyi gyerekek készülnek kis műsorokkal. Az ilyeneket nem lenne jó megtiltani.

„A gyerekek nem propagandaeszközök, akármelyik párt veszi igénybe őket a saját politikájához, ehhez nincs joga” – foglalja össze a tanulságokat Szüdi János.

Az Eötvös Károly Intézet a Történelemtanárok Egyletével közösen programot hirdetett annak kiderítésére, találkoznak-e szülők, tanárok a magyarországi iskolákban olyan esetekkel, amikor szerintük megengedhetetlen politikai tevékenység folyik iskolákban. Arra kérnek mindenkit, aki tapasztalt már ilyesmit, töltse ki a kérdőívüket.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Csütörtöktől másképp járnak a körúti Combinók

Csütörtöktől másképp járnak a körúti Combinók

Milliós engedményt adnak most a legújabb Tesla árából

Milliós engedményt adnak most a legújabb Tesla árából

Publicus: A Fidesz-szavazók harmada szerint több pénzt kell adnia a kormánynak a Lánchíd felújítására

Publicus: A Fidesz-szavazók harmada szerint több pénzt kell adnia a kormánynak a Lánchíd felújítására