szerző:
Kálmán Attila
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az MSZP-sek ellen ezúttal kigyúrt kopaszokat vetettek be, hogy ne tudják beadni a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérdésüket. Szerintük a Fidesz áll a háttérben, a fideszesek viszont mossák kezeiket. A szabályozás azonban biztosan tragikus, mint a mellékelt ábra is mutatta.

Kedden nem kevesebb, mint ötödik alkalommal nem tudta benyújtani a vasárnapi boltzárról szóló kérdését az MSZP. A helyzet ráadásul egyre durvul, mert eleinte csupán nem voltak elég szemfülesek, mostanra viszont már kigyúrt kopaszok sorfalán kellene keresztül küzdeniük magukat ahhoz, hogy leadják a Nemzeti Választási Irodának (NVI) a népszavazási kérdésüket.

  • Először Szepessy Zsolt monoki polgármester,
  • majd Thürmer Gyula munkáspárti elnök,
  • ezután a Schmuck Andorhoz köthető Wodicska Zoltán,
  • negyedjére a Tordason vasárnap is nyitva tartó boltot üzemeltető Simonné Gercsényi Gabriella,
  • legutóbb a kopaszok mögött kuksoló néni, Erdösi Lászlóné előzte be az MSZP-seket.

A „demokratikus jogállam” szókapcsolatról valószínűleg keveseknek jut eszébe, hogy ha a népszavazáshoz való jogát akarja gyakorolni, akkor a keddihez hasonló jelenethez kell asszisztálnia. Pedig a hatályos törvények szerint úgy néz ki, nem történt semmi jogszerűtlen.

Az MSZP a biztonság kedvéért azért feljelentést tett, de azt majd a nyomozás dönti el, hogy „fizikailag akadályozták”, vagy „fenyegették-e” a felvonuló kopaszok az MSZP részéről érkező Nyakó Istvánt.

Rosszabból szimplán rossz lett

Az MSZP abszurd vesszőfutása a népszavazási törvény 2013-as módosításának köszönhető, ekkor került be a szövegbe egy olyan paragrafus, amit párhuzamossági moratórium néven szokás emlegetni. Ez annyit jelenti, hogy azonos tárgyban, nem nyújtható be az NVI-hez egynél több népszavazási kérdés. Ami alapvetően logikus, mert több, ugyanarról szóló kérdés kaotikus helyzethez vezethet.

©

Ezzel az érveléssel igyekezett hárítani Gulyás Gergely Fidesz-alenök is, aki azért azt is hozzátette keddi sajtótájékoztatóján, hogy a kialakult helyzet nem ideális. Az alelnök telefonon megismételte a sajtótájékoztatón elmondottakat, felidézte az Alkotmánybíróság 2007-es határozatát, amelyben a testület joghézagra hívta fel a figyelmet a párhuzamosságok szabályozatlansága miatt.

Senkinek sem tetszik

Azonban a mostani szabályozás sem jó, ez teljesen nyilvánvaló: ha nem is vonul fel többtonnányi izom, akkor is nevetséges, hogy a Kúria honlapját kell nézegetni, hogy valaki első legyen a kérdésével. Ugyanis az NVI-nél úgy döntöttek, attól fogva számít jogerősnek egy elutasító határozat, hogy felkerül az említett honlapra. Pálffy Ilona, az NVI elnöke is erről beszélt tavaly júliusban az ATV-ben, amikor azt is elárulta: a kérdésben illetékes Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz fordul, hogy kezdjenek valamit a helyzettel.

Egyrészt sorszámadagoló gépet kért az NVI épületébe, hogy ne legyen abból vita, ki érkezett előbb. Másrészt újra engedélyezné a párhuzamos kérdéseket és az aláírásgyűjtési szakaszra tolná a versenyt: akinek előbb összejönne az ügydöntő népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás, annak a kérdésére lehetne szavazni.

Gulyás Gergely azt mondta, jó szakembernek tartja Pálffyt, de írásban nem látta az előterjesztését, az viszont biztos, hogy a Fidesz–KDNP nem támogatná a párhuzamosság visszahozását. A frakció viszont nem ülésezett ma, úgyhogy a Fidesz állásfoglalása és megoldási javaslatai még nem alakultak ki. Egyébként Pálffy Ilona előterjesztése eljutott tavaly a Parlamentig, de azt sem a Fidesz, sem az MSZP nem támogatta.

Gulyás Gergely
©

Az általunk megkérdezett szakértők, alkotmányjogászok is egybehangzóan szapulták a hatályos szabályokat, és mindannyian arra a következtetésre jutottak, hogy törvénymódosítás lenne szükséges.

Ugyanis jelenleg sérül az esélyegyenlőség elve és alkotmányos aggályok is felmerülnek: minden választópolgárnak ugyanannyi eséllyel kellene rendelkeznie, hogy éljen népszavazás kezdeményezési jogával. Ez viszont most nincs így.

Mráz Attila, a TASZ szakértője megoldási javaslatot is felvetett: szerinte a párhuzamossági moratórium fenntartható lenne úgy is, ha egy tárgyban több választópolgár is benyújthatna népszavazási kérdést, az időben később érkező kérdések hitelesítéséről pedig csak a korábban benyújtott kérdések hitelesítésének jogerős megtagadása esetén döntenének. Tehát a jogerős elutasító döntések után nem kezdődne újból a versengés az első helyért, hanem az NVI, majd az NVB a sorban következőleg leadott kérdésre ugorhatna. Így ha hosszú idő után is, de mindenki kérdésére sor kerülhetne, ezért ez a megoldás jobban megfelel az esélyegyenlőség elvének.

Volt már népszavazás fordulópont

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”

ezért a konkrét kérdésért küzd immár hónapok óta az MSZP.

Tóbiás József pártelnök a keddi botrányt úgy kommentálta, hogy a Fidesz „erőszakosan, a politikai terrorizmus eszközét felhasználva" akadályozta meg „a népakarat érvényre jutását".

Gulyás Gergely viszont azt mondta, a Fidesz semmilyen módon nem érintett a keddi botrány kialakulásában. A kétharmados népszavazási törvényt mindenesetre kétséget kizáróan ők hozták, ami lehetővé tette az ilyen egyfelől nevetséges, másfelől félelmetes tömegjelenetek kialakulását. Az NVI-nek a törvény egyszerű végrehajtójaként ebben nincs felelőssége, ők ilyen esetben csak azt kötelesek ellenőrizni, hogy az épületben tartózkodók valóban népszavazási kezdeményezéssel érkeztek-e.

©

Azt, hogy az NVI-nél erődemonstráló férfiak kormánypárti katonák-e, senki nem tudta bizonyítani. Az viszont tény, hogy a szebb napokat is látott MSZP jelentős politikai tőkére tehetne szert, ha végre aláírásgyűjtésbe kezdhetne a még fideszesek által is utált vasárnapi boltzár ellen. Hogy ez mekkora lendületet adhatna a szocialistáknak, az jó kérdés, mindenesetre tény: 2008-ban a háromigenes, szociális népszavazás megnyerése lélektanilag fontos pillanata volt a Fidesznek.

A mostani MSZP persze rosszabb állapotban van, mint a 2008-as Fidesz, de a menekültválság óta folyamatosan nyerésben levő Fidesz a tanárlázadás és az egészségügyi dolgozók szervezkedése mellé biztosan nem szeretne a nyakába kapni egy feltehetően vesztes ügyet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ebben a 45 éves törökbálinti Trabiban csak 45 ezer kilométer van

Ebben a 45 éves törökbálinti Trabiban csak 45 ezer kilométer van

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Szegedi találmányt akasztanak a kenyai elefántok nyakába: jelez, ha valaki lő a közelben

Szegedi találmányt akasztanak a kenyai elefántok nyakába: jelez, ha valaki lő a közelben