900 bölcsődei dolgozónak ígér jelentős béremelést a kormány

900 bölcsődei dolgozónak ígér jelentős béremelést a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőket bevonják a pedagógus-előmeneteli rendszerbe: a kilencszáz érintettnak havi nettó 40-60 ezer forinttal fog nőni a bére - ígérte Rétvári Bence államtitkár.

Január 1-től bevonják a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőket is a pedagógus-előmeneteli rendszerbe, ez csaknem kilencszáz érintettnek átlagosan 30-40 százalékos, havi nettó 40-60 ezer forintos béremelkedést jelent - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Kész Zoltán független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában.

Rétvári Bence a parlament honlapján közzétett dokumentumban azt írta, az intézkedés bevezetésével a felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelők társadalmi megbecsültsége, elismertsége és elégedettsége is javulni fog - közölte az államtitkár.

Kitért arra is: a pedagógus-életpálya kiterjesztése a jelenlegi bérezéshez képest nemcsak növekményt jelent majd a bölcsődében felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőknek, hanem egy igazságosabb illetményrendszer bevezetését is, amely figyelembe veszi az iskolai végzettséget és a pályán eltöltött időt is. 

©

A felsőfokú végzettségűek mellett fontos, hogy az ágazatban dolgozó középfokú végzettségű munkavállalók helyzete is javuljon - írta Rétvári Bence. Őket érinti a kormány november 18-i ülésén elfogadott döntése, amely szerint a 2015 júliusától bevezetett kiegészítő bérpótlék 2015 novembere után is jár határozatlan időre, de legalábbis a szociális életpálya bevezetéséig a szociális szférában - így a bölcsődében is - dolgozóknak.

A pedagógus-életpálya csak a felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőkre terjed ki, de próbálnak ösztönző megoldást találni azon kisgyermeknevelőknek is, akik vállalják a felsőfokú végzettség megszerzését - tette hozzá.

Rétvári Bence közölte azt is, hogy a kormány a bölcsődei férőhelyszám növelésére törekszik: 2018-ig 17 ezerrel kívánják növelni a napközbeni ellátás jelenlegi férőhelyszámát, ez bővíti a foglalkoztatást is. Megvalósulásához megfelelő képzésre is szükség van - jelezte.

Hozzászólások