Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

A budapestiek is megmozdulnak: megalakult egy Facebook-csoport, amely menekültügyben fogná össze a segíteni vágyó civilek erejét, lehetőségeit. Az oldal alapítójával beszélgettünk.

„Háborús helyzethez tudnám hasonlítani az állapotokat, azonnali cselekvésre van szükség”, mondja a hvg.hu-nak Ujhelyi Sándor, a Migration Aid Facebook-csoport alapítója és vezetője, aki megelégelte a menekülthelyzet kezelését. Ujhelyinek és a csoport szimpatizánsainak elege lett abból, hogy a fél ország azon vitatkozik, a hozzánk érkezők megélhetési bevándorlók-e vagy menekültek, szerinte „ezt majd eldönti a Bevándorlási Hivatal”. Ennél sokkal fontosabb, hogy a több ezer ember létfenntartása meg legyen oldva.

©

Ujhelyi a Vállalkozók Klubja Egyesületének elnöke, a szervezet több évtizede létezik, ez most egy olyan ügy, amiben erősebben hallatni szeretné a hangját „Az országban jelenleg folyik a hergelés”, mondja Ujhelyi, „ennek nemsokára emberéletekben lesz mérhető a kára”. A Magyarországot érintő menekülthelyzetről nem tehetünk, a líbiai és szíriai helyzet brutalitása miatt viszont megállíthatatlanul jönnek a menekültek. Az Egyesület a Facebook-csoport segítségével a következőket szeretné elérni:

  • Megpróbálni lenyugtatni az embereket, ne legyen hiszterizált a hangulat – higgadjunk le.
  • Abban a pár napban, amíg a menedékkérő Magyarországon van, legyenek meg a feltételei a létfenntartásnak: legyen ivóvíz, étel, minden, ami kell, azoknak is, akik kikerülnek az állami ellátórendszerből.

"Képzeljünk el egy napok óta utazó családot kisgyerekekkel, kiszolgáltatottan a bizonytalanságban. Sokan nem beszélnek nyelveket, sokan simán le akarják húzni őket (hallottuk hírét a taxishiénáknak), többek háborús menekültek, kínzások túlélői. Ha nem tudják máshogy megoldani, előfordulhat, hogy elveszik, ami nekik kell" – magyarázza Ujhelyi, aki szerint nonszensz, hogy miközben a meggyfán ott rohad a meggy, a felhergelt tulajdonos kijelenti, nem adja oda a rohadt afgánoknak. A megélhetési bűnözés Ujhelyi szerint elkerülhető – amennyiben a segítőkész emberek összefognak, és megszervezik a gyűjtést és a szétosztást.

Segíteni szeretnék!
Látott egy érezhetően eltévedt, tanácstalan vagy szükséget szenvedő, menekültnek tűnő embert vagy családot? A Magyar Helsinki Bizottság összeállított egy kisokost rengeteg információval, elérhetőséggel annak, aki nem tudja, kihez forduljon szükséghelyzetben.

Adakozók vannak – az oldal ugyan csak hétfőn létesült, de máris rengeteg felajánlás érkezett, számos külföldön dolgozó magyar is bejelentkezne, adományozna, ha lenne hova. Az Egyesület jogszerűen fogadhat ilyen adományokat is, a pénzek felhasználását pedig az önkéntesekből álló felügyelőbizottság fogja ellenőrizni, hogy minden törvényesen és átláthatóan folyjon pénzügyi oldalról is.

Gyűjtőpontok kellenek

De merre vannak ma Magyarországon a menekültek, hol találják meg őket az önkéntesek? Ujhelyi szerint a fő útvonalak ismertek: Szerbia felől lépik át a határt, a rendőrök feltartóztatják őket, idegenrendészeti eljárás alá kerülnek, ahol egy napot őrizetben töltenek - utána kerülnek befogadótáborokba. Például Debrecenbe, Budapesten át. Van olyan is, aki nem akar a regisztráció után táborba kerülni, ők 48 órát kapnak arra, hogy elhagyják az országot (ez idő alatt a rendőrök sem zargathatják őket). Ők két éjszakát itt tölthetnek, ez idő alatt enni kell. Első lépésben fel kell térképezni, hogy merre vannak ők, ki kell menni a busz-, vonatállomásokra. Az adományokat el kell juttatni oda, ahol szükség van rá – ehhez gyűjtőpontok, raktárak létrehozására van szükség.

Hogy mind a rendőrök, mind a menedékkérők felismerjék őket, az Egyesület most egyenpólókat és névkártyás táblákat készíttet az önkéntesek könnyebb beazonosíthatósága érdekében. Az Egyesület jelenleg a szegedi és a budapesti MigSzollal egyeztet és tartja a kapcsolatot, de egyelőre leginkább a fővárosra koncentrál, hisz itt van a legtöbb olyan segítő szándékú ember, aki viszont alig találkozik személyesen a problémával, de keresi a kapcsolatot az új kezdeményezésekkel is. Kérdésünkre, hogy a jelenleg egyik legnehezebb helyzetben lévő Debrecenben székelő civil kezdeményezésekkel nem tervezik-e felvenni a kapcsolatot, Ujhelyi azt válaszolja, ha vannak ilyenek, szívesen, de ha nincsenek, elképzelhető, hogy létrehoznak egyet.

A segélyszervezetekről viszont lesújtó a véleménye: „aki eddig nem lépett, vagy a kormány hívó szavára vár, az szégyellje magát”.

Pár napja számoltunk be a szegedi MigSzol kezdeményezésről, amelynek keretén belül civilek segíthetnek a Szegeden várakozó illegális határátlépőknek.

Jelenlegi teendők

A Faceboook-oldalon pontokban össze is foglalta a csoport, mire is lenne most szüksége:

 

„1. Kérjük felmérni, hogy Budapest területén hol, milyen segítségre van szükség. Csak a személyes tapasztalatokat írjátok meg! Tehát, ha valakitől hallottátok, járjatok utána. Jó információforrások a rendőrök, meg kell velük értetni, hogy mi nem ellenük vagyunk, hanem a munkájukat akarjuk segíteni. Ők is szenvednek emiatt, ami kialakult!


2. Szükség lenne számítógéphez "kötött" emberekre, akik ügyeletet tudnak vállalni, akár napi két-két órában, reggel 8 és este 10 között. Diszpécser központként kell működni.


3. Mivel Budapest területén belül kisebb a baj, mint máshol, fel kell mérni (FB-ismerősökön keresztül), hogy mely településekre kell adomány. Ha vannak ott hasonló csoportok, akkor fel kell venni velük a kapcsolatot.


4. Szükségünk lenne egy raktárra, természetesen térítésmentesen, ahol az adományokat be tudjuk gyűjteni, és oda is kellenek önkéntesek, akik napi két-három órában vállalják, hogy az adományokat fogadják, listázzák, illetve a kéréseknek megfelelően elindítják.


5. Szükségünk lenne szállítókra, akik a pesti, ill. vidéki helyszínekre a felajánlásokat elszállítják.


6. Budapesten szükség lenne önkéntesekre, akik a kijelölt helyszíneken a menekülteket ellátják, illetve jelzik az igényeket”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!