Gyurcsány szerint 6-800 KGB-s dolgozik Magyarországon

Gyurcsány szerint 6-800 KGB-s dolgozik Magyarországon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ő idejében még csak fele ennyien voltak.

Létezik olyan, államtitokká minősített dokumentum, amely tényszerűen arról ír, hogy az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni káosz előállításában a Fidesz legfelső vezetése is érintett - mondta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök egy interjúban. A beszélgetés egy, a beszéd kiszivárgásának 10 éves évfordulójára készült kötetben jelenik meg, a Magyar Narancs közölt belőle részletet. Gyurcsány azt mondja, azt régóta tudta, hogy a Fidesz középvezetőinek egy köre érintett, a legfelső kör érintettségét viszont csak a 2010-ben tudta meg, mikor már nem is volt hivatalban. A volt miniszterelnök szerint az államtitokká minősített dokumentumról van másolat, így azt a fideszesek kormányváltás esetén sem tudják eltüntetni.

Arra a kérdésre, hogy létezhet-e, hogy a mindenkori magyar kormányfő bármilyen személyes üzleti ügyéről vagy vagyoni helyzetéről ne tudjanak mindent a nagy - például orosz vagy amerikai - titkosszolgálatok, Gyurcsány Ferenc azt mondta, ha akarnak, akkor nagyjából mindent megtudhatnak.

"Ha azért kérdezi, hogy tudhatnak-e ezek a szolgálatok valamit, amivel egy magyar miniszterelnököt lehet zsarolni, akkor azt mondom, igen, tudhatnak."

Azt, hogy ezt használják-e, nem tudja megmondani, ő a hivatali idejében nem találkozott ilyennel. Energiaügyekben voltak "csúnya vitái" az amerikaiakkal, próbálták erre-arra rávenni, de verbális nyomásgyakorláson kívül más nem történt.

"Ma Magyarországon nagyjából 600-800 ember egészen biztosan dolgozik valamilyen minőségben a KGB-nek - mondják a szakértőink. Ez nem kevés."

A saját hivatali ideje alatt ez a szám nagyjából a fele volt.

 

Hozzászólások