Nemsokára csak a föld alatt lehet belépni a Parlamentbe

Nemsokára csak a föld alatt lehet belépni a Parlamentbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hogy ne lehessen a földfelszínről belépni az épületbe – írta meg nekünk az Parlament Sajtóirodája. Az alagútépítést biztonsági okok indokolják, 2019-ben már csak a föld alatt lehet belépni az Országházba. És egyébként sem alagút lesz az, hanem máshogy hívják.

A múlt héten derült ki, hogy az Országgyűlés alagutat tervez építeni a Kossuth téren, ezzel kötnék össze a képviselői irodaházzá alakítandó, jelenleg üresen álló MTESZ-székházat (ennek az épülettömbnek az aljában van a 2-es metró lejárata) és a Parlamentet. (Az alagút amúgy Rákosi Mátyás bunkerétől nem messze épülne.)

Kiderült, a beruházás csak egy a Parlamentet átalakító, egyes esetekben visszaalakító építkezések sorában. Mivel sok részletet nem lehetett tudni, feltettük kérdéseinket a Parlament Sajtóirodájának is.

Kérdésünkre, hogy egyáltalán miért van szükség alagútra, a Parlament Sajtóirodája úgy érvelt, az "alagút" építését alapvetően biztonsági és munkaszervezési okok indokolják. Mindenekelőtt azt a célt szolgálja, hogy a beléptetés és biztonsági ellenőrzés pontját az Országház falától minél távolabb tolják. "Mivel az Országház északi oldalán a látogatóközponttal ez már megvalósult, az alagút elkészülte után az Országházba való földfelszíni beléptetést teljesen meg lehet szüntetni" – írják válaszukban, utalva arra, hogy a látogatóközpont bejáratát is a föld alatt alakították ki.

Igazából az alagút kifejezés nem is pontos, a sajtóiroda a "talajszint alatti folyosó" kifejezést használja. Ez tehát alkalmas lesz arra, hogy metró felől érkező képviselők, munkatársak és vendégek az Országházba a szokásos biztonsági ellenőrzést követően eljuthassanak. "Terveink szerint az építkezés 2018 végére fejeződhet be" – kapjuk meg a választ az elkészülés idejét firtató kérdésünkre.

Tervezi a kormány a Parlament III-as udvarának befedését is, ez a korábban kihasználatlan terek megújításának koncepciójába illeszkedik bele – ki gondolná, hogy Európa legnagyobb országházában már minden hasznos négyzetcentiméter ki van használva. "A XV-ös udvar lefedésével létrejött kiállítótér egyértelmű sikere nyomán a Steindl Imre Program következő ütemében az Országház III-as udvarának beépítésével egy elsősorban kulturális célokra (kiállítások, konferenciák) céljára alkalmas, korszerű multifunkcionális tér jön majd létre" – szól az indoklás.

Mivel a beruházások egyelőre a koncepcionális tervezés szakaszában vannak, a költségekről még nincs hír – de 2019-ben ezek szerint a földfelszínről már nem tudunk bejutni.

Hozzászólások