szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A határon túli magyar állampolgároknak a kvótanépszavazáson való részvételük feltételeiről tartott sajtótájékoztatót kedden Ungváron a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Pálffy Ilona Kárpát-medencei tájékoztató körútjának ez volt az első állomása.

Az NVI elnöke Magyarország ungvári főkonzulátusán a kárpátaljai magyar média tudósítóinak elmondta: a kötelező betelepítésről szóló népszavazáson részt vehet minden magyarországi és külföldi lakcímmel rendelkező magyar választópolgár. A határon túlról eddig 259 ezer magyar állampolgárt vettek névjegyzékbe.     

Pálffy Ilona hangsúlyozta: azoknak a választóknak, akik a 2014-es parlamenti választásokon már regisztráltak, nem kell ismét jegyzékbe vétetni magukat. A külföldön élő, állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok a külképviseleteken vagy a valasztas.hu oldalon is nyilvántartásba vetethetik magukat. A Kárpátalján élő választóknak az NVI a szavazási levélcsomagokat az ottani külképviseletekre küldi ki.     

Az NVI elnöke emlékeztetett, hogy a 2014-es választáson nagyon sok határon túli szavazat azért volt érvénytelen, mert a választók az azonosító nyilatkozatban helytelenül adták meg anyjuk születési nevét. Arra kérte a külhoni választópolgárokat, hogy a jövőben, így az október 2-i népszavazáson való részvételkor különösen ügyeljenek erre.     

Pálffy Ilona azt is kérte a külhoni magyar választópolgároktól, hogy jelezzék a helyi magyar külképviseleteken keresztül az NVI-nek, ha a választói névjegyzékben szereplő hozzátartozójuk vagy ismerősük elhalálozik.     

Az NVI elnöke Erdélyben folytatja tájékoztató körútját, július 20-án Kolozsváron, július 21-én Csíkszeredán, 21-én és 22-én pedig Tusnádfürdőn tart ismertető előadást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!