szerző:
hvg.hu

A kormány hétfői ülésén foglalkozik majd a vasárnapi boltzár első évéről szóló jelentéssel – mondta el Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjúban, amelyben arról is beszélt, hogy mindent tudni szeretne az offshore-botrány magyar vonatkozásairól.

A miniszterelnök kérni fogja az illetékes minisztereket, hogy egyenként vizsgálják meg az offshore-botrány magyar szálait, fel kell deríteni, kik állnak emögött, és nyilvánosságra hozni az eredményeket. Orbán Viktor erről a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt péntek reggel.

Orbán Viktor fontosnak nevezte, hogy Magyarország visszafizette a 2008-ban felvett IMF–EU-hitel utolsó, másfél milliárd eurós részletét, és ezt az EU is visszaigazolta. Vörösborral koccintott, miután csütörtök éjjel hazaérkezett Párizsból – mondta a műsorban.

A kormány jövő hétfőn tárgyalja a 2017-es költségvetést, amelyben megmarad az eddigi, „mindenki léphessen egyet előre” filozófia – jelezte azzal kapcsolatban, hogy Magyarország szerinte egy sikertörténet, és kilóg a kedvezőtlen tendenciájú európai fejlemények világából.

A kormány hétfőn foglalkozik a vasárnapi boltzár első egy évéről szóló jelentéssel, de még korai lenne állást foglalni az intézkedés jövőjével kapcsolatban – derült ki az interjúból.

Migráció: kézműves megoldás helyett összehangolás

A kormányfő úgy látja, hogy nagyon gyors tájékoztatási rendszert kellene működtetni az EU-ban a terrorfenyegetettség miatt, bár érthető, hogy minden állam „féltékenyen” őrzi a saját beépített ügynökeit, félti a hírforrásokat, mert a legkisebb hiba is a lebukásukkal járhat. A nehézségek ellenére szükség lesz információátadásra a jövőben, itthon pedig arra, hogy információk egy központba fussanak be azonnali értékelésre.

Orbán Viktor kézműves megoldásnak nevezte a műsorban azt, hogy most a nemzetbiztonsági kabinet ül össze értékelni szükség esetén az információkat. Ehelyett szerinte az itthon működő szolgálatoknak kellene rendezett módon megosztaniuk egymással az értesüléseket, bár a téma érzékeny, mert korábban használták már a titkosszolgálatot a magyar állam ellen – utalt a rendszerváltás előtti megfigyelésekre.

Arra a kérdésre, hogy az Iszlám Állam fenyegetései a térségre komolyak vagy szimbolikusak-e, a miniszterelnök úgy válaszolt: állandó fenyegetettségről van szó, amelyről nem lehet könnyelműen azt mondani, hogy szimbolikus.

Vasárnapi boltzár: korai még állást foglalni

Megkérdezték a műsorban Orbán Viktort arról, mit tervez a kormány az után, hogy a Kúria szerdán Nyakó István kérdését engedte át a vasárnapi boltzárral kapcsolatban.

A miniszterelnök a kopaszbalhét konkrétan nem említette, csak annyit mondott: kiderült, hogy a népszavazás rendjéről szóló törvény néhány eleme nem tökéletes, „mert méltatlan helyzetek alakulhatnak ki”. Ennek megelőzésére készítette el módosító javaslatát a témában az igazságügyi tárca – jelezte.

A vasárnapi boltzárral kapcsolatban ugyanakkor szerinte korai még állást foglalni, „higgadtan át kell tekinteni”, mit történt az elmúlt egy évben.

Úgy fogalmazott: azt szeretnék, ha vasárnap otthon lehetne mindenki, ők hívei a vasárnapi munkavégzés tilalmának, de a vasárnapi munkavégzés lehetőségétől sem akarnak megfosztani senkit.

A kiskereskedelem csak az első lépés volt, már egyeztetnek arról, hogyan lehetne más szektorokra kiterjeszteni a szabad vasárnap elvét – jelezte.

A kormány hétfőn kap jelentést a nemzetgazdasági minisztertől a kiskereskedelem elmúlt egy évéről, a jelentés nyilvános lesz, és utána eldöntik, „mi a helyes politikai magatartás” az ügyben – ígérte.

Minden offshore-szál legyen világos

Orbán Viktor szerint a napokban kipattant offshore-botrány magyar szálai „inkább bankárokhoz köthetők”, és „van probléma, amit fel kell deríteni”. Kérni fogja a belügy-, az adóügyekért, valamint a titkosszolgálatokért felelős minisztereket, hogy egyenként kövessék végig a magyar szálakat – közölte.

A miniszterelnök úgy látja: fel kell deríteni, kik állnak a magyar offshore szálak mögött, és ezt nyilvánosságra hozni, hogy mindenki láthassa, ki az, aki nem tartja be a törvényeket.

Szerinte a miniszterei, párttársai esetleges érintettségéről szóló kérdésnek nincs értelme, mert vagyonbevallást kell készíteniük, és törvénysértést követnének el, ha abban nem tüntetnék fel az összes érdekeltségüket.

Itt említette meg Orbán Viktor azt is, hogy ugyancsak meg kell vizsgálni az állítólagos alstomos kenőpénzek ügyét, ezért a magyar hatóságoknak ki kell majd kérniük a bizonyítékokat a britektől.

A sztrájkkal senki sem jár jól

Az interjú végén a pedagógusok tiltakozó akciójával kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte: sztrájkkal szerinte senki sem jár jól, tárgyalni kell, mert az vezet csak eredményre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem szabad önmagunktól megijedni

Nem szabad önmagunktól megijedni

Hatalmas vihar volt a horvát tengerparton, városokat öntött el a víz

Hatalmas vihar volt a horvát tengerparton, városokat öntött el a víz

Baleset miatt nem jár az M2-es metró

Baleset miatt nem jár az M2-es metró

Hivatalos: Magyarország nem indul jövőre az Eurovíziós Dalfesztiválon

Hivatalos: Magyarország nem indul jövőre az Eurovíziós Dalfesztiválon

Ellenőrzik jövőre a csokos támogatásokat

Ellenőrzik jövőre a csokos támogatásokat

Varga szerint a kormány nem tett le a nyugdíjkötvényről

Varga szerint a kormány nem tett le a nyugdíjkötvényről