Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A budapestiek is megmozdulnak: megalakult egy Facebook-csoport, amely menekültügyben fogná össze a segíteni vágyó civilek erejét, lehetőségeit. Az oldal alapítójával beszélgettünk.

„Háborús helyzethez tudnám hasonlítani az állapotokat, azonnali cselekvésre van szükség”, mondja a hvg.hu-nak Ujhelyi Sándor, a Migration Aid Facebook-csoport alapítója és vezetője, aki megelégelte a menekülthelyzet kezelését. Ujhelyinek és a csoport szimpatizánsainak elege lett abból, hogy a fél ország azon vitatkozik, a hozzánk érkezők megélhetési bevándorlók-e vagy menekültek, szerinte „ezt majd eldönti a Bevándorlási Hivatal”. Ennél sokkal fontosabb, hogy a több ezer ember létfenntartása meg legyen oldva.

©

Ujhelyi a Vállalkozók Klubja Egyesületének elnöke, a szervezet több évtizede létezik, ez most egy olyan ügy, amiben erősebben hallatni szeretné a hangját „Az országban jelenleg folyik a hergelés”, mondja Ujhelyi, „ennek nemsokára emberéletekben lesz mérhető a kára”. A Magyarországot érintő menekülthelyzetről nem tehetünk, a líbiai és szíriai helyzet brutalitása miatt viszont megállíthatatlanul jönnek a menekültek. Az Egyesület a Facebook-csoport segítségével a következőket szeretné elérni:

  • Megpróbálni lenyugtatni az embereket, ne legyen hiszterizált a hangulat – higgadjunk le.
  • Abban a pár napban, amíg a menedékkérő Magyarországon van, legyenek meg a feltételei a létfenntartásnak: legyen ivóvíz, étel, minden, ami kell, azoknak is, akik kikerülnek az állami ellátórendszerből.

"Képzeljünk el egy napok óta utazó családot kisgyerekekkel, kiszolgáltatottan a bizonytalanságban. Sokan nem beszélnek nyelveket, sokan simán le akarják húzni őket (hallottuk hírét a taxishiénáknak), többek háborús menekültek, kínzások túlélői. Ha nem tudják máshogy megoldani, előfordulhat, hogy elveszik, ami nekik kell" – magyarázza Ujhelyi, aki szerint nonszensz, hogy miközben a meggyfán ott rohad a meggy, a felhergelt tulajdonos kijelenti, nem adja oda a rohadt afgánoknak. A megélhetési bűnözés Ujhelyi szerint elkerülhető – amennyiben a segítőkész emberek összefognak, és megszervezik a gyűjtést és a szétosztást.

Segíteni szeretnék!
Látott egy érezhetően eltévedt, tanácstalan vagy szükséget szenvedő, menekültnek tűnő embert vagy családot? A Magyar Helsinki Bizottság összeállított egy kisokost rengeteg információval, elérhetőséggel annak, aki nem tudja, kihez forduljon szükséghelyzetben.

Adakozók vannak – az oldal ugyan csak hétfőn létesült, de máris rengeteg felajánlás érkezett, számos külföldön dolgozó magyar is bejelentkezne, adományozna, ha lenne hova. Az Egyesület jogszerűen fogadhat ilyen adományokat is, a pénzek felhasználását pedig az önkéntesekből álló felügyelőbizottság fogja ellenőrizni, hogy minden törvényesen és átláthatóan folyjon pénzügyi oldalról is.

Gyűjtőpontok kellenek

De merre vannak ma Magyarországon a menekültek, hol találják meg őket az önkéntesek? Ujhelyi szerint a fő útvonalak ismertek: Szerbia felől lépik át a határt, a rendőrök feltartóztatják őket, idegenrendészeti eljárás alá kerülnek, ahol egy napot őrizetben töltenek - utána kerülnek befogadótáborokba. Például Debrecenbe, Budapesten át. Van olyan is, aki nem akar a regisztráció után táborba kerülni, ők 48 órát kapnak arra, hogy elhagyják az országot (ez idő alatt a rendőrök sem zargathatják őket). Ők két éjszakát itt tölthetnek, ez idő alatt enni kell. Első lépésben fel kell térképezni, hogy merre vannak ők, ki kell menni a busz-, vonatállomásokra. Az adományokat el kell juttatni oda, ahol szükség van rá – ehhez gyűjtőpontok, raktárak létrehozására van szükség.

Hogy mind a rendőrök, mind a menedékkérők felismerjék őket, az Egyesület most egyenpólókat és névkártyás táblákat készíttet az önkéntesek könnyebb beazonosíthatósága érdekében. Az Egyesület jelenleg a szegedi és a budapesti MigSzollal egyeztet és tartja a kapcsolatot, de egyelőre leginkább a fővárosra koncentrál, hisz itt van a legtöbb olyan segítő szándékú ember, aki viszont alig találkozik személyesen a problémával, de keresi a kapcsolatot az új kezdeményezésekkel is. Kérdésünkre, hogy a jelenleg egyik legnehezebb helyzetben lévő Debrecenben székelő civil kezdeményezésekkel nem tervezik-e felvenni a kapcsolatot, Ujhelyi azt válaszolja, ha vannak ilyenek, szívesen, de ha nincsenek, elképzelhető, hogy létrehoznak egyet.

A segélyszervezetekről viszont lesújtó a véleménye: „aki eddig nem lépett, vagy a kormány hívó szavára vár, az szégyellje magát”.

Pár napja számoltunk be a szegedi MigSzol kezdeményezésről, amelynek keretén belül civilek segíthetnek a Szegeden várakozó illegális határátlépőknek.

Jelenlegi teendők

A Faceboook-oldalon pontokban össze is foglalta a csoport, mire is lenne most szüksége:

 

„1. Kérjük felmérni, hogy Budapest területén hol, milyen segítségre van szükség. Csak a személyes tapasztalatokat írjátok meg! Tehát, ha valakitől hallottátok, járjatok utána. Jó információforrások a rendőrök, meg kell velük értetni, hogy mi nem ellenük vagyunk, hanem a munkájukat akarjuk segíteni. Ők is szenvednek emiatt, ami kialakult!


2. Szükség lenne számítógéphez "kötött" emberekre, akik ügyeletet tudnak vállalni, akár napi két-két órában, reggel 8 és este 10 között. Diszpécser központként kell működni.


3. Mivel Budapest területén belül kisebb a baj, mint máshol, fel kell mérni (FB-ismerősökön keresztül), hogy mely településekre kell adomány. Ha vannak ott hasonló csoportok, akkor fel kell venni velük a kapcsolatot.


4. Szükségünk lenne egy raktárra, természetesen térítésmentesen, ahol az adományokat be tudjuk gyűjteni, és oda is kellenek önkéntesek, akik napi két-három órában vállalják, hogy az adományokat fogadják, listázzák, illetve a kéréseknek megfelelően elindítják.


5. Szükségünk lenne szállítókra, akik a pesti, ill. vidéki helyszínekre a felajánlásokat elszállítják.


6. Budapesten szükség lenne önkéntesekre, akik a kijelölt helyszíneken a menekülteket ellátják, illetve jelzik az igényeket”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar tévéfilm nyerte az Európa legjobbjának járó díjat

Magyar tévéfilm nyerte az Európa legjobbjának járó díjat

Orbán maradna a Néppártban, de nem fog megváltozni

Orbán maradna a Néppártban, de nem fog megváltozni

Márki-Zay: Ahol magángépeken repkednek míg a többség retteg, ott a Molotov-koktélok előkerülnek

Márki-Zay: Ahol magángépeken repkednek míg a többség retteg, ott a Molotov-koktélok előkerülnek

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

Tarlós is tanulhatna a franciáktól, hogyan kell beadni az embereknek a dugódíj ötletét

Tarlós is tanulhatna a franciáktól, hogyan kell beadni az embereknek a dugódíj ötletét