Tényleg példátlan a mai tanársztrájk?

Tényleg példátlan a mai tanársztrájk?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szerdai közoktatási sztrájk az egyik legátfogóbb az eddigiek közül, csak egy 21 évvel ezelőtti akció volt méreteiben hasonló. Összeszedtük, milyen iskolai tiltakozások voltak a rendszerváltás óta.

A mostani, a PSZ szerint 25 tanárt megmozgató pedagógussztrájkhozhasonlóan átfogó, egész napos és országos pedagógussztrájk talán ha egy volt eddig Magyarországon. (A szerdai sztrájk fejleményeit itt követheti a hvg.hu-n.)

A rendszerváltást követően évről évre voltak pedagógus-tiltakozások, de ezek rendszerint nem sztrájkok, hanem tüntetések, petícióátadások voltak, elsősorban az oktatást érintő pénzelvonás, és a közelkalmazotti bértarifarendszer miatt.

A maihoz méreteiben hasonló egyetlen akció a 1995 decemberi volt, akkor a pedagógusok 80 százaléka vett részt az egész napos figyelmeztető sztrájkban, ezt a PSZ és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szervezte, vélhetően ez mérhető a mostani tiltakozáshoz.

2000 decemberében volt egy csengetéssel tiltakozás az iskolákban a bérük reálértékének csökkenése miatt, 2003-ban aláírásgyűjtés indult a pedagógusok többletmunkája miatt, 2004 májusában és 2006 októberében pedig a béremelés elmaradása miatt a PDSZ szervezett tanártüntetést.

Ezt követte egy 2006 decemberi sztrájk, amelyen ötszáz intézmény vett részt (ez az összes intézmény 6 százaléka), majd egy év múlva, 2007 novemberében kétszázötven intézményben 7600 dolgozó sztrájkolt, ezt a kettőt a kisebbik szakszervezet, a PDSZ szervezte, a mostani szervező, a PSZ rosszallása ellenére. A legtöbb helyen csak 1-2 órás sztrájkra került sor egyébként, 2007 óta pedig lényegében ilyen munkabeszüntetés nem volt a közoktatásban.

Hozzászólások